duminică, 11 martie 2012

Nasul egipteanului


New York Times ne-a povestit că Partidul Nour din Egipt, islamist și ultra-conservator, l-a dat afară pe domnul Anwar-el-Balkimy, parlamentar în noul Parlament de la Cairo. Asta, după ce, cu câteva zile mai devreme, majoritatea parlamentarilor din același partid s-au perindat pe la căpătâiul patului de spital al aceluiași Anwar-el-Balkimy, cu vorbe de compasiune și urări de însănătoșire grabnică.

Domnul Anwar a fost găsit cu nasul în cârpe, cum se zice prin mahalalele Bucureștilor, sau cu el bandajat, cum se zice prin spitale. Și, întrebându-se lumea ce s-a întâmplat, domnul Anwar a spus că a fost victima unei agresiuni violente, săvârșite de mai mulți indivizi mascați și înarmați. Pe acest considerent, chiar Ministerul de Interne egiptean s-a interesat de soarta domnului Anwar-el-Balkimy și i-a înaintat regretele sale pentru suferința prin care a trecut.


Numai că acest domn deputat s-a aflat în spital, cu nasul bandajat, pentru că s-a gândit domnia sa că nu se face să fii deputat în primul Parlament democratic al Egiptului și să ai nasul mare. Așa că și-a comandat o operație estetică.

Dar, domnia sa nu putea recunoaște un asemenea adevăr. Și asta, nu din cochetărie, ci din rațiuni de partid. Pentru că domnul el-Balkimy a ajuns în Parlament pe listele partidului născut din mișcarea islamistă Salafi, care, în conservatorismul ei, crede că modificarea voluntară a anatomiei proprii este un păcat.

Așa că domnul deputat a făcut ceea ce știa domnia sa mai bine, ca orice politician fără frontiere – a mințit cu seninătate. S-a prefăcut că este o victimă a „sistemului” violent și contondent, rezultat din schimbarea de conducere politică la Cairo.

Numai că acest fapt, prin simpla sa banalitate, nu poate fi o știre.

Însă faptul că un partid politic, indiferent de culoare sau nuanțe, își impune cu fermitate principiile și scoate din rândurile sale pe oricine nu acceptă aceste principii sau percepte, este unul cu adevărat remarcabil.

Orice comparații cu situația politică din România vă aparțin în exclusivitate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu