marți, 27 martie 2012

Așa e în politică


Știrea că domnul Frunzăverde trece de la un partid la altul a fost difuzată în cadrul ediției principale a Telejurnalului Televiziunii Române imediat după cea că un interlop parlamentar, aflat în dialog mediatic cu domnul Băsescu Traian de la Președinția României, a revenit în Țară, unde a fost „dus direct la Curtea Supremă”. Care a fost prima știre a zilei!


Marea majoritate a celor care știu că există un domn Frunzăverde știu acest lucru din cuvântările domnului Băsescu, președintele, ce a făcut recente referiri publice și repetate la ce păreri avea acesta, la un moment dat, despre mersul treburilor în partidul băsescului, unde a fost „membru fondator” și vice. Mult mai puțini știu că domnul Frunzăverde are și prenumele Sorin. Și mai puțini știu că domnia sa este președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Doar cei foarte inițiați știu cine este cu adevărat domnul Sorin Frunzăverde. Și doar cei aleși pe sprânceană știu care sunt limitele puterii sale.

Lăsând la o parte nivelul de informare al comentatorului și al cititorului, privind persoana domnului Sorin Frunzăverde, putem constata următoarele fapte.

Domnul în cauză pleacă de la Partidul Democrat Liberal (PDL), al domnului Băsescu Traian, la Partidul Național Liberal (PNL), unde este președinte domnul Crin Antonescu.

Dacă ar fi rămas la PDL, ar fi candidat, cu succes, la funcția în care se află deja, la șefia județului Caraș-Severin. La PNL, va candida, probabil cu același succes, la aceiași funcție județeană, numită în folclorul politic românesc, funcția de baron local. Deci, deși arată ca traseism politic, acesta, dacă există, nu este legat sau generat de menținerea scaunului, a cheiței private a pușculiței cu bani publici și a pârghiilor de influență, amenințate de schimbarea de la un partid la altul a susținerii publice majoritare. Ca urmare, nu știm deloc de ce se întâmplă acest lucru.

Avem parte de unele explicații publice, privind de ce ar pleca domnul acesta din PDL, precum și de ce l-ar primi cei din PNL. Luate separat, acestea au sens. Luate împreună, nu mai au atât de mult sens, sau nu mai sunt atât de clare și credibile.

În ultimul timp, domnul Frunzăverde a arătat că este nemulțumit de cum merg treburile în partidul prezidențial. A criticat nenumărate „măsuri” și „decizii” luate de domnii Băsescu și Boc și s-a manifestat împotriva activității partinice a doamnei Udrea, feblețea domnului Băsescu. La rândul său, a fost criticat, tot public, de cei pomeniți aici. Aceste întâmplări ne fac să bănuim că, în particular sau în secret, disensiunile dintre aceste personaje politice aflate la putere sunt mai adânci și mai contondente. Deci, este explicabilă și plauzibilă inițiativa domnului Frunzăverde de a părăsi un partid unde nu se mai simte bine.

Nu știu ce a zis domnul Crin Antonescu personal despre primirea în partidul al cărui președinte este a domnului Frunzăverde. Dar, dinspre acest partid liberal au venit comentarii din care rezultă că partidul se va întări prin includerea baronului severinean, din mai multe motive. Unul ar fi că se va garanta astfel un fotoliu de președinte de consiliu județean în favoarea Uniunii Social Liberale (USL), din care face parte și PNL, iar oponenții de la PDL sau Mișcarea Populară ar avea, tot garantat, un președinte de consiliu județean mai puțin, la alegerile locale ce bat la ușă. Altul este că domnul Sorin Frunzăverde este depozitarul unor importante și negre secrete ale partidului în care a activat până la dezertare, ceea ce este extrem de necesar oponenților social-liberali ai PDL și, bineînțeles, extrem de toxic acestuia din urmă.

În concluzie, așa este în politică. Te faci prieten cu unii și devi opozantul foștilor prieteni, din varii motive, de la orgoliu la lupta pentru putere și pentru banul public.

Numai că eu nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă, mai ales în „tabăra” opoziției.

Aceștia tocmai anunțaseră că au definitivat „listele” comune și că au candidați comuni în toate județele. Ce valoare mai au acum aceste liste? Mai stau în vigoare rezultatele „negocierilor” între cele trei partide din USL? Oare în câte alte județe situația este asemănătoare?

Până să găsesc răspunsuri la aceste întrebări, mie mi se pare plecarea domnului Frunzăverde din PDL și primirea sa cu onoruri în PNL/USL ca având, la nivel simbolic, același valoare ca și numirea domnului liberal Teodor Meleșcanu ca șef al spionilor domnului Băsescu, adică o dovadă de „personal” că oamnii de la „vârful” liberalilor au mari probleme de loialitate partinică, cel puțin.

2 comentarii:

  1. Nica anunta ca si la Galati mai sunt unii care vin la USL .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că se vor înmulții tot felul de știri de acest fel. Cu cât sunt mai multe, cu atât suntem mai confuzi, privind capacitatea de organizare și conducere a USL, pentru că, dacă îi primește pe toți, înseamnă că sunt găuri, ca în brânza elvețiană, unde să își facă noii veniți cuib.

      Ștergere