luni, 11 iunie 2012

Cu ce ne-am ales


După alegerile locale de ieri, duminică 10 iunie 2012, noi, cetățenii români, ne-am ales cu noi sau vechi primari și consilieri locali, inclusiv președinți județeni. Eu, personal, după alegeri, m-am ales cu vechiul meu loc de parcare din fața blocului, pe care l-am închiriat cu acte în regulă de la administrația locală pentru fiecare zi și fiecare oră a anului în curs și care îmi fusese ocupat abuziv de un autoturism adus de cineva din secția de votare de peste drum, pe parcursul întregii duminici, până noaptea târziu.


Deoarece eu o să am o săptămână ocupată cu treburi serioase și, tot deoarece, politica locală nu este chiar interesantă la nivel național, acum este singura șansă pentru a-mi spune părerea despre aceste alegeri.
Cea mai serioasă și îngrijorătoare situație, cu semnificații pentru întregul public românesc, este scorul obținut de domnul Boc Emil în competiția pentru fotoliul de primar al Clujului-Napoca. La această oră nu știu care este rezultatul final și nici nu mă interesează. Se spune, pe surse, că diferența dintre acest domn și principalul contra-candidat este de câteva sute de voturi și că sunt și câteva contestații de rezolvat. Însă, indiferent de cine va colecta cel puțin un vot în plus și va deveni primar al Clujului-Napoca, este serios și îngrijorător că sunt câteva bune zeci de mii de clujeni care au votat cu domnul Boc Emil.
Adică, sunt zeci de mii de indivizi care au votat cu o slugă ca să le fie stăpân, manager, gestionar, edil sau cum mai vreți să îi spuneți funcției de primar. Sincer, nu știu ce fel de oameni pot fi aceștia. Se pare că mulți dintre ei nici nu au vrut să recunoască acest vot, declarând, la ieșirea de la urne, că au votat cu altcineva, așa că sondajele făcute pe timpul zilei îl arătau pe Boc cu mai bine de zece procente în urma contra-candidatului său.
M-am referit la domnul Boc Emil ca fiind o slugă pentru că este principala lui calitate dovedită cu prisosință. Celelalte „calități”, cum sunt inteligența modestă, tupeul imens, cultura precară, apetența pentru ignorarea sau chiar încălcarea legii, nepotismul exacerbat și totala lipsă de bun simț, inclusiv absența celor șapte ani de acasă, la fel de bine documentate din comportamentul public al bocului, pălesc în fața calității de slugă. Nu sunt documentate și dovedite, ci doar prezumate, actele penale ale domnului Boc, mai ales cele legate de corupția generalizată și de protejarea sistemului mafiot de stat, săvârșite pe timpul guvernării sale. Singura certitudine este că acest Boc a „garantat” un protejat la primăria Clujului-Napoca ce a ajuns după gratii, ca urmare a infracțiunilor și actelor de corupție, foarte asemănătoare cu cele de care este bănuit și domnul Boc.
Aceste lucruri sunt de largă notorietate. Toți și fiecare dintre votanții săi știu aceste fapte, caracteristici și trăsături de caracter ale candidatului lor. Așa că este îngrijorător cum de atâția inși îl preferă pe acest candidat îl locul oricărui altcuiva, poate la fel de putred, dar mai puțin notoriu.
În rest, alegerile locale au evidențiat o victorie generalizată și substanțială a politicului românesc. Politicienii de la puterea actuală, câștigată prin cooptarea dezertorilor în Parlament, cu acte în regulă, jubilează că au câștigat mai multe locuri în consilii, primari și județe decât politicienii de la fosta putere, ce o pierduseră, cu o lună în urmă, prin trădarea dezertorilor în uniforme de carton. Rămâne să vedem împotriva cui este reputată această victorie. Până la următoarele alegeri, va fi suficient timp să ne lămurim despre ce este vorba.
Cum majoritatea problemelor Țării nu sunt de natură politică ci de natură instituțională, de construcție statală, ori de natură economică și, mai ales, socială, nu există nici cel mai mic indiciu că toți acești și aceiași politicieni, fie ei la putere sau în opoziție, vor putea vreodată să le identifice corect, să le definească, să le analizeze și să le rezolve vreodată. Este ca și când un organism uman are o problemă anatomică, cum ar fi un os rupt sau un rinichi lipsă, iar doctorul nu este pregătit să ofere decât soluții medicamentoase.