joi, 5 septembrie 2013

Solutii fără probleme

V-ați întrebat vreodată de ce guvernanții și, în general, politicienii nu se numără printre presoanele inteligente, culte și pricepute? Desigur, prin inteligență înțelegem capacitatea de a absorbi și utiliza cunoaștere și nu șmechereală, așa cum, prin cultură, înțelegem capacitatea de a absorbi și promova valori și nu învățarea pe de rost a unor fraze, iar prin pricepere înțelegem capacitatea de a face bine un lucru, de preferință într-o meserie și nu capacitatea de a duce oamenii cu vorba.


Răspunsul este simpu. Politicienii nu au nevoie nici de inteligență deosebită, nici de cultură elevată și nici de pricepere, nici măcar în „meseria” de politician, deoarece, într-un stat articulat, ei nu sunt lăsați niciodată de capul lor. Adică, lor li se spune tot timpul ce să facă, cum să facă și sunt controlați permanent pe parcursul îndeplinirii saricinilor.
Diferența între regimurile politice nu o fac politicienii ci cei care le dau de lucru politicienilor și îi controlează pe timpul lucrului. Într-un regim autoritar, oligarhii și stăpânii sunt cei ce le spun politicienilor ce să facă și îi controlează la sânge, de nu mișcă ăia în front nici măcar un pas. Într-o democrație, publicul, electoratul este cel ce le dă de lucru politicienilor, prin alegeri de oameni și programe ori politici, și, apoi, îi controlează permanent, prin sistemele de control democratic, oficiale sau improvizate. Într-un regim politic corupt, politicienii primesc ordine doar de la cei ce i-au corupt, fie ei mafioți sau speculanți, naționali sau străini, și tot numai aceia îi controlează cum îndeplinesc politicienii ordinele primite, publicul fiind doar spectator.
Oridecâteori veți vedea un guvernant că face ceva, fie că adoptă o lege, dă o ordonanță sau ia o decizie, este bine să știți că aceluia i s-a spus ce și cum să facă acel ceva. Cum ziceam, contează însă cine este cel care îi spune guvernantului ce să facă. Atunci când guvernantul nostru este corupt, el nu poate ieși în public să spună că nu știu ce mafiot sau nu știu ce organizație secretă i-a dat lui ordin să facă un anumit lucru, care, de cele mai multe ori, este în detrimentul publicului. Nu. Politicianul nostru, chiar dacă nu este inteligent și cult, este șmecher. El spune publicului că ceea ce este pus el să facă este o soluție, o necesitate. Că nu are încotro, decât să facă asta, din rațiuni obiective, ca și când, în politică și în guvernare ar exista orice urmă de obiectivitate.
Numai că soluția politicianului vine, aparent, din neant și nu din identificarea, formularea și rezolvarea unei probleme de guvernare. În primele zile ale lunii septembrie 2013, politicienii guvernanți români ne-au oferit nenumărate exemple de soluții fără probleme. Să luăm numai un exemplu.
Când vine primarul general al Capitalei, fostul medic chirurg Sorin Oprescu, cu soluția eutanasierii câinilor comunitari din București, domnia sa nu ne spune care este problema. Și nu ne spune nu pentru că nu ar ști care este problema cu câinii, ci pentru că lui i s-a cerut să scoată cât mai mulți bani de pe urma câinilor, eutanasierea fiind cea mai bună sursă de bani.
Oricum, problema nu este că trăiesc câinii, că mai sunt încă în viață, ci că trăiesc pe străzile Bucureștilor. Iar ei sunt pe străzi deși bugetul pentru câini al Capitalei are cheltuieli prevăzute pentru controlul unei populații canine estimate la câteva zeci de mii.
Dacă domnul Oprescu ar ucide toți câinii din oraș, să zicem până la sfârșitul toamnei, la anul, Primăria Generală nu ar mai avea niciun buget pentru canine. Ceea ce ar fi o problemă, nu-i așa? Ori, s-a dovedit științific faptul că eutanasierea în masă nu este o soluție viabilă pentru eliminarea unei populații, fie ea canină sau de orice altă rasă. Este însă o soluție pentru cheltuirea fără control a banului public.
Dacă avem o problemă cu existența pe străzile Capitalei a câinilor, și chiar avem o asemenea problemă, noi, publicul, ar trebui să fim cei ce găsim o soluție și doar să îi spunem politicianului guvernant care este ea, urmând apoi să îl controlăm cum implementează acea soluție, lăudându-l dacă o face bine și certându-l dacă o face prost. Și, bineînțeles, sacționându-l dacă fură din banul nostru.
De fapt, soluția a fost găsită de mult. Ea constă în evidența corectă și completă a tuturor câinilor cu și fără stăpân, urmată de controlul nașterilor și de asigurarea unui adăpost pentru fiecare exemplar. Cunoscându-se fiecare câine în parte, se va putea ști care este violent, predispus atacului și acela va fi eutanasiat, cum vor fi eutanasiați și cei bolnavi incurabil.
Dar nu avem cum să ne așteptăm ca primarul general să găsească domnia sa această soluție, cum nu ne putem aștepta să o implementeze, așa, de capul domniei sale. Pentru că, lăsat de capul său, fără niciun control, domnul primar general își va face doar de cap.



7 comentarii:

  1. Nu toti cainii maidanezi sunt agresivi,cei mai multi sunt foarte blanzi si prietenosi!...

    Daca se gaseau fonduri pentru adaposturi si sustinerea organizatiilor ce se ocupa de drepturile animalelor,nu se ajungea aici.
    Vorbesc astazi niste bogatasi care cheltuie aiurea pe mofturi feluri bani cu lopta,dar cati dintre ai au facut spre exemplu donatii catre aceste organizatii.

    Vin straini in tara sa deschida adaposturi din banii lor pentru maidanezi deoarece sunt oripilati de soarta lor si de masurile barbare care se aplica la noi .Incredibil!
    Un animal nu are nevoie de lux si mai stiu eu ce hrana costisitoare,daca nu suntem capabili sa rezolvam o asemenea problema ,ce sa ne mai asteptam la cele ce tin de nivelul de trai si civilizatie.

    SA SE FACA DISTINCTIA INTRE ACESTI CAINI MAIDANEZI!
    Nu poti decima in masa la voia intamplarii.
    Sa existe un telefon in care cetatenii de pretutindeni sa poata face sesizari despre zone,starzi,maidane,etc unde sunt caini agresivi,haite,etc..
    .
    Multi latra dar nu musca,cainele are instinctele lui,devine agresiv cand este haituit,are rabie,cand cineva se apropie de o zona al carui paznic se simte,e vb de un puternic instinct al proprietatii fapt pentru care a fost domesticit si folosit ca animal de paza.

    SUNT CAINI CARE AU SALVAT COPII DE LA INEC, IN CAZURI DE INCENDII,OAMENI IN DIVERSE SITUATII PRIMEJDIOASE...asta se uita?...NU SE POATE GENERALIZA!

    Am fost si eu muscat de un caine,nu era maidanez ,avea stapan!!! !!!,am fost atacat uneori,ceea ce nu inseamna ca am sa urasc natia canina,Doamne fereste,ar insemna sa fiu paranoic,nihilist,extremist!!!

    Inadmisibil masuri agresive de exterminare in masa!In toate exista o masura dreapta de la caz la caz!!!!

    Si repet,marea majoritate nu sunt defel agresivi!







    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți perfectă dreptate! Nu poate fi pedepsită o întreagă populație pentru un caz izolat. Cei care joacă această carte a pedepsei în masă ori sunt idioți, ori ticăloși. Iar alții pot fi și una și alta, desigur.

      Cât despre viața de câine vagabond, noi avem la Săliște un câine luat de la adăpostul domnului Oprescu, acum trei ani. Este un câine de pază excelent și foarte recunoscător pentru că l-am adoptat. Însă, chiar și acum mai are ceva sechele psihologice de pe urma traumelor suferite cât a stat în adăpostul ăla, dar mult mai puține decât avea la început.

      Ștergere
    2. Da, exista ce sa mai vorbim si situatii(foarte multe) cand devin agresivi datorita "tratamentelor" oamenilor....adica vorba aceea "cine e caine si cine om?"
      Si cand vad la televizor cum procedeaza altii cu aceste animale bolnave,abandonate,flamande,cu cata grija le aduna si le trateaza pentru ca apoi sa le gaseasca un stapan,mi se face asa un rau, fireste comparand cu ce se intampla pe la noi,cu atatea situatii vazute in care oamenii se comporta total ignorant ori agresiv.
      Mai zicem ca suntem crestini,ca Romania este Gradina Maicii Domnului si cate si mai cate.As de unde ,suntem cu mintile inca undeva prin acel evul mediu timpuriu,o epoca pe care nu intamplator renascentistii au numit-o barbara.
      Nu am sa uit cand copil fiind la tara in vacanta la bunici am gasit un pui de caine si m-am straduit sa-i gasesc un stapan.La un moment dat s-a oferit cineva care era clopotar la biserica sa-l ia, a doua zi insa s-a razgandit.Am umblat pe toata ulita satului intreband,nu l-a vrut nimeni.O baba mi-a spus stramband din nas "ce sa fac maica cu el? ",,,de era gaina l-ar fi primit cu multumiri...l-am lasat undeva ,a doua zi nu l-am mai gasit...
      Nu mai vorbesc de cazuri de agresivitate,bestialitate chiar fata de animale.

      Dau totusi un exemplu cutremurator:Niste copii au legat cu o sarma o pisica de picioare de un burlan de fier peste o apa si trageau cu prastia in ea...o doamna de la scara alaturata care avea imaginea in vizor nu facea decat sa strige la copii sa plece de acolo,incredibil nu?...de la mine nu auzeam decat zgomote,va dati seama,am coborat jos sa vad ce se intampla.Daca aveau 12 -14 ani,oribil...noroc ca a mai trecut pe acolo cineva si m-a ajutat sa ma catar sa pot sa o dau jos...DECI CINE ESTE FIARA?...cainele ataca din instinct doar in anumite cazuri,nu-si propune premeditat ceva, si in nici un caz nu e sadic!Acei copii insa ????....uffff

      Sa avem pardon,cainele este totusi un simbol al prieteniei om-animal ,nu o fiara! Hitler insa si acolitii lui chiar au fost niste fiare care au vrut sa-i extermine pe evrei si nu numai.N-am invatat inca lectiile istoriei,ca extremismul este o ofensa si o crima teribila la adresa umanitatii noastre!!!








      Ștergere
    3. Copiii nu sunt numai cruzi, sunt și nemiloși, dacă sunt lăsați de capul lor și nu sunt educați în spiritul responsabilității faptelor lor și al bunei cuviințe. William Golding a făcut o demonstrație convingătoare în Lord of the Flies.

      Câinele este definit numai și nu numai în relație cu omul, spre deosebire de oricare alt animal domestic, ce poate fi și sălbatic, la fel de bine. Deci, cei care vorbesc de oameni opuși câinilor sau de câini opuși oamenilor sunt ei foarte puțin umani, la propriu.

      Cine știe, or fi fost niște gâze ori reptile reîncarnate în oameni, din greșeală divină. Că și Dumnezeu mai greșește și nu de puține ori.

      Ștergere
    4. Depinde de caine,unii raman docili si in caz de salbaticie.Unii ma fascineaza cat de inteligenti pot fi,Am vazut odata un caz care a luat in dinti punga cu resturi alimentare din acele containere stradale pentru a o "cerceta" in tihna intr-un anumit loc al sau.Se descurca si ei cum pot,multi cersesc mila oamenilor.Din priviri,caci nu pot cuvanta,aici e un aspect sensibil ,pe care multi nu-l inteleg.

      Nu cred ca Dumnezeu greseste,e doar acea prapastie intre om si divinitate pentru un anume pacat originar al neascultarii.Bibilic se spune ca aceasta lume este condusa de cel rau...ori "toate sunt permise,dar nu toate sunt de folos." Evident exista o lupta intre bine si rau.Viata e un test in diverse imprejurari,iar puterea si ispita raului este foarte mare.

      Ștergere
    5. Încă odată, nu există câini sălbatici, ca subspecie a lui canis lupus familiaris. Există câini sălbăticiți, dar asta este altceva.

      Dumnezeu nu este infailibil, deci, este supus greșelii. Dumnezeul creștinilor, evreilor și musulmanilor chiar a greșit fundamental cu primii oameni și cu creația în general, de a fost nevoit să radă totul cu un potop. Noroc cu Noe că n-ar mai fi fost acum nici creștini, nici evrei și nici musulmani. Cum n-ar mai fi fost nici animelele pe care le știm astăzi. Desigur, omul s-a dovedit mai distrugător decât Dumnezeu, deși omul nu a creat nimic, el distrugând creația altuia. Uneori, Dumnezeu îl lasă pe om să îi distrugă creația, măcar în parte, alte ori se supără și îl distruge el pe om, tot măcar în parte.

      Ștergere
    6. Odata cu neascultarea lui Adam si Eva,a urmat calvarul,potopul ,blestemul cum vreti sa-i spuneti.Nu pentru ca Dumnezeu si-a dorit asa ceva,actiunea Sa este efectul cauzei Neascultarii creaturii sale careia i-a dat libertate insa cu o anumita conditie ce nu a fost respectata...Fireste,ca orice tata avea dreptul sa impuna cel putin o regula .ca idee.Noi ne autodistrugem,potopul era necesar pentru curatire.Daca pedepsesti un copil pentru neascultare e o forma de indreptare,nu inseamna ca esti rau,ca gresesti...nu Dumnezeu lasa,adica este de acord,noi liberi fiind alegem distrugerea,raul.dar nu lasa la ceasul judecatii de apoi,acolo se va face selectia cuvenita ,se va separa bobul bun de neghina.

      Ștergere