marți, 22 martie 2011

Întâmplare pe Facebook

Să vedeți ce s-a mai întâmplat pe rețeaua de socializare Facebook.

Este vorba despre un utilizator modest, cu sub o sută de „prieteni” pe rețeaua de socializare, care primește un mesaj de la unul dintre ei. Mesajul ducea spre o „postare” pe blogul trimițătorului de mesaj, iar acolo era o invitație la un eveniment de tipul ușilor deschise la un partid politic. Invitația suna așa: „anul acesta vă invit să vă alăturați proiectelor noastre, fie în calitate de membrii de partid sau doar în calitate de specialiști în diverse domenii”.

Cum recipientul invitației chiar este specialist, ba chiar expert într-un domeniu sau sector public, nu a avut de lucru și a zis să onoreze invitația. Deoarece nu era posibil să se ducă până la sediu în ziua ușilor date de perete, a trimis un mesaj politicos pe adresa indicată în invitație ca alternativă la călcarea pragului. În acel mesaj explica în ce calitate răspundea invitației și unde ar fi putut fi identificată o convergență între expertiza sa și proiectele lor. După care nu s-a mai întâmplat nimic.

Nefiind un naiv, utilizatorul nostru de Facebook nu s-a așteptat la nici o mare reacție la mesajul său, dar era convins că va primi cel puțin un text de genul: vă mulțumim pentru interesul acordat partidului nostru, vă încredințăm că avem numai gânduri bune, dar nu am putut identifica o concordanță între preocupările noastre și sugestia dumneavoastră.

Când a văzut că nici această reacție nu a fost posibilă la mai bine de o săptămână de la schimbul inițial de mesaje, de invitare și răspuns, a scris celui care inițiase această corespondență folosind același mecanism „send a message” din colțul de sus al paginii.

Mesajul era următorul:

Luni, 14 martie, am primit de la dumneavoastra invitatia de a beneficia de portile deschise, joi, 17 martie, sau de a folosi calea virtuala pentru a intra in contact cu departamentele partidului. In concret, invitatia era sa ma alatur proiectelor dumneavoastra ìn calitate de specialist in domeniul in care m-am consacrat.

Am raspuns acestei invitatii printr-un mesaj adresat dumneavoastra pe adresa recomandata in invitatie, cu credinta ca cineva din staff-ul dumneavoastra va avea minima politete sa imi raspunda, chiar daca propunerea sau, mai degraba sugestia de actiune in interesul evident al partidului dumneavoastra nu a trezit interesul necesar.

Cu toate acestea, nu am primit nici un raspuns pana in acest moment. In aceste conditii, ma intreb la ce bun sa mai lansati invitatii daca nu va puteti permite sa fiti macar politicosi cu cei care iau in serios aceste invitatii?

De data aceasta, reacția a fost promptă. Utilizatorul nostru de Facebook a fost raportat ca abuziv în trimiterea de mesaje și avertizat astfel de către Facebook, atunci când a vrut să trimită altcuiva cel de-al zecelea mesaj din întreaga lui carieră de facebookist:

Block! You are engaging in behaviour that may be considered annoying or abusive by other users.

You have been blocked from sending messages because you repeatedly misused this feature. This block will last anywhere from a few hours to a few days. When you are allowed to reuse this feature, please proceed with caution. Further misuse may result in your account being permanently disabled. For further information, please visit our FAQ page.

De aceea, utilizatorul de Facebook prins în această situație îi cere scuze prin acest mod „prietenului” virtual pentru că a fost enervant (annoying) și promite că, de acum încolo, va proceda cu prudență (caution) când va mai trimite mesaje prin Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu