miercuri, 30 mai 2012

Jungla de beton


Alegerile locale, ce se vor petrece în curând, sunt pregătite atât de rudimentar, încât ne pot duce, cu ușurință, cu gândul la preistoria populației autohtone. Încruntați sau zâmbitori, autoritari sau prietenoși, candidații la primării sunt cocoțați pe ziduri, stâlpi și panouri publicitare, de unde transmit „mesaje” către votanții încântați că sunt, în sfârșit, și ei băgați în seamă, chiar dacă doar o dată la patru ani. Cei ce candidează de pe scaunele primariale propun „continuarea”, pe când cei nou veniți să îi înlocuiască propun „schimbarea”.


Unii dintre ei mai ies și în public, de regulă la televizor, că pe străzi și pe la casele oamenilor este prea complicat să se arate, precum și total lipsit de eficiență mediatică. Văzuți în direct sau în reluare, candiații se dovedesc a fi niște inși penibili, inculți și prost crescuți, care vor să fie primari fie pentru că ăilalți sunt și mai penibili, inculți și prost crescuți decât ei, fie pentru că și ei sunt tot la fel ca și ceilalți, așa că, de ce să nu se aleagă ei în locul celorlalți. Chiar și doctorul de la Primăria Generală a Capitalei se arată mai din popor sau mai din topor decât ar trebui să îl justifice titlurile academic și universitar din palmares, probabil pentru ca nu cumva să facă notă discordantă față de contra-candidații săi.
            Cu toții, indiferent de urbe, au o mare problemă. Nu pot să explice, în câteva cuvinte sau într-o lozincă, de ce ar trebui să îi alegem exact pe ei. În trecut, asemenea explicații nu erau necesare. Pe atunci, era suficient să se arate al cui este candidatul și gata, se alegea sau nu, în funcție de emulația politică locală. De exemplu, dacă era al lui Iliescu sau al PSD și candida în sudul Moldovei sau în Oltenia era ca și ales, chiar dacă nu scotea o vorbă pe nici un afiș electoral. Cum, dacă era al lui Băsescu sau al PD-L și candida în nordul Moldovei sau în Ardeal era ca și ales, în aceleași condiții. Acum, însă, nu mai este cazul să aducă nimeni vorba de partide sau de „leaderi” politici. O asemenea vorbă ar crea numai și numai confuzie.
            Trei partide parlamentare s-au contopit într-o uniune, pentru a pune mâna pe puterea politică la nivel central, cu sacrificarea deliberată a aleșilor locali, rămași să candideze fiecare cum poate și sub ce siglă se găsește pe acolo, pe unde sunt fotoliile de primar sau consilier. Alte două partide parlamentare, aflate până mai ieri într-o „coaliție” la guvernare, sunt acum mai separate ca niciodată, dar atât de compromise încât cei ce candidează sub sigla lor preferă să o deseneze minuscul, într-un colț de afiș, fără să mai folosească și culorile ce le-au consacrat. Maghiarii numai de uniune nu mai pot vorbi, pe când celelalte partide sunt prea departe de electorat pentru a însemna ceva în favoarea candidaților acestora. Singurii care se arată uniți în jurul „Centralei” sunt anonimii de la partidul domnului Dan Diaconescu Direct.
            Alegerile generale, ce or să vină când or să vină, vor avea măcar șarmul desuet al promisiunilor deșarte, de tipul „alegeți-mă pe mine, ca să vă fie bine” ori „partidul nostru vă va da mai mult decât partidul lor”. Șarm pe care alegerile locale nu pot să îl dobândească, pentru că acum este vorba de „gospodarii” localităților Țării. Ăștia nu au cum să dea ceva, ci doar să promită că vor avea grijă de avuția de beton a urbei, ceea ce nu este puțin lucru, dar cui îi pasă de o asemena avuție?!
            Unii cu ceva tupeu rămas de pe vremea când domnul Băsescu Traian era foarte popular cu asemenea „îndrăzneală” îndrăznesc totuși să promită enormități de tipul „dau case la toată lumea”, ori „dau transportul gratuit”, sau „voi fi hingherul numărul unu al urbei”, de parcă asta ar fi treaba primarului sau acestea ar fi lista de priorități a orașului sau comunei.
            Știu câțiva primari în funcție care merită să fie realeși, cum știu și câțiva candidați ce merită să fie aleși în câteva orașe și comune ale Țării. Aceștia se străduiesc să înțeleagă mersul lucrurilor în urbea lor, își fac griji pentru problemele reale și majore ale cetățenilor, vin cu soluții manageriale și caută mijloace și resurse pentru a pune în practică aceste soluții. Vestea bună este că și alegătorii și-au dat seama de aceste aptitudini ale candidaților și, foarte probabil, îi vor alege sau realege, după caz.
            Din păcate, însă, ca locuitor al Bucureștilor, eu nu am luxul de a avea vreun candidat la Primăria Generală a Capitalei care să fie la înălțimea provincialilor de care am zis mai sus. Și nici cu sectoarele nu stau mai bine.

10 comentarii:

  1. Dacă recunosc de bunăvoie că am copiat, mă ( mai) sancționați?

    http://incertitudini2008.blogspot.com/2012/05/de-la-major-domus-incoace.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stați un pic, doamna profesoară! Înțeleg că faceți o foarte fină ironie la adresa impostorilor scrisului, care stau la rând la fotoliul de ministru al educației. Cum adică ați copiat?!? Păi, doar ați promovat articolul meu pe blogul dumneavoastră și ați citat un fragment mic, între ghilimele! Problema cea mare este cu recompensa, că de sancțiuni nici nu poate fi vorba. Îmi produceți o mare dilemă. Dacă vă recompensez pentru cuvintele deosebit de amabile la adresa mea înseamnă că vă cumpăr această amabilitate, ceea ce este și un neadevăr și o nedreptate. Dacă nu reacționez la aceleași cuvinte, înseamnă că sunt ori prea îngâmfat, ori prea lipsit de modestie, ceea ce nu este frumos față de dumneavoastră. Rămâne, deci, doar să vă mulțumesc pentru băgarea în seamă și să vă spun că vă citesc cu multă plăcere, chiar dacă nu las întotdeauna vreo urmă a acestei plăceri pe blogul dumneavoastră http://incertitudini2008.blogspot.com/

      Ștergere
  2. Recunosc că am avut emoții.
    Cum spuneam, nu reușesc să găsesc totdeauna modalitatea în care să comentez temele pe care le propuneți.
    Citesc și iau aminte.
    În același timp, mi-am zis, cu toată sinceritatea, că ar trebui să vă citească mult mai multă lume.
    Am procedat cum am găsit eu de cuviință.
    Despre copiat? vorba cuiva- treabă de studenți!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu știu ce înseamnă să copiezi. În liceu, eu nu am învăța chimie, din diferite motive, principalul fiind că îmi lipsea baza din școala generală, unde iarăși nu învățasem deloc chimie. Și nu am învățat chimie pentru că puteam să nu învăț, fiind răsfățat de doamnele profesoare în amblele școli. Totuși, nu aș fi putut trece clasa fără să iau note minime de trecere la teze și extemporale, pentru că, la oral, eram ascultat numai când ridicam mâna. Așa că am fost nevoit să copiez la acele teze și extemporale. Problema era că nu știam ce copiez, lucru ce mă descumpănea cumplit, dar nu atât de rău încât să mă determine să învăț materia.

      Ștergere
  3. Adică persoanele despre care făceam vorbire să fi fost niște răsfățate prin toate școlile prin care au trecut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mult ca sigur că au fost, dacă nu răsfățați, atunci cel puțin privilegiați. Dacă sunt trecuți de 45 de ani, vorbim de inși plimbauți prin școli prin grija părinților doar pentru a avea diplome, pe considerentul comunist că diploma le va rezolva restul vieții. Dacă sunt mai tineri, atunci diplomele colectate de ei, fără să citească măcar ceea ce au scris ei înșiși, sunt simpla expresie a vanității personale sau de grup. Eu cunosc câteva asemenea persoane care au devenit „doctori” doar pentru că și alții au obținut aceea diplomă, fără să fie „mai deștepți”, ca să merite acest lucru.

      Ștergere
  4. Nu stiu daca toti sunt niste rasfatati sau privilegiati, dar stiu ca s-a instaurat o astfel de practica si, pentru cei cu bani,e comod asa.Simplu, fara bataie de cap,fara complicatii, impotanta e hartia, diploma,ca da bine la cv.Pai daca tot traim in tara tuturor posibilitatilor, de ce n-ar fi fost rxperimentata si aceasta?!Asa ca,domnule HBM,multa putere de munca si tus la imprimanta, poate, odata,va auzi cineva si strigatul dv.Toate cele bune va doresc!MM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urari, MM! Tocmai citeam o "stire" ca romanii au mai multa scoala decat alti europeni, iar pe criteriul numarului de cetateni care au maxim 8 clase, suntem deasupra Olandei, Frantei, Belgiei, Greciei, Italiei, Spaniei si Protugaliei. Adica, zic manipulatorii stirii, stam 'mai bine' decat altii. Numai ca Olanda este de 3,5 ori mai dezvoltata decat Romania, per capita, iar celelalte state mentionate sunt cam tot acolo fata de romani. Deci, nu trebuie ca "strigatul meu" sa fie auzit, ci trebuie ca aceasta pacaleala sa inceteze si sa intelegem ca scoala trebuie sa fie scoala, pentru a putea insemna ceva in dezvoltarea natiei. Daca nu, nu...

      Ștergere
  5. De acord,doar ca va mai curge multa apa pe Dunare pana ce vom reusi sa depasim aceste cutume. La multi ani, pentru copiii din noi!M M

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord ,doar ca va mai curge multa apa pe Dunare pana ce vom scapa de aceste cutume. La multi ani copiii din noi si tuturor copiilor! E zi de sarbatoare si, pentru o clipa,sa ne bucuram sufletele!M M

    RăspundețiȘtergere