vineri, 10 august 2012

Să vă fie frică


O doamnă moderator la una dintre „Antene”, a tot întrebat o mulțime de invitați la telefon cum comentează faptul că doamna procuror general Laura Codruța Kővesi a solicitat Parlamentului României, prin Ministerul Justiției, avizul pentru anchetarea domnului Victor Paul Dobre, ministru delegat și demisionat al Administrației.


Acesta ar fi săvârșit o faptă penală în exercitarea atribuțiilor sale în legătură cu referendumul pentru demiterea președintelui României, din 29 iulie 2012. Iar această faptă penală ar fi fost îndreptată împotriva domnului Băsescu, cel suspendat din funcție, în vederea demiterii.
Din păcate, nici măcar unul dintre comentatori nu a remarcat faptul că exact pentru asemenea situații a fost inventată procedura de avizare a anchetei, pentru ca niciun reprezentant să nu fie terorizat sau intimidat de procuratură, atunci când aceasta acționează ca poliție politică. Din contră, unul dintre telefonați a zis că Parlamentul ar putea chiar să avizeze această anchetare, pentru a nu fi acuzată majoritatea că se pune în calea „independenței justiției”.
Doar unul dintre ei a zis că totul este doar propagandă băsistă, condusă de la cel mai înalt nivel procuristic, în condițiile în care Parlamentul este în vacanță și nu există procedură de întrerupere a acesteia pentru asemenea caz. Acel domn presupunea că propaganda este menită să inducă teroarea în rândul oricui i se opune domnului Băsescu Traian Suspendatu.
Și eu cred că este vorba de propagandă, într-adevăr, dar într-un cadru mult mai modest. Fără declanșarea acestei proceduri, doamna procuror general nu ar fi putut să dispună lansarea în presă a „stenogramelor” discuțiilor telefonice purtate de miniștrii internelor și admnistrației.
În ceea ce privește teroarea, mie mi se pare că este mult mai terifiant faptul că doamnei Kővesi și celor care îi execută ordinele sau dispozițiile nu le este frică să facă ceea ce fac.
Desigur, există eventualitatea că domnia sa și domnii asociați să fie total idioți sau dobitoci și să nu știe pe ce lume se află. Dar o asemenea eventualitate are o mică probabilitate, atâta vreme cât domniile lor au trecut până acum de mai multe ori strada, de unii singuri și fără consecințe nefaste.
Mult mai veridică este situația că aceștia sunt convinși că nu vor da niciodată socoteală pentru actele lor nu numai abuzive, dar și criminale, în condițiile în care funcționarea unei instituții ca Procuratura în rol de poliție politică ține de faptele penale.
Deci, mie, cetățeanului român, mi se transmite mesajul subliminar că nu există nici o șansă reală ca situația să se schimbe vreodată în favoarea mea.
Indiferent cine va fi la conducerea instituțiilor Țării, acestea vor acționa exclusiv în favoarea domnului Băsescu și celor ca el, ca instrumente de poliție politică, fără nicio grijă că indivizii care fac efectiv asemenea gesturi să fie vreodată sancționați.
Dacă mâ întrebați pe mine, o șansă în favoarea noastră, a poporului, totuși există.
Este suficient să demostrăm că această „Justiție”, pe care vor să „pună mâna” unii și alții, nu există, în realitate. Că cei care au diferite etichete de judecători, magistrați, procurori, grefieri și alții asemenea, nu execută, de fapt, acte de justiție, ci fac exclusiv abuzuri, sub acoperirea „imunităților” și „independențelor” de orice fel.
Uniunea Europeană, ca și alte instituții internaționale, are un corp de juriști adevărați care pot interveni în state în care sistemul judiciar a colapsat și poate să preia sarcina de a administra dreptatea. Dacă vom face demonstrația totalei disfuncționalități a Procuraturii române, precum și a multora dintre judecători, vom putea cere Europei să ne ajute efectiv, prin preluarea și exercitarea rolului de magistrați, până la reformarea completă și credibilă a întregului sistem al puterii judecătorești în România.
Deci, doamnei Laura Codruța Kővesi și acoliților ar trebui să le fie frică. Dacă vrea Europa să le fie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu