marți, 18 decembrie 2012

Omul de paie al Apărării

Se pare că noul ministru al apărării naționale va fi domnul Mircea Dușa, un domn de 57 de ani, cu liceul silvic la zi, cu facultatea de economist făcută 14 ani mai târziu și, la 50 de ani, cu un masterat nespecificat, de un an. Domnul Dușa a părăsit orașul său de reședință, Toplița, după ce a lucrat la primăria acestuia 24 de ani, parcurgând funcțiile de la lucrător în consiliul popular la primar. Domnul Adrian Năstase l-a luat de acolo și l-a făcut prefect al județului Harghita, pentru patru ani, după care domnul Dușa s-a făcut parlamentar, din 2004 și până anul acesta 2012, când a fost de două ori ministru, în Guvernul Ponta, o dată ca ministru pentru relația cu Parlamentul, iar a doua oară ca ministru de interne.


Din această scurtă prezentare, rezultă că singura calitate ce îl califică pe domnul Dușa pentru funcția de ministru al apărării naționale și de membru al Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniștri ai apărării este că nu se pricepe la nimic legat de domeniul puterii armate a unui stat. Domnia sa nu are nici studiile, nici experiența, nici inteligența și nici educația necesare pentru o asemenea funcție. A făcut armata ca soldat neinstruit, ceea ce înseamnă că nu are deloc habar de instruirea primită de un ofițer în rezervă, comandant de pluton și absolvent de facultate. Nici măcar nu vorbeșe limba engleză, cerință expresă pentru un membru de drept al Consiliului NATO.
În asemenea condiții, singura rațiune a prezenței domnului Dușa ca propunere pentru Apărarea Națională, în noul Guvern Ponta, este că acesta NU TREBUIE să se priceapă la nimic, nu trebuie să gândească cu mintea lui și nici să guverneze domeniul public al apărării naționale de unul singur, deoarece vor fi alții care se pricep, gândesc și guvernează pentru domnia sa, din umbră. 



De aici, imaginea pe care domnul Dușa o proiectează este cea a omului de paie, de fațadă. Mai mult, omul de paie este și personajul din Vrăjitorul din Oz, Sperietoarea de Ciori, cel lipsit de creieri. Cum și tot om de paie este, etimologic, și paiața cea mânuită de sforile trase de păpușarii din umbră.
Deci, problema nu este că domnul Dușa este propus ca ministru al apărării, ci că nu știm cine sunt oamenii din umbră, păpușarii și creierii gestionării puterii militare a României. Iar faptul că aceștia preferă să nu fie cunoscuți ne duce cu mintea la sforării și afaceri necurate pe spinarea noastră.


3 comentarii:

  1. Domnule Hary,noţiunea de Psyops vă spune ceva?
    Până când armata României şi alte câteva servicii vor învăta cu ce se mănâncă aşa ceva...asta e, merg la remorca altora(adica servim altor interese decât cele naţionale).C Dobriţoiu a violat capra de tăiat lemne şi s-a înbolnăvit de sculament forestier,de aceia a fost ales un silvicultor pt.tratament la M.Ap.N.
    Dacă-i reuşeşte o erecţie silvică, pensia celor cu conribuţie mică,dar cu tupeu şi gură mare se măreşte.
    ,,În politică, nimic nu se petrece întâplător.
    Când se întămplă ceva,putem fi siguri că el a fost plănuit.''F.D.Roosevelt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Între timp, s-a mai lămurit ce este cu domnul Dușa.

      În primul rând, se pare că mânuitorul din spate al omului de paie este, de fapt, situat deasupra și este domnul Oprea cel vicepremier.

      În al doilea rând, angajatorul domnului Dușa, premierul Ponta, a explicat că singurul criteriu pentru care l-a pus pe acesta la Apărare este că rămăsese fără minister, după ce liberalii i-au revendicat scaunul de la Interne și, cum la Apărare merge oricine, l-a pus acolo.

      În al treilea rând, domnul Dușa a declarat, cu ocazia înscăunării, că el se califică pentru funcția de la MApN pentru că a ieșit premiant la întrecerea dintre ministere intitulată „eficiența guvernanței” (!?!)

      Deci, se confirmă și dictonul roostveltian și postarea mea.

      Ștergere