vineri, 22 iunie 2012

Scrisoare deschisă


Domnului ministru Corneliu Dobrițoiu

Subiectul: Acordarea și retragerea gradului de colonel și a altor grade militare unor civili

Referințe: Lista cu persoane publice, avansate în grad, publicată de Antena 3 și intervenția dumneavoastră, prin telefon, la emisiunea Sinteza zilei, când a fost făcută publică această listă

Data: vineri, 22 iunie 2012

Stimate domnule ministru,

Ca prieten și camarad de atâția zeci de ani de zile, vă rog să primiți întreaga și nedisimulata mea admirație pentru faptul că ați abordat, în public, problema revoltătoare a domnului Oprea Gabriel, domn care, în funcția de ministru al apărării naționale, a acordat gradul de colonel și alte grade de ofițer superior unor civili total incompatibili cu activitatea militară.

Din câte am înțeles de la dumneavoastră, sunt mai mult de 2.000 de persoane care au beneficiat, sub mandatul domnului Oprea, de acordarea de grade militare fără îndeplinirea condițiilor expres prevăzute de lege pentru aceasta. Și am mai înțeles că aveți intenția de a vă adresa justiției, pentru a obține, prin hotărâre judecătorească, retragerea acestor grade celor ce le-au primit ilegal și nemeritat.

Țin să remarc aici că o asemenea abordare a rezolvării problemei acesteia nu este corectă și cinstită față de mine, posesor de drept al unui grad de ofițer al Armatei României. Mai mult, îmi exprim îndoiala că veți vea succes în demersul ministerului dumneavoastră.

Avem de-a face cu un concept moral și unul juridic.

Din punct de vedere moral, nu este normal ca numai justiția să repare un abuz administrativ. Este ca și când un magazioner mi-ar da mie un obiect din gestiunea sa, fără să aibă dreptul să o facă iar eu fără să am motive să îl primesc, dar, atunci când se descoperă fapta, eu rămân în posesia obiectului respectiv până când justiția va da o decizie definitivă de retragere a lui din posesia mea. Iar magazionerul rămâne nepedepsit, desigur.

Să zicem că obiectul în cauză este o mașină decapotabilă, cu motor de o mie de cai putere. Până când justiția se va pronunța că mașina nu este a mea, deși toată lumea știe că asta este realitatea, eu voi putea să merg, în fiecare zi, prin fața ministerului, cu capota lăsată pe spate și să claxonez, să mă vadă cei ce lucrează în clădire ce bine îmi stă mie la volan.

Din punct de vedere juridic, ceea ce vreți dumneavoastră să obțineți în justiție, adică retragerea gradelor militare dobândite ilegal, se numește degradare militară. Ori, degradarea militară se aplică numai militarilor în activitate, în rezervă și în retragere ca pedeapsă complementară la o pedeapsă penală de condamnare cu închisoare pe o durată mai lungă de cinci ani. Însă, este imposibil să credem că veți obține asemenea pedepse pentru cei peste 2.000 de beneficiari ai abuzurilor domnului Oprea Gabriel.

De aceea, vă fac recomandarea de a lua deîndată măsuri administrative de reparare a acestei situații intolerabile.

Dați un ordin de retragere imediată a acestor grade obținute ilegal și imoral. Dacă sunt dubii privind legalitatea unui asemenea ordin, n-au decât să le lămurească cei în cauză, nu dumneavoastră.

Identificați pe toți lucrătorii din minister care au contribuit la acest lanț de avansări ilegale și pedepsiți-i corespunzător greșelii fiecăruia. Pe șefii militari și civili care au făcut abuz în serviciu, ordonând întocmirea acelor lucrări ilegale de avansare, vă recomand să îi deferiți procuraturii militare, pentru că este vorba de o infracțiune prevăzută în Codul penal.

Desigur, aveți autoritatea de a nu face nimic din ceea ce v-am recomandat eu aici. În acest caz, vă rog să primiți asigurarea mea fermă că voi renunța la gradul militar obținut prin studii, muncă, rezultate și sacrificii personale, ca fiind incompatibil cu gradele primite de cei de pe lista menționată aici. Dacă ei și le vor păstra, chiar și o săptămână de acum înainte, nu văd de ce aș rămâne și eu ca ei. Mai bine lipsă!

Cu deosebită stimă și cu cele mai bune gânduri,

Hari Bucur-Marcu

13 comentarii:

  1. La fiecare CMJ sau CMZ, filialele SCMD sau militari rezervisti sa ceara in virtutea legii 544/2001 lista cu toti civilii si rezervistii care au fost propusi spre avansarein ultimii 4 ani, gradele la care au fost avansati , studiile pe care le detin si daca sunt cuprinsi in lucrarile de mobiloizare. Sa fie analizate in cadrul filialelor apoi situatia sa fie trimisa catre minister pentru a fi de ajutor celor ce se vor ocupa de curatenie .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasă, Marine, că sunt destui care au ca „job description” să se ocupe de asemenea proceduri, plătiți din taxele și impozitele mele! M-am săturat să îi văd pe toți cum stau degeaba și doar așteaptă să le facem noi treaba pentru care sunt plătiți. Știi, ca în dialogul ăla:
      - Ce faci acum?
      - Stau degeaba.
      - Păi, și ieri făceai la fel!
      - Da, dar nu am terminat încă...

      Ștergere
    2. Pai tocmai de ia Hari, daca stam dupa ei, vor continua sa faca ce au facut si ieri .

      Ștergere
    3. Atunci nu avem ce sa mai asteptam de la „sistem”. Mai bine îi lăsăm cu ale lor și ne vedem noi de treabă. Care nu este să punem noi ordine sau să curățăm noi grajdurile ori să spălăm după ei.

      Ștergere
  2. Hari, fiindcă eşti mai documentat decât mine în această privinţă, te rog să-mi spui şi mie cum se poate renunţa, oficial, la grad. Formal, eu am făcut deja acest lucru, ultimele mele postări pe pagina SCMD filiala Sector 5 fiind semnate fără grad. Pentru că sunt scârbit de tot ceea ce a făcut acest indivizi, pe numele lor Băsescu şi Oprea, nu vreau să fac parte din aceeaşi tagmă cu Onţanu, Falcă, Olteanu, Turcescu, Apostol, Blejnăr, Botiş, Ialomiţeanu, Pinalti & co. Unul ca Oprea, care a primit gradele militare aşa cum le-a primit, nu poate avea un minim respect pentru Armată şi pentru cei care, intrând în rândurile ei, şi-au pus viaţa în slujba Ţării.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iliuță, moral, nu poate să te oblige nimeni să posezi ceea ce nu vrei. Formal însă, avem două probleme. Una de legislație inexistentă și alta de legislație aplicată la bunul plac al demnitarilor, fie ei civili ori militari.

      Concret, statutul meu legal este de ofițer în rezervă. În același timp, eu nu sunt cuprins în nici un plan de mobilizare, ceea ce este echivalentul unui stat de organizare a rezervei armate. Deci, în cazul meu, renunțarea la statutul de militar nu are nici un fel de consecințe. Numai că ținerea mea în afara oricărui plan de mobilizare este la discreția colegilor activi din sistem. Este suficient ca unul să mă includă într-un asemenea plan ca să îmi complice viața. Nu foarte mult, ci numai cât să trebuiască să mișc niște hârtii.

      Deci, dacă este să pun în practică promisiunea făcută în scrisoarea deschisă de mai sus, este suficient să fac o declarație că nu mai vreau să fiu militar, nici în rezervă, nici în retragere, din motive de conștiință și să solicit scoaterea mea din toate evidențele militare.

      Ștergere
  3. Erată: "au făcut aceşti indivizi". Iniţial îl nominalizasem numai pe Oprea, dar nici Băsescu nu este mai departe de el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasă, nu te formaliza, că sunt „toți ca unul” :)

      Ștergere
  4. Am onoarea să vă salut! Domnule Hari, sună bine, când o spui celui care merită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Mi-a plăcut postarea despre Onoare și Patrie la Mila 23, chiar dacă nu am comentat-o.

      Ștergere
  5. Sustin punctul de vedere si propunerile exprimate in articolul dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere