sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Eminescu nostru

Mihai Eminescu a devenit valoare națională în timpul scurtei dar semnificativei sale vieți. După toate normele și înțelesurile privind valorile naționale. Față de actualii propozabili la meritul de valoare națională încă din timpul vieții lor, Eminescu se diferențiază prin faptul că el a devenit valoare în sine, fără să fie promovat în vreun fel. 


Adică, astăzi, se scrie de zece ori mai mult despre unul sau altul decât a scris acela, doar-doar se va prinde mulțimea de cât de grozav este omul și va începe să îi aprecieze meritele literare sau filosofice până la nivelul de valoare națională. Pe când, pe vremea Eminescului, publicul știa deja că poetul și, mai ales, gânditorul social era foarte prețios, foarte valoros pentru întregul neam românesc. 

Nu trebuie să argumentez în vreun fel afirmația de mai sus. Ca să vă convingeți că Mihai Eminescu a devenit o valoare națională pe măsură ce își publica poeziile și textele, prin acțiunea directă a publicului asupra operei sale, este suficient să îl citiți. Pe Eminescu. Cum ar fi putut cineva să nu vadă imediat, din cele citite, că avem de a face cu o valoare intelectuală și cu o genialitate, amândouă provenite dintre noi? Pentru noi!

Așa că Mihai Eminescu trebuie studiat la școală, trebuie scris și citit despre el, trebuie învățat, atât ca poezie, cât și ca gândire conservatoare, cu reminiscențe romantice, dar aceste acțiuni nu îl vor face mai valoare națională decât este. Totodată, Eminescu nu trebuie nici apărat de tot felul de denigratori, de detractori ai meritelor și valorii sale, de cei care îl consideră prăfuit, învechit, inadecvat modernității și, când vom ajunge acolo, post-modernității noastre românești. Pentru că aceste atacuri și denigrări nu îl fac pe Mihai Eminescu o mai mică valoare națională decât este. 

Valorile naționale nu se nasc de gura lumii. Chiar dacă această lume are o gură mare și gălăgioasă. Valorile naționale se nasc din tăcere, din consumul sufletesc al meritelor lor, fără ca ele, valorile naționale, să se diminueze vreun pic prin consumare. Sau prin denigrare, dacă gura lumii ar fi spurcată. Cum se zice în popor.

De aceea, Mihai Eminescu este o valoare națională și astăzi, la 167 de ani de la nașterea sa. Și așa va rămâne, cât timp vor fi suflete care să îl consume în tăcerea mirabilă a frumuseții sale. Românești și universale, deodată.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu