vineri, 22 iunie 2012

Scrisoare deschisă


Domnului ministru Corneliu Dobrițoiu

Subiectul: Acordarea și retragerea gradului de colonel și a altor grade militare unor civili

Referințe: Lista cu persoane publice, avansate în grad, publicată de Antena 3 și intervenția dumneavoastră, prin telefon, la emisiunea Sinteza zilei, când a fost făcută publică această listă

Data: vineri, 22 iunie 2012

Stimate domnule ministru,

Ca prieten și camarad de atâția zeci de ani de zile, vă rog să primiți întreaga și nedisimulata mea admirație pentru faptul că ați abordat, în public, problema revoltătoare a domnului Oprea Gabriel, domn care, în funcția de ministru al apărării naționale, a acordat gradul de colonel și alte grade de ofițer superior unor civili total incompatibili cu activitatea militară.

Din câte am înțeles de la dumneavoastră, sunt mai mult de 2.000 de persoane care au beneficiat, sub mandatul domnului Oprea, de acordarea de grade militare fără îndeplinirea condițiilor expres prevăzute de lege pentru aceasta. Și am mai înțeles că aveți intenția de a vă adresa justiției, pentru a obține, prin hotărâre judecătorească, retragerea acestor grade celor ce le-au primit ilegal și nemeritat.

Țin să remarc aici că o asemenea abordare a rezolvării problemei acesteia nu este corectă și cinstită față de mine, posesor de drept al unui grad de ofițer al Armatei României. Mai mult, îmi exprim îndoiala că veți vea succes în demersul ministerului dumneavoastră.

Avem de-a face cu un concept moral și unul juridic.

Din punct de vedere moral, nu este normal ca numai justiția să repare un abuz administrativ. Este ca și când un magazioner mi-ar da mie un obiect din gestiunea sa, fără să aibă dreptul să o facă iar eu fără să am motive să îl primesc, dar, atunci când se descoperă fapta, eu rămân în posesia obiectului respectiv până când justiția va da o decizie definitivă de retragere a lui din posesia mea. Iar magazionerul rămâne nepedepsit, desigur.

Să zicem că obiectul în cauză este o mașină decapotabilă, cu motor de o mie de cai putere. Până când justiția se va pronunța că mașina nu este a mea, deși toată lumea știe că asta este realitatea, eu voi putea să merg, în fiecare zi, prin fața ministerului, cu capota lăsată pe spate și să claxonez, să mă vadă cei ce lucrează în clădire ce bine îmi stă mie la volan.

Din punct de vedere juridic, ceea ce vreți dumneavoastră să obțineți în justiție, adică retragerea gradelor militare dobândite ilegal, se numește degradare militară. Ori, degradarea militară se aplică numai militarilor în activitate, în rezervă și în retragere ca pedeapsă complementară la o pedeapsă penală de condamnare cu închisoare pe o durată mai lungă de cinci ani. Însă, este imposibil să credem că veți obține asemenea pedepse pentru cei peste 2.000 de beneficiari ai abuzurilor domnului Oprea Gabriel.

De aceea, vă fac recomandarea de a lua deîndată măsuri administrative de reparare a acestei situații intolerabile.

Dați un ordin de retragere imediată a acestor grade obținute ilegal și imoral. Dacă sunt dubii privind legalitatea unui asemenea ordin, n-au decât să le lămurească cei în cauză, nu dumneavoastră.

Identificați pe toți lucrătorii din minister care au contribuit la acest lanț de avansări ilegale și pedepsiți-i corespunzător greșelii fiecăruia. Pe șefii militari și civili care au făcut abuz în serviciu, ordonând întocmirea acelor lucrări ilegale de avansare, vă recomand să îi deferiți procuraturii militare, pentru că este vorba de o infracțiune prevăzută în Codul penal.

Desigur, aveți autoritatea de a nu face nimic din ceea ce v-am recomandat eu aici. În acest caz, vă rog să primiți asigurarea mea fermă că voi renunța la gradul militar obținut prin studii, muncă, rezultate și sacrificii personale, ca fiind incompatibil cu gradele primite de cei de pe lista menționată aici. Dacă ei și le vor păstra, chiar și o săptămână de acum înainte, nu văd de ce aș rămâne și eu ca ei. Mai bine lipsă!

Cu deosebită stimă și cu cele mai bune gânduri,

Hari Bucur-Marcu