vineri, 4 octombrie 2013

Realitatea

Impozant pe ecranul televizorului și înconjurat de microfoane, premierul Ponta Victor explică cuiva, aflat într-o parte, în afara cadrului, că domnia sa știe doar că vrea să îi fie plătite lui taxele. Se pare că acesta a fost răspunsul la întrebarea pusă de persoana invizibilă din coasta premierului, privind introducerea în legea insolvenței a unei prevederi ce impune încetarea licenței audiovizuale odată cu declanșarea procedurii de insolvență, pentru televiziunile și radiourile ce ajung în acea situație.


Adică, eu te întreb ce ți-a trecut prin cap când ai decis să îmi închizi afacerea de media audio-
vizuală printr-o prevedere strecurată pe șest în lege, iar tu îmi răspunzi că ești supărat că eu nu îți plătesc ție, premierului, taxele.
Aparent, acest răspuns nu are sens. În primul rând, pentru că procedura de insolvență tocmai asta înseamnă, că insolventul nu își va mai plăti, pe perioada insovenței, datoriile către creditori, inclusiv către statul al cărui premier este domnul Ponta. Măsurile luate de stat pentru colectarea impozitelor și taxelor de la rău-platnici și evazioniști sunt cu totul altele decât falimentarea datornicului și nu au nicio legătură cu insolvența.
În al doilea rând, răspunsul nu are sens pentru că nu este un răspuns la întrebarea pusă, ci este despre cu totul altceva. Este despre un plan de consolidare a puterii personale în stat a domnului Ponta Victor. Adică, spune domnul Ponta, banii sunt la domnia sa!
Deja nu mai este niciun secret pentru inițiați că domnul Ponta se mai află încă în faza de guvernare în care singura preocupare a domniei sale este să își construiască o bază solidă pe care să își poziționeze statura sa politică. Iar mentorul domnului Ponta este domnul Băsescu, președintele cu care premierul a semnat, la propriu, un pact de coabitare.
Și-a bazat domnul Băsescu puterea sa pe sprijinul unor străini, în schimbul punerii intereselor acestor străini înaintea intereselor României și chiar în schimbul vânzării Țării la bucată companiilor private cu sediile în acele state străine? Și-a bazat! Și, atunci, domnul Ponta a supralicitat în fața acelorași străini, fie ei europeni sau americani, naționali sau multinaționali, și a purces la satisfacerea intereselor acestora nu înainte de satisfacerea celor românești, ci chiar pe seama ori împotriva celor românești.
Și-a bazat domnul Băsescu puterea și pe voturile moldovenilor de peste Prut, în schimbul unor promisiuni deșarte, amplificate și credibilizate doar de Moscova? Și-a bazat! Și, atunci, domnul Ponta a supralicitat, oferindu-le acelorași moldoveni promisiuni și mai mari, cum este independența energetică de Rusia, dar doar în contextul distrugerii regiunii Moldovei românești prin fracturarea subsolului și înghițirea apelor de acolo, pentru ca americanii de la Chevron să obțină gaze de știst.
Și-a bazat domnul Băsescu puterea și pe serviciile secrete, în schimbul independenței lor față de orice control democratic și al facilitării ingerinței lor în economie și în politică? Și-a bazat! Și, atunci, domnul Ponta a supralicitat, adăugând la această independență și la această facilitare bugete generoase și mereu sporite. Adică, dacă domnul președinte a cumpărat subordonarea serviciilor secrete cu favoruri, domnul premier le-a cumpărat bunăvoința cu bani de la buget.
Și-a bazat domnul Băsescu puterea și pe Procuratură, transformând-o în poliție politică? Și-a bazat! Și, atunci, domnul Ponta a supralicitat, cumpărând de la domnul Băsescu jumătate din procurorii aserviți politicului și lucrând diligent pentru confiscarea și a cât mai multora dintre cei rămași sub controlul președintelui.
Și-a bazat domnul Băsescu puterea și pe mafiile autohtone de toate felurile și care căpușază domeniul public? Și-a bazat! Și, atunci, domnul Ponta a suprasolicitat, împrumutând de la domnul Băsescu pe șeful mafiei, domnul Oprea Gabriel și oferindu-i acestuia promovarea din funcția de ministru al apărării, funcție ce reprezentase plata de protecție oferită de domnul Băsescu, în cea de vice-premier și înlocuitor direct al domnului Ponta Victor însuși.
Și-a bazat domnul Băsescu puterea și pe baronii locali și, mai ales, pe „regii” diferitelor afaceri cu banul public, cum sunt drumurile inexistente care consumă miliarde? Și-a bazat! Și, atunci, domnul Ponta a supralicitat, promițând acestor „regi” tot ce mai rămăsese de „privatizat” în România, începând cu zecile de mii de vagoane de marfă.
Și-a bazat domnul Băsescu puterea și pe controlul unei părți semnificative din mass-media și pe combaterea mediatică a celeilalte părți? Și-a bazat! Și, atunci, domnul Ponta a supralicitat, preluând controlul asupra unor posturi de televiziune de știri cum sunt Antena 3 și România TV și băgând pumnul în gura celui de-al treila post de știri de pe piață, Realitatea TV, prin intermediul legii insolvenței, așa cum am început acest material.
Această campanie prelungită de consolidare a puterii personale a domnului Ponta Victor este foarte transparentă și nu are rost să aducem argumente detaliate de susținere a afirmațiilor punctuale făcute mai sus. Nu la fel de transparente sunt motivele pentru care domnul Ponta a refuzat să își consolideze puterea sa executivă pe susținerea populară și electorală, fără precedent în România post-comunistă, de peste două treimi în Parlamentul Țării?
Cum de și-a dat seama domnul Ponta că, punând în balanță puterea dată de milioanele de români cu puterea dată de câteva sute de străini, mafioți, procurori, regi ai afacerilor cu statul și baroni locali, contra-spioni și propagandiști, talerul cu aceștia din urmă atârnă atât de mult mai greu?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu