joi, 25 august 2011

Schimbarea de după răscoală

Zilele acestea, libienii se bat unii cu alții. Succes se pare că vor avea cei care se opun guvernului și, implicit regimului Gaddafi. Deja aceștia controlează o bună parte din Tripoli și își zic că, dacă tot au Capitala, pot să și înceapă să guverneze.

Toată lumea se așteaptă ca ei să producă nu numai o guvernare fără Gaddafi, dar și o schimbare de regim, de la unul dictatorial la altul mai democratic.

Numai că acești noi conducători, ajunși la putere pe calea luptelor împotriva forțelor gaddafiste, sunt nimeni alții decât foștii colaboratori sau subordonați ai actualului dictator, fost, până de curând, salvator al neamului.

Obiectivul cel mai presant al acestor noi foști vechi este să pună mâna pe cât mai mult, dacă nu pe tot avutul libian aflat în străinătate, în special în Statele Unite ale Amercii, în valoare de multe zeci de miliarde de dolari.

Pentru a-i convinge să nu renuțe la ideea de a schimba regimul libian într-unul democratic, Ministerul Afacerilor Externe român a invitat reprezentanți ai noului guvern, încă în formare, să vină în România și să învețe din experiența noastră cum se face o tranziție de la totalitarism la democrație.

Cazul românesc este exemplar în acest sens, deoarece și la noi s-a trecut de la un sistem totalitar la unul democratic cu aceiași conducători, activiști, polițiști, juriști și alți demnitari mai mari sau mai mici cu care a funcționat și sistemul de tristă amintire.

Deci, se poate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu