sâmbătă, 31 octombrie 2015

Tragedie nouă cu efecte vechi

O formație de muzică rock și-a lansat noul album printr-un concert live, în noaptea de dinainte de cea de Halloween, într-un club bucureștean, deschis într-o hală a unei foste fabrici din perioada comunistă a României. La un moment dat, decorul ia foc, de la efectele pirotehnice specifice concertelor de acest fel. Sutele de spectatori se reped spre ieșire, lăsând în urmă vreo 26 de victime ale incendiului. Nu toți ies teferi. Aproape două sute dintre ei suferă arsuri și alte traume și primesc îngrijiri medicale specifice. Peste noapte, încă o persoană mai moare în spital, imediat după internare.

Foto: digi24.ro

O agenție internațională de știri remarcă faptul că o asemenea tragedie este cea mai gravă din Lume, de la un alt incendiu, petrecut cu câțiva ani în urmă, într-un club din America Latină, când au murit peste două sute de oameni.
Dramatismul situației este dat de faptul că nici formația de muzică rock, nici organizatorii spectacolului, nici patronii stabilimentului, nici spectatorii nu se așteptau ca o distracție să se transforme, în câteva clipe, într-o tragedie. Cu toții ar fi vrut ca noaptea să fie una de veselie, de încântare și de chef. Nu a fost să fie așa.
Pentru sublinierea dramatismului, Guvernul Ponta ia măsuri de instituire a unui doliu național de trei zile, dând astfel prilejul fiecărui membru al națiunii să compătimească aceste victime și să deplângă moartea lor.
Desigur, petrecându-se în România, întraga tragedie are un specific local, reliefat atât în ceea ce privește cauzele și condițiile în care s-a produs, cât și în ceea ce privește rezultatele directe și colaterale.
Numai în România se pot folosi mijloace pirotehnice fără aprobarea expresă a pompierilor. Când la trecerea dintre milenii, am organizat, în Belgia, un revelion cu colegii de acolo, am fost nevoit să includ în plan și obținerea aprobării pentru focul de artificii, specific petrecerii. În 15 ani, constat că această obligație nu a ajuns încă în România europeană. Sau, poate că obligația există pe hârtie, dar cui îi pasă de o hârtie, chiar dacă îi zice lege, pe aceste meleaguri?!
Numai în România se pot face construcții pentru găzduirea unor activități de masă, din materiale inflamabile. Cel mai probabil, investitorii s-au gândit că merge și așa, că ei sunt mai dăștepți decât ceilalți, care se conformează regulilor europene de protecție a publicului. Și tot foarte probabil, aceiași investitori și-au făcut calculul că mita pe care trebuie să o dea autorităților locale și centrale, care să închidă astfel ochii, este o investiție mai mică și mai profitabilă decât conformarea cu toate relgulile de construcție anti-incendiu.
Numai în România se reped autoritățile să se implice în tragedie, doar ca să fie văzuți pe acolo. Nici până astăzi, Guvernul Ponta nu are nicio strategie, nicio procedură și nicio persoană responsabilă de comunicarea de criză. Sunt convins că această situație este deliberată, tocmai pentru a da posibilitatea miniștrilor și premierului să se bage în față, unde să improvizeze penibil, dar unde sunt văzuți „la cârmă”. Și asta nu este o caracteristică specifică doar Guvernului Ponta. Mai țineți minte cum ieșea premierul Boc la lopată, înconjurat de generali și de camere de luat vederi, să scârme zăpada de lângă un SUV abandonat la marginea drumului?
Ca urmare, s-au spus lucruri inutile și s-au eludat lucruri esențiale. S-a creat confuzie în rândul publicului general, dar, mai ales, în rândul celor implicați emoțional în eveniment. Nu o sa dau acum exemple, altul decât cea mai recentă știre, încă neconfirmată, la momentul în care scriu acest articol. Se pare că Procuratura Generală va prelua dosarul cercetării de la Procuratura Bucureștilor. De ce ar face acest lucru? Nu ni se spune. Ceea ce dă loc la speculații, între care este și cea că procurorii locali ar fi prea aproape de cei cercetați.
Numai în România, folosesc o asemenea tragedie tot felul de indivizi care își câștigă existența din faptul că știe lumea cum îi cheamă, altfel ei nefiind buni la nimic. Fie că își zic jurnaliști, realizatori, moderatori, analiști sau bloggeri, inșii ăștia nu se dau în lături de la nimic pentru a fi asociați cu o tragedie care atrage atenția opiniei publice naționale și internaționale.
Ce nu are specific național este modul în care autoritățile românești, responsabile de situațiile de urgență, au acționat pentru limitarea efectelor negative ale tragediei. La fel ca peste tot în Lume, acestea s-au mobilizat exemplar, au găsit soluții și le-au aplicat pentru salvarea celor răniți în incendiu, atât cât a fost posibil. Dar tot mai bine ar fi fost să prevină o asemenea tragedie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu