duminică, 11 martie 2012

Huiduitul național


Pe parcursul a patru zile, domnul Băsescu Traian, președintele României, a ținut un „mesaj”, un „discurs” și un interviu. Aceste cuvântări prezidențiale au fost amplu mediatizate, transmise în direct și în reluare, precum și conspectate riguros de toate mijloacele de informare în masă, fie ele audio-vizuale sau scrise.

În condițiile în care Programul de guvernare, ce tocmai a fost aprobat de Parlament, cu putere de lege, odată cu investirea actualului guvern Ungureanu, este deja dat uitării și nu face deloc obiectul ordonării muncii Executivului pentru admnistrarea domeniului public, aceste cuvântări sunt tot ce poate fi mai aproape de indicații și chiar politici de guvernare a României de actuala „putere”. Deci, ar trebui să fie importante și atent investigate de oricine este interesat de mersul treburilor publice în Țară.


Numai că, acest comportament prezidențial, de a se cere la tribună ca să dea un mesaj Parlamentului și de a cuvânta cu alte două ocazii orchestrate special pentru el, este total nepotrivit cu regimul politic din România, ce se arogă a fi unul democratic, bazat pe domnia legii.

Ceea ce a făcut domnul Băsescu zilele acestea este copiat până la cel mai insignifiant detaliu după sistemul de emitere a „documentelor politice” în cadrul sistemului totalitar comunist, în care cuvântările tovarășului Nicolae Ceaușescu deveneau imediat programe de guvernare și politici publice.


Similitudinile între cele două situații sunt uimitoare. Domnul Băsescu bate câmpii exact la fel ca tovarășul Ceaușescu, adică sare de la un subiect la altul fără nici o noimă. Și, la fel ca acesta, folosește concepte, noțiuni și chiar cuvinte cărora nu le cunoaște înțelesul, și face asta pentru a numi realități despre care nu are habar, cum sunt cele economice sau sociale. Ca să nu mai vorbim de lipsa totală a oricărei viziuni politice pe termen scurt, mediu sau lung.

Atât agențiile de propagandă guvernamentală, cât și presa de opoziție au evidențiat, în conspectele lor, anumte „mesaje” sau „direcții de acțiune” emise sau stabilite de domnul Băsescu, asupra cărora nu are nici un rost să ne oprim. Dacă acestea vor avea sau nu vreo însemnătate în viața noastră, rămâne de văzut.

Ceea ce putem remarca aici este că domnului Băsescu nu îi place să joace în rolul huiduitului național.

Fapt ce este atât de înțeles, cât și surprinzător, în același timp.

Este surprinzător pentru că nu ne-am fi așteptat ca domnul Băsescu, care s-a străduit cu îndârjire să își creeze un renume de bărbat cu obrazul gros, foarte încrezător în sine, până la misoginism și grobialitate, să dezvolte acum sentimente atât de delicate ca umilirea sau jignirea.

Dar este și de înțeles, pentru că domnul Băsescu este foarte influențat și influențabil de „undele” benefice sau, după caz, malefice, provenite din eter sau din ezoter.

Ca orice personalitate formată mai degrabă la „școala vieții” decât la școala științei și a muncii inteligente, domnia sa nu își poate explica, în intimitatea cugetării sale, succesele pe care le-a obținut pe parcursul existenței sale decât prin paranormal.

Pentru că nu este normal ca repetentul sau prostul clasei să ajungă șeful tuturor, deasupra celor bine pregătiți și educați, cum nu este normal ca un ins cu o inteligență mediocră să îi „prostească” cu atâta ușurință pe alții, mult mai deștepți decât el.


Ori, acest paranormal, condimentat cu personaje pitorești cum este domnul Manolea și cu cravate sau lenjerie de culoare mov ori violet, are, în închipuirea prezidențială, două fețe. Una favorabilă, care l-a ajutat pe domnul Băsescu să ajungă ceea ce nu ar fi meritat niciodată să fie, precum și una care îi face rău.

De aceea, domnul Băsescu Traian, președintele României, își pierde deosebit de ușor cumpătul, ori de câte ori este huiduit. Pentru că este bântuit de spiritul răului, venit din astral special pentru domnia sa.

Ceea ce îi dorim și pe mai departe, mai ales dacă aceste urări sunt făcute în Piață.

6 comentarii:

  1. Domnul Basescu trece printr-un proces de autorebranduire sau autoreevaluare. A constatat ca este perceput drept omul negru si si-a propus sa schimbe imaginea. Asa ca a trecut ce discursuri de " impacare " in Parlament, la promisiuni de reintregire a salariilor si la autovictimizari, plangandu-se, autocompatimindu-se incercand sa stoarca lacrimi de la ascultatori. Jalnic om si totusi uite ca ii merge. Da de lucru presei, care o saptamana nu va discuta decat de lacrima lui Putin si plangerile lui Basescu, in timp ce el trece in Parlament lege dupa lege la foc automat care prin vt, care prin aprobare tacita, speculand la maxim absenta opozitiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Marin, ceea ce scrii aici este mai mult legat de ceea ce suntem și facem sau nu sunem și nu facem noi, guvernații.

      Nu îl bănuiesc pe domnul Băsescu atât de strateg încât să abordeze acțiuni de rebrenduire. Este doar o șmecherie de cartier, de tipul celui care dă în plâns ca să-l oprească pe cel care îl bate zdravăn.

      Ștergere
    2. Hari,
      o fi asa cum spui, dar cu cat mai jalnic este jocul lui cu atat mai mare dezamagirea ca uite ca prinde la prostime . Toate posturile tv nu vorbesc decat despre ultimele declaratii si le vor dezbate in sec inca 2-3 zile.Vezi ca a aparut materialul promis, pe popl.

      Ștergere
    3. Da, am văzut materialul și mi-a plăcut. Cât despre „prostime”, ea este aceiași care mergea la „învățământul politico-ideologic de partid” cu caietele tip dictando în care aveau conspectat conștiincios tot ceea ce zisese tovarășul Ceaușescu în săptămâna resprectivă. Și acum fac la fel. Și, probabil, vor face la fel și când un oarecare Popoescu va fi președinte și va cuvânta în public. Deci, nu este nici o mirare.

      Ștergere
  2. Un bun prieten mi-a trimis pe mail acest comentariu, pe care nu a reusit sa il posteze chiar el:

    Dar cu onoarea noastra nereperata, cum spunea mos Ion Roata, cum facem boierule? Suntem milioane de romani umiliti zilnic, cu salarii si pensii taiate, fara loc si fara drept de munca, unii trimisii in pribegie pe meleaguri straine, altii tepuiti miseleste de un sistem corupt care, pentru o mana de arginti primiti ori arvuniti sub forma de comisioane, ne-a vandut corporatiilor si oligarhiei oculte. Si ce facea Voda? In loc sa umble din targ in targ pentru dreapta masurare cu ocaua stramoseasca, de ani de zile ne-a ocarat si suduit in toate felurile spre multumirea si claponeasca indestulare a tortionarilor sociali. Si ca un arc peste timp, poporul il vrea acum inapoi pe Tepes Voda, desi, crestin fiind ar fi trebuit sa intoarca si celalalt obraz pentru a fi scuipat de boieri ori ciocoii din tagma jefuitorilor. In aste vremuri ce se vor apocaliptice, sarutul obrazului obidit al poporului ar parea mult prea pervers si s-ar asemana mai curand cu sarutul lui Iuda decat cu cel al lui Cuza Voda. Oricum, in locul acelui sarut Voda cel de azi se plange ca muierile, ca nu-l mai iubesc viermii si ciumpalacii, ori betivii ce nu vroiau sa iasa din troiene. Ce sa-i faci? De mii de ani aist popor a vazut si trait multe. Cu siguranta va sti cand sa spuna DESTUL, moment asemuit cu cel al mamaligii care explodeaza. Iarna se cugeta, iar primavara se incepe curatenia. pentru primenirea pamantului romanesc, pentru un nou inceput de ciclu solar, cu importante conotatii sociale, sub auspiciile unui Marte aflat in casa Dragonului. Care va sa zica, ciumpalacii, ce par acum astenici, vor iesi la hora, cu strigaturi si vor juca batuta, platindu-si umilintele si sudalmele, pana la ultimul banut.

    Tudorel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Tudorel, pentru comentariu!

      Eu cred că, mai degrabă, Vodă din parabola Moș Ioan Roată și unirea este astăzi, conform Constituției, înșuși cetățeanul român. Președintele ăsta, chiar dacă se dă drept vodă, este, de fapt, doar un boiernaș de tip nou, prima generație de îmbogățiți prin jaf și înșelăciune, care nu știe cum se administrează o moșie, ci doar cum să o prăduiască.

      În rest, sunt un susținător fierbinte al ideii de curățenie de primăvară.

      Ștergere