marți, 18 ianuarie 2011

Consultații


Astăzi, marți 18 ianuarie 2011, agenda președintelui României care se semnează pe documentele oficiale Băse a cuprins două activități: la ora zece dimineața l-a primit pe un comisar OSCE pentru minorități, iar la ora trei dupăamiaza, s-a dus la o dezbatere organizată pentru el de fundația partidului său intitulată Institutul de Studii Populare, cu complicitatea Fundației Konrad Adenauer.

Mai pe seară, televiziunile au anunțat că președintele, așa obosit cum o fi fost el după o agendă atât de încărcată, se consultă la Palatul său Cotroceni cu cei pe care i-a pus miniștri la Apărare și Interne, pe problematica legii pensiilor militarilor, care, din pensii militare de stat, au devenit pensii și atât. Se sugera pe ecranele respectivelor televiziuni că această veste este importantă, în sensul că poate se va mai atenua ticăloșia cu care s-a trecut la aplicarea acestei legi.

Eu nu am stat cu ochii ațintiți pe ecran să văd ce zic televiziunile despre aceste consultări, nici care ar fi fost eventualul lor deznodământ, pentru că sunt convins că acesta din urmă nu are nici o relevanță, decât în situația în care s-ar continua încălcarea senină și grosolană a legii.

Este foarte posibil însă ca televiziunile să fi înțeles greșit, cum că președintele cu nume prescurtat în semnătură ar fi interesat de soluționarea unei probleme grave apărute din aplicarea voluntar ilegală a legii de conversie a pensiilor militare în pensii din sistemul public de pensii și asigurări sociale. Eu cred că, dacă a avut loc o asemenea întâlnire, a fost ca domnul comandant suprem al forțelor armate să fie informat pe viu despe modul de desfășurare a operației de dezinformare care a însoțit aplicarea strâmbă și ilegală a acestei conversii.

După cum știm deja prin vocea principalului dezinformator autorizat, unul Tiberiu Frățilă, marinar de uscat ca și stăpânul lui mic Marin, principalele elemente ale dezinformării programatice au fost:

1. Pensiile de asigurări sociale născute din nimicirea sistemului de pensii militare de stat scad numai pentru unii care au încercat să fenteze sistemul și au ieșit la pensie mai devreme și cu pensii nemeritat de mari, peste nivelul de nesimțire, stabilit arbitrar de unul cu nume de drac la 3.000 lei noi. Ba, mai mult, ele chiar cresc pe alocuri. Dacă nu ne credeți, uite, vă arătăm un eșantion de 22.000 decizii. Pe lângă dovada clară că ce spunem este adevărat, restul populației necăjite poate să și admire ce pensii mari au unii care au mâncat la popotă și au primit haine gratuite de la stat în timpul activității lor profesionale de militari.

2. Dacă cumva vreți să ne întrebați de ceilalți 24.000 de pensionari care au îndeplinit toate condițiile aberante puse de guvernanți în sarcina lor printr-o hotărâre de guvern anulată în justiție, ei au primit decizii cu pensii calculate cum am vrut noi de la minister, adică cu 20 – 60 la sută mai mici nu decât le-au avut înainte, ci decât ar fi meritat pe baza datelor depuse la dosar, dar ei, păgubiții și prostiții să stea liniștiți că statul lucrează. Adică să considere deciziile astea ca decizii temporare, iar cele definive le vor primi când vor apuca funcționarii ministerului să le calculeze pensiile. Mai ales că, acum că am văzut că nu tăceți din gură și nu vă mulțumiți cu situația asta, noi de la minister am luat chiar măsura de a pune mai multă lume să calculeze, încât am dublat ritmul. Așa că nu va trebui să așteptați șase luni ca să primiți pensia calculată de noi, ci doar trei luni. Vedeți cât de atenți suntem cu dumneavoastră? Și vă mai și promitem că vă dăm din urmă diferența asta de 20 – 60 la sută.

3. Iar dacă ne întrebați de ceilalți 40.000 de pensionari militari de stat care nu au depus ei la dosar dovezi cu ce venituri au avut ei în timpul seriviciului militar activ, dovezi procurate de ministerul la care trebuie să le depună, trebuie să vă informăm că aceștia au fost induși în eroare de cei care au anunțat că există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă care suspendă aplicarea hotărârii de guvern care îi obliga (deși hotărârile de guvern nu pot obliga cetățenii să facă ceva - orice, ci numai pe guvernanți, cum le zice și numele) pe pensionarii militari de stat să umble la minister după dovezi pe care să le depună tot la același minister. Guvernul s-a consultat cu Ministerul Justiției (chiar așa a zis primul mini al Guvernului) și a considerat că o asemenea hotărâre judecătorească nu se referă la actele guvernului ci la cei care au acționat acest guvern în justiție (dacă logica acestei considerații vi se pare aiurea, singura explicație pe care v-o pot da este că orice este permis în domeniul dezinformării). Ca urmare, dacă vor pensii calculate pe bază de venituri de natură salarială, să pună mâna și să dovedească acele venituri. Când le vor dovedi, vor primi ce vom vrea noi să le dăm. Dar nu din urmă ca la ceilalți, ci doar de atunci înainte.

4. Deși Oprea de la minister a promis că își dă demisia, nu o va face, pentru că nu are motive. Toate celelalte promisiuni ale lui se vor realiza la un moment dat, așa că aveți răbdare și o să vedeți.

De ce este nevoie de o operație de dezinformare organizată și condusă de guvernanți împotriva propriilor cetățeni pe această temă? Iată câteva răspunsuri posibile:

În primul rând, programul de pensionare a rezerviștilor nu s-a încheiat. Deciziile propriuzise doar de acum înainte urmează să sosească, ocazie cu care se va vedea că acestea nu au cum să fie „temporare” așa cum le-au numit pe rând o doamnă îmbrăcată în uniformă de general și care supervizează activitatea de pensionare, precum și domnul Frățilă de la „biroul de presă” care conduce și implementează activitatea de dezinformare. Nu există bază legală pentru emiterea de decizii de pensionare temporare. Pentru toată lumea acestea sunt deciziile și pace.

Ce implicații are acest lucru? Simplu, cei 22.000 cărora li s-au calculat pensiile pe baza veniturilor comunicate prin adeverință vor putea să conteste aceste decizii în temen de 30 zile, mai ales dacă au primit, între timp, și alte adeverințe care să completeze golurile din cele inițiale. Dacă nu vor fi mulțumiți nici după aceste contestații, vor putea lua calea justiției, conform legii. Dar și ceilalți 60.000, fie că au depus adeverințe și nu li s-a calculat pensia pe baza lor, fie că nu le-au depus, tot numai o singură dată pot să conteste deciziile, acestea care sunt emise acum și care nu sunt temporare, pentru că nu au cum să fie, din punct de vedere legal. Ei își vor vedea pensiile calcualte pe baza „veniturilor de natură salarială” doar în urma contestațiilor prevăzute în lege. Dar, dacă nu vor fi mulțumiți, nu vor mai putea, ca primii 22.000 de norocoși calculați inițial, să beneficieze de posibilitatea de a contesta acele decizii la minister, dacă ele vor avea greșeli sau omisiuni, ci vor trebui să se adreseze de la început instanței, adică avocat, proces și ani de zile până la soluționare.

Dacă nu ar fi această operație de dezinformare în curs, menită să îi liniștească pe rezerviști până la următoarea surpriză ticăloasă cu deciziile și contestațiile, aceștia ar putea lua măsuri de retaliere, cum ar fi refuzul de a lua la cunoștință de o decizie de pensionare pe care chiar cei care au emis-o au numit-o, ilegal, „temporară”. Ei ar putea, dacă operația de dezinformare nu are succes, să conteste în justiție nu decizia și conținutul ei, ci chiar modalitatea ilegală de emitere a acestor decizii fără luarea în calcul a dovezilor existente în arhivele militare privind veniturile lor de natură salarială. Adică, dacă nu ar fi dezinformați, nu și-ar sacrifica singura cale de contestare administrativă a conținutului noii pensii pe repararea stricăciunilor produse de funcționărimea ministerului.

În al doilea rând, dezinformarea este făcută să-i liniștească și pe înalții guvernanți, cum că nu sunt singuri. Iată, biroul de presă al ministerului este activ, duce o propagandă susținută în favoarea lui Oprea de la minister și chiar a recent decoratului cu onoruri militare Boc, ca să nu mai vorbim de majestatea sa comandantul suprem. Așa că ei pot să doarmă liniștiți și să ocupe, în momentele de trezie, de reforma „statului ăsta”, cum îi zice domnul Băse României.

3 comentarii:

  1. Hari, te salut!
    Şi te urmăresc (de puţin timp) pentru că ceea ce spui mă interesează.
    Te-aş ruga să răspunzi la comentarii. Altfel, toţi cei care te vizitează vor considera că n-are rost să comenteze sau, vor uita de tine.
    Ai primit câteva comentarii la postările tale. Nu ai răspuns la niciunul.
    Pe 14.01.2011, am primit decizia ciudată şi am postat-o pe modestul meu blog. Am făcut unele comentarii atunci.
    Poate că, la repezeală, nu am folosit cele mai potrivite cuvinte şi nici nu am explicat clar. Dar, dacă în consultaţiile tale postate mai sus, voi găsi ceva ce poate fi folosit ca şi completare sau umplere a unui gol, îmi dai voie să-l folosesc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Ifim și oricine ne citește,
    Nu vreau să supăr pe nimeni nici dacă răspund, nici dacă nu răspund la comentarii. În principal, comportamentul meu față de blog este cel al articolului de gazetă de perete. Adică eu postez, iar toată lumea care trece acolo citește și ia ce vrea din ce citește.
    Pe blog, proprietatea intelectuală se protejează mai greu, ca urmare, tot ce scriu este de luat acasa fără plată. Poate, dacă este cineva drăguț, să menționeze sursa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am onoarea să vă salut, domnule Hari!

    RăspundețiȘtergere