miercuri, 20 iunie 2012

Compasiune pentru cine nu mai este


Familia domnului Adrian Năstase trăiește o dramă, în aceste momente. Tatăl și soțul se află în Urgență, împușcat în gât. Primele informații duc spre situația că domnul Năstase și-ar fi provocat singur rănirea, pe când se afla pe punctul de a fi arestat, în locuința proprie, pentru a fi condus la penitenciar, unde urma să execute o pedeapsă de doi ani cu închisoarea. De la spital vin vești că are șanse mari să scape cu viață.


Nu prea sunt multe de comentat aici.
În primul rând, această dramă mi-a provocat o mare compasiune pentru domnul Adrian Năstase. Sper ca starea domniei sale să evolueze spre bine și că se va însănătoși cât mai curând.
Nici ce se va întâmpla cu Adrian Năstase mai departe, după însănătoșire, nu este foarte mult de comentat. Probabil că, dacă își va aduna puterile, se va duce să facă închisoare. Mult mai puțin probabil, dar nu imposibil, va fi grațiat de președintele României, domnul Băsescu Traian. Și cam atât.
Dacă nu s-ar fi împușcat, ar fi putut continua cariera politică, fie în închisoare, fie într-un refugiu politic. Ar fi putut face greva foamei și ar fi putut sensibiliza opinia publică internațională cu privire la nedreptatea pe care o suferea. Ar fi putut deveni un fel de dizident al sistemului politic românesc. Ar fi colectat sute de mii de semnături de adeziune cu cauza sa și de sprijin moral față de suferința sa în penitenciar.
Dar, acum, după împușcare, domnul Adrian Năstase nu mai este, ca politician.
Dușmanii și adversarii săi încă nu știu asta și s-au pornit, în toiul nopții, să îl împroaște cu lături politice și propagandistice. Cel mai probabil este că s-au speriat și, în totală nesiguranță pentru viitorul lor, latră ca niște maidanezi și scuipă ca niște mâțe încolțite.
Pentru că acest „caz” Năstase schimbă radical datele situației politice românești.
Deja, înainte de drama împușcării, simpla condamnare a domniei sale cu închisoarea cu executare a însemnat depășirea unei linii invizibile de demarcație, trecerea unui prag inefabil, stabilit prin consens între politicienii români post-decembriști. Linie și prag ce arăta până unde poate merge „lupta politică”. Adică până la libertatea personală, până la atingerea de membrii familiei ori până la confiscarea averilor.
Acum, ne așteptăm la retaliere. Să sperăm că vom afla, în sfârșit, cum arată adevărata corupție, la vârf și instituționalizată. Vom vedea abuzuri de putere inimaginabile și vom descoperi enormitatea sumelor delapidate de guvernele Boc și complicii.
Nu cred însă că vom afla cum funcționează poliția politică din regimul Băsescu. Nu va îndrăzni nimeni să ne spună care sunt mecanismele prin care cinci judecători sunt „convinși” să dea o anumită soluție unanimă într-o cauză așa cum a fost dosarul domnului Năstase. Dacă sunt ofițeri sub acoperire și au primit ordin să dea acea soluție, cum de au ajuns toți cinci în același complet? Dacă sunt șantajabili, cum de sunt atât de mulți în acestă situație? Sau, doar le-a luat Dumnezeu mințile tuturor, deodată, ori erau idioți de la început, cine i-a pus acolo și cine nu a văzut că sunt aiurea? Pentru că este aproape sigur că nu au fost corecți și cinstiți în decizia lor.
Așa că, și pe viitor, aceiași indivizi, în robe de înaltă curte, se vor juca fără milă și grijă cu viețile oamenilor, atâta vreme cât sunt protejați de cei de la putere, care le transmit, pe căi nebănuite, ordine și indicații fără logică juridică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu