duminică, 13 iulie 2014

Derbedeul comunitar

Pe străzile Bucureștilor, noaptea, poate fi zărit un individ hidos, un sac de grăsime umblător, învelit într-o piele groasă și pleșuvă, care dă târcoale echipelor de hingheri ce scotocesc după câinii străzii și nu numai ai străzii. El poate fi văzut și la televizor, atunci când dă cu pumnul în oamenii care îi adresează cuvinte ce nu îi plac. Numele individului este Băncescu, prenumele Răzvan, iar mass media ce îl bagă în seamă îi atribuie funcția publică de „coordonator de proiect” la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor din București.


Acest Băncescu este un derbedeu cu acte în regulă, un produs al faunei urbane bucureștene, derbedeu ce, în condiții normale, nu ar trebui să capteze decât atenția cunoscuților din „gașcă”, cei care se minunează de cum și ce vorbește și face eroul lor, pe când stau ei la o bere ieftină, băută pe trotuarul din fața magazinului de cartier, instalat într-o fostă ghenă de gunoi, în scara blocului. Aducerea lui în discuția publică sau pe ecranele televizoarelor i se datorează domnului profesor universitar doctor medic chirurg primar general al Municipiului București Oprescu.
Cu mai puțin de zece luni în urmă, domnul Oprescu lansase proiectul al cărui coordonator se pare că este derbedeul Băncescu, privind curățarea străzilor Bucureștilor de peste 65 de mii de câini fără stăpân. Întrebarea firească este ce mai caută derbedeul în fruntea acestui proiect, după ce s-a dovedit public că are un comportament inadecvat oricărei funcții plătite din banii celor luați la pumni pe stradă de acest individ? Răspunsul se află tot la domnul profesor etc. primar general Oprescu.
Zilele acestea, domnia sa are o problemă. Îi lipsesc vreo 60 de mii de câini comunitari din inventar. Problema este că, după 300 de zile, proiectul domnului primar general Oprescu, coordonat de derbedeul Băncescu de-abia a acoperit vreo opt mii de animale.
Asta nu înseamnă că au mai rămas pe străzile Bucureștilor restul de 57 de mii de câini, ci că, odată strânși cei opt mii de câini trecuți în acte, se dovedește că alții nu sunt. Ceea ce dă o lovitură cumplită bugetului de milioane de euro al proiectului coodonat de derbedeul Băncescu, buget care nu mai poate fi justificat și, în consecință, sumele din el destinate buzunarelor proprii ale șefilor Bucureștilor nu vor mai putea fi produse cu aceeași ușurință. Pentru că jocul acesta cu cifrele are consecințe financiare vizibile.
Nu știu cât este bugetul real și legal al acestui proiect, dar, dacă punem doar 30 de euro pentru un câine, bani necesari pentru capturare, sanitizare, găzduire și, eventual, sterilizare, fără să includem în această sumă costurile uciderii lui prin „eutanasiere”, tot putem considera că vorbim de un proiect de 2 milioane de euro. Sunt însă motive să credem că avem de a face cu sume mult mai mari.
Ne putem aminti cu umor că domnul primar general Oprescu ne asigurase că cifra de 65 de mii de câini bucureșteni este corectă, deoarece ea, cifra, fusese produsă de însuși Serviciul Români de Informații. La vremea respectivă, cu lipsa de modestie ce mă caracterizează, eu am avansat o cifră de zece ori mai mică de câini ai străzii, locuitori ai Bucureștilor, bazându-mă pe extrapolarea unui recensământ făcut de mine pe un număr mic de străzi și pe lungimea unei porțiuni a unuia dintre bulevardele Capitalei. Doar că eu, nefiind Serviciul Român de Informații, nu am avut nicio credibilitate. Dacă aș fi avut, bugetul proiectului derbedeului Băncescu ar fi fost de zece ori mai mic, cum tot de atâtea ori ar fi fost și încasările private, aferente afacerii cu câini comunitari.
Cert este că, în prezent, în București, nu prea mai vedem câini fără stăpân pe străzi, rapoartele oficiale ale Primăriei Generale ne vorbesc de vreo opt mii de câini procesați, inclusiv de vreo două mii de câini uciși, în condițiile în care normele de aplicare a legii ce permite uciderea câinilor nu sunt încă în vigoare. De aceea, derbedeul Băncescu este nevoit să umble noaptea pe străzi, îndemnând echipele de hinghieri să scotocească prin curțile oamenilor, ba chiar să-i agreseze și pe stăpânii câinilor cu lesă, doar-doar vor reuși să mai aducă câțiva câini în adăposturi, deși până la 65 de mii de câini este cale lungă.
Și tot de aceea, șeful și patronul său Oprescu de la Primăria Bucureștilor nu îl dă afară, cum ar fi trebuit să o facă, preferând să îl țină în lesă, lângă el, în speranța că, până la urmă, derbedeul lui va umple punga rămasă cam goală a banilor deturnați din afacerile cu câini comunitari.
Această explicație este, evident, doar o speculație, eu neavând dovezi că domnul Oprescu ar fi în cârdășie cu domnul Băncescu pentru „sifonarea” banului public destinat animalelor străzii. Cum tot speculație este și ipoteza că, de fapt, bugetul de milioane de euro al proiectului coordonat de derbedeul Băncescu a fost deja cheltuit, problema fiind că acesta nu poate fi justificat, în absența câinilor.




34 de comentarii:

  1. Bun articol,ati evidentiat esentialul.Am vazut ca sunteti din Sibiu,iar acolo,domnul Johannes stiu ca a avut mereu o atitudine civilizata si umana fata de cateii comunitari.Daca situatia asta nu reusim sa o schimbam altfel,poate macar cu o schimbare politica sa tragem nadejdea ca vor veni alti oameni mai cinstiti si umani,care sa gestioneze civilizat aceasta problema ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sibian prin nastere. De câte ori revin acasă, cum s-ar spune, mă bucură să văd în Sibiu gradul de civilizație urbană care evoluează continuu, apropiindu-se de cel occidental. Extrapolarea acestui progres vizibil la nivelul întregii Românii presupune însă mult mai mult decât promovarea primarului Sibiului în funcția de președinte al României.

      Ștergere
    2. Progresul Sibiului este atributul cetatenilor lui. Ei sunt cei care -i dau valentele.

      Ștergere
  2. Va felicit pentru articol, este exceptional!Ceea ce pot spune este doar felicitari parintilor dumneavoastra!"Nivelul de civilizatie a unei natiuni este dat de atitudinea fata de animale"-Mahatma Gandhi-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos. Am să transmit felicitările dumneavoastră tatălui meu, care se apropie de 90 de ani și tot mă mai crede un copil ce trebuie să îi dovedesc continuu fructele educației sale și, mai ales, speranțele sale puse în mine.

      Ștergere
  3. ati uitat sa precizati cum se incaseaza banii direct pe cap de caine predat la adpost viu sau mort. faptul ca au pus la punct un sistem similar cu cel al colectarii hartiei sau fierului numai ca de sute de ori mai banos, in rest bine scris si la obiect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul dumneavoastră mă incită să demarez o investigație jurnalistică a subiectului câinilor comunitari. Ceea ce s-ar putea să fac la toamnă, când voi petrece mai mult timp în Capitală. Articolul acesta este doar un comentariu la cele văzute în mass media românească despre domnul Băncescu și afacerile sale.

      Ștergere
    2. Foarte frumos articolul.
      Am citit comentariile si am vazut ca tatal dvs are 90 ani, ii doresc multa sanatate incontinuare si felicitari pentru educatia pe care v-a dat-o.
      In cazul in care va hotarati sa faceti o investigatie jurnalistica in Capitala, va rog sa dati like pe facebook la Grupul social pentru apararea drepturilor animalelor ( ADA), purtatoarea de cuvant este Andra Dadau, va pune la dispozitia dvs toate materialele filmate in ultima perioada in adaposturile statului, materiale video "pe urmele hingherilor" si orice mai aveti nevoie pentru investigatia dvs.

      Ștergere
    3. Multumesc pentru orientare. Asa voi face.

      Ștergere
    4. Atat valoreaza onoarea unui popor? 2 milioane de euro? Ca iar ne-au tarat in noroi sleahta asta de profitori. Cum a putut dle un primar general sa scape de sub control inmultirea animalelor in asa hal incat sa se ajunga aici? Si acum sa stea cu capul in nisip ca strutul?

      Ștergere
    5. Felicitari...de apreciat si initiativa de a demara in toamna o investigatie jurnalistica referitoare la "afacerea maidanezul". Poate va avantati si in investigarea marii manipulari politice a mass mediei. Din observatiile mele modeste de-a lungul anilor, un alt subiect de can-can a fost aruncat de catre mass media (care pana la urma este o putere-n stat), de fiecare data cand s-a dorit distragerea atentiei publice de la o anumita problema care devenea mult prea fierbinte. Cu junghiul Rosiei Montane si a gazelor de sist in coaste, afacerea maidanezului era menita sa distraga din atentie.

      Ștergere
    6. Tocmai am citit si Arta manipularii dupa ureche! Minunat punctat. Eu as cumpara si manualul "arta manipularii ca la carte" LOL

      Ștergere
  4. Eu vă mulțumesc pentru atenția acordată și pentru adresa de net sugerată.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dle Hari, felicitari pentru curaj. Suntem atat de putini cei care luam atitudine la mizeriile morale din romania, ca de fiecare data ma frec la ochi cand citesc ceva similar, de frica sa nu visez.
    Individul Bancescu, acest golan de cartier cu comportament suburban de viitor repetent de scoala profesionala(sa ma ierte cei care au absolvit o asemenea scoala si pentru care am toata stima) a ajuns sa faca legea pe strazile capitalei si sa fie escortat de politisti de la politia locala(fostii gardieni publici- vai mama lor) care ameninta oamenii de-a dreptul; ex: " va omor pe toti".
    Si acesti indivizi cu scoala de 3 luni facuta in subsolul primariei poarta cagule si incearca sa intimideze populatia, sub ochii autoritatilor care gasesc asta extrem de normal. Eu sunt plecata din tara de 10 ani, dar nu credeam nici in cele mai negre vise ca Romania va ajunge atat de jos incat indivizi ca Bancescu sa faca legea si asta in numele "civilizatiei".
    Indivizii acestia habar nu au ce e aia civilizatie, n-ar trebui nici macar sa pronunte acest cuvant, ca-l murdaresc.
    Va doresc numai bine si va multumesc pentru articol.

    PS- Uitati aici "vajnicii luptatori" purtatori de cagule, trantorii platiti din bani publici sa-l apere pe Bancescu de populatie.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203709232827324&set=pcb.10203709238347462&type=1&theater

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru articol. Aceasta mascarada macabra propusa si derulata de Oprescu&Co. nu are nici un fundament stiintific sau real; motivele lor sunt de domeniul science-fiction, in totala contradictie cu studiile din domeniu si realitatea din teren. Am studiat multe documente si declaratii (din 2008 pana in data de azi). Exterminarea unor animale fara aparare este fara doar si poate cea mai oribila manevra facuta de politrucii care se dau drept autoritati. Nu am reusit sa fac pe nici unul din categoria lor sa-i fac sa inteleaga, cu dovezi si cifre, ca ceea ce fac ei nu e nici necesar, nici moral si nici nu va rezolva o asa zisa problema a cainilor fara stapan. Greata, dezgustul pentru aceasta categorie de indivizi auto-numiti "specie superioara" dar si imensa durere pentru aceste animale nevinovate, fara aparare sunt sentimentele care descriu starea mea de 10 luni incoace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rau de tristetea dumneavoastra. Si mai rau imi pare ca nu pot sa v-o alin, in conditiile in care sursa problemei este lacomia nemasurata a guvernantilor locali, in frunte cu doctorul medic primar Oprescu, guvernanti care se imbogatesc pe seama cainilor si, foarte dureros, pe seama uciderii lor nejustificate.

      Ștergere
  7. Jos palaria! Respect, Hari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Garleanu Eva ma cheama si multumesc pentru articol, excelent, MA INCLIN !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare bine de cunoștință, doamna Eva Garleanu! Vă adresez cele mai bune ganduri!

      Ștergere
  9. Felicitari! Articolul circula pe net, devine viral.Sincere felicitari, domnule Hari!

    RăspundețiȘtergere
  10. un articol foarte bun, felicitari

    RăspundețiȘtergere
  11. Totul a fost gandit de mult, in familia Oprescu. Fiul a creat Dog Town care are o capacitate de cazare de 10000 de caini. Au creat diversiunea cu Ionut si de atunci sau furat banii publicii incontinuu. Dog Town a "salvat" cam 10000 de caini (nu stiu exact) . ASPA a luat banii pentru acesti caini prinsi, a mai si omorat din ei iar acum pentru ca stiau ca nu exista cei 60000 de caini ii ROTESC. Adica ii returneaza de la DOG TOWN direct la ASPA sau le dau drumul noaptea peste tot in oras. Zilnic apar in multe locuri din oras grupuri de 4-5 dezorientati, ce nu se misca din locul unde au fost lasati pe marginea strazii. Sunt curati, grasi si au toti crotale galbene .... De unde provin aceste sute de caini care sunt aruncati de undeva ? Pe strazi nu mai sunt caini de mult ... deci cine arunca acesti caini in strada ??? DOG TOWN > adapostul fiului lui Oprescu, care continua planul pus la cale de el si taticu' de devalizare a banului public prin afacerea cu maidanezi. Intrucat cainii de pe strazi s-au epuizat se da drumul la stocul facut de "binevoitorul" adapost urias DOG TOWN ... Se arunca in strada stocul de caini ca afacerea cu prinsul cainilor sa mearga in continuare. Se prind a doua sau a treia oara aceeasai caini si va fi la fel mult timp inainte daca aceasta perfida inginerie de furat banii cetatenilor bucuresteni nu este oprita ... Pai cum sa fie oprita cand a fost facuta cu binecuvantarea SRI. Din care face parte si nenea OPRESCU cu functiune mare ca si taticul lui fost general. NOI cetatenii suntem bataia lor de joc a unor gunoaie INTERLOPE , parca SRI functioneaza IN AFARA LEGILOR, si pot face ce vor muschii lor ... PACAT ca nu au de gand macar un pic sa faca si BINE cetatenilor, dar cum sa faca bine cineva care exista sa faca rau ... VA CONTINUA afacerea cu caini, ca sa fim in continuare prostiti si dusi de nas de la realitatiile vietii cotidiene ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru precizari. Cum spuneam mai sus, la un alt comentariu, se impune o anchetă jurnalistică sau cetățenească în acest caz, anchetă ce va aborda, desigur, și aspectele semnalate aici.

      Ștergere
  12. Felicitari pt articol! Poate puteti aborda si problema incalcarii legii cu buna stiinta de oprescu si bancescu, acesta din urma neavind studiile si calificarea ceruta prin lege pt a ocupa aceasta functie.si aruncati o privire si la firmele private de hingheri, care au obtinut contracte fara licitatie si care au alt obiect de activitate.si de ce se platesc 258lei pe caine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca sunt multe aspecte de luat în considerație. Multumesc pentru sugestii.

      Ștergere
  13. oprescu si bancescu [inadins cu litere mici] nu fac nimic de capul lor; este evidenta "prietenia cu basescu, ponta, guvernul vai de capul lui si mai ales, cu toate televiziunile. Nu este curios ca absolut NICI O televiziune nu spune nimic, ba dimpotriva, s-au raliat minciunii oribile privind uciderea copilului siinstiga la uciderea cainilor. Nici macar "faimosul" Dan Diaconescu, ce se hraneste din asemenea povesti, nu zice nimic. Cred ca acest concert este mult mai mare si este orchestrat de altii; cei doi sunt doar suprafata-oricum, scarbavnica, a acestei enmernicii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate datele făcute publice vă dau perfectă dreptate. Așa este. Eu i-am zis situației acesteia că este o afacere de partid și de stat, de îmbogățire a partidelor și familiilor politicienilor cu banul public destinat, chipurile, câinilor comunitari.

      Ștergere