miercuri, 3 aprilie 2013

Profesorul indignat


Domnul Dan-Coman Șova este un cunoscut politician român, care va împlini pe data de 9 aprilie 40 de ani. Cu câteva zile înainte de această aniversare, domnia sa s-a prezentat la o emisiune de seară la Antena 3, unde a zis trei lucruri. În primă instanță, domnul Șova a zis că este profesor de drept la universitate și, deci, știe domnia sa mai bine subiectul cu procurorii care ar trebui sau nu să fie numiți în funcții de șefi de domnul Ponta Victor, premierul-ministru interimar de justiție.


Imediat după aceasta, același domn a mai zis că, după cunoștința și părerea sa, nominalizarea doamnei Kővesi Laura Codruța este singura soluție pentru ca domnul Băsescu Traian, președintele României, să semneze numirea celorlalți procurori propuși de domnul Ponta în funcții mari. Al treilea lucru spus de domnul Șova a fost mărturisirea că este indignat de ceea ce i se întâmpla în emisiune, adică fusese asemuit domnului Videanu, pentru modul arogant și nepoliticos în care țipa mai tare decât oricine în studioul televiziunii că știe el mai bine că domnul Ponta a făcut bine ce a făcut.
Față de aceste lucruri zise de domnul Șova, eu am o singură observație. Tot prin asemuire, dar de data asta cu un profesor universitar onest, nu văd cum s-ar mai putea prezenta, de a doua zi, acest domn în fața studenților săi, care să îl întrebe cum este cu principiile de drept, inclusiv cu independența justiției față de politic, când domnia sa consimțea cu o seară mai devreme, pe ecranul televizorului, la împărâțirea infulenței sau chiar a controlului procurorilor șefi între președintele României și premierul aceleiași țări, ca și când acest lucru ar fi fost unul normal. Asta, pe când o asemenea situație este una de corupție instituționalizată, care nu ar trebui predată în universitățile românești, decât dacă acestea își propun să formeze viitori juriști pentru a servi același sistem juridic deosebit de corupt.


2 comentarii: