luni, 30 septembrie 2013

Minciuna stă cu primarele la masă

Din profesor universitar doctor medic chirurg ce fusese, domnul Oprescu de la Primăria Generală a Capitalei a ajuns un fel de contabil, cu ochelarii pe nas și mânecuțe ca să nu își roadă mânecile jiletcii, care buchisește cifre în fața întregii Românii, al cărei popor s-a oprit din ce făcea el la ora șase dupăamiaza, ca să se uite la televior și, indiferent de canalul de „știri”, să afle care este planul de eradicare a câinilor de pe străzile Bucureștilor, în 300 de zile lucrătoare, dacă...


Pentru că, dacă nu..., vor trece 400, ori 500 ori mii de zile lucrătoare și tot vor exista câini pe străzile orașului cu miniștri. În tot cazul, până nu vor trece primele 300 de zile lucrătoare, orice prezumție că vor fi și alte sute după ele este, ca să zic așa, prezumțioasă.
În același timp, trebuie să recunoaștem că avem dreptul să fim prezumțioși, chiar dacă nu l-am cunoaște pe domnul doctor-primar-general, drept ce derivă din însăși substanța foarte neaoșă a „știrii”, care este despre ce plănuiește primarele. Adică, despre nimic. Cel puțin 60 de săptămâni de acum înainte.
Și, totuși, așa general cum este domnia sa și așa cum vorbește, cu ochelarii pe nas și oftând de grija planului său pe 300 de zile, primarele minte. Și minte vârtos.
Să vă explic. Domnul doctor Oprescu nu vorbește de un plan de rezolvare a existenței pe străzile Capitalei a unui număr mare de câini neînsoțiți, ci doar de un plan de exterminare, care nu este sigur, ci condiționat de mai mulți „dacă”.
Ce înseamnă cele 300 de zile lucrătoare? Simplu, înseamnă că, la o capacitate de exterminare de 2.000 câini la fiecare două spătămâni, cât au adăposturile primăriei în momentul de față și la cât îl obligă noua prevedere legală pe primar să aștepte cu câinii capturați în adăpost, înainte să îi ucidă, precum și la o populație canină neînsoțită de peste 65.000 de câini, primarului acesta general i-ar ieși din calculul aritmetic 60 de săptămâni ca să omoare toți cei 60.000 de câini și să plaseze în adopție restul de 5.000.
Numai că numărul acesta de 65.000 nu este real, El este doar o gogoașă umflată de corupția din Primăria Generală a Bucureștilor, prin care corupții pot justifica sumele enorme pe care le fură de la gura câinilor aflați în proprietatea acestei primării.
Dați-mi voie să vă propun o cu totul altă cifră. Conform informării privind infrastructura din București, în Capitală sunt 5.340 de străzi, întinse pe 1.820,8 km. Am inventariat 11 câini aflați pe stardă, neînsoțiți, pe 10 străzi adiacente, dintr-o zonă rezidențială, cu blocuri de locuit și case cu curte, din Cartierul Militari, care au cuprins și o zonă cu magazine și o școală, zonă neafectată de teroarea contra câinilor iscată de „cazul Ionuț”. Am mai invertariat și 13 câini pe o distanță de 3 km din Bulevardul Iuliu Maniu din același Cartier Militari, distanță pe care se află două piețe și un spațiu verde extins, aflat atât în zona blocurilor de locuințe, cât și în mijlocul drumului. Prin extrapolare, în toată Capitala București s-ar afla doar 5.340 : 10 X 11 = 5.870 câini neînsoțiți, sau 1.820 :3 X 13 = 7.887 câini neînsoțiți.
Dacă nu mă credeți, vă invit să faceți același exercițiu. Poate nu vreți să mergeți pe jos, ca mine, atâta distanță. Este suficient să mergeți pe câteva străzi, de mărimi și valoare diferită a traficului și, apoi, să folosiți formula propusă de mine: totalul de 5.340 de străzi de toate mărimile îl împărțiți la numărul de străzi pe care ați făcut inventarierea câinilor neînsoțiți, iar rezultatul îl înmulțiți cu câți câini ați găsit pe acele străzi. Veți vedea că nu ajungeți nici măcar la o cincime din numărul de câini luat în „calcul” de domnul primar general Oprescu, când și-a aprobat propriul plan de exterminare a câinilor de pe străzile Capitalei al cărei edil este.
Așa că domnul Oprescu minte. De ce ar minți domnia sa, vă veți întreba dumneavoastră. Păi, la fel de simplu este răspunsul. Domnul Oprescu minte pentru a putea justifica bugetul ulterior alocat acestei „operații”.
Dar nu numai cu numărul l-am prins cu minciuna la masă pe domnul primar general Oprescu din București. Chiar planul propriuzis este o mare minciună.
Orice om cu capul pe umeri și cu patru clase de școală, care au cuprins și tabla înmulțirii, alături de adunare și scădere, știe că nu se poate stârpi o populație liberă de animale, luând cu porția din ea și așteptând apoi să treacă două săptămâni până să iei porția următoare. Cum domnul Oprescu are mult mai mult de patru clase și știe chiar și tabla împărțirii, singura explicație pentru care a ieșit domnia sa la televizoare să contabilizeze ce va face cu câinii neînsoțiți în viitoarele 60 de săptămâni sau mai mult este ca să mintă.
Din nou, dacă vă întrebați ce interes ar avea domnul Oprescu să mintă despre planul său, răspunsul simplu este ca nu cumva să vină altcineva cu un alt plan, mult mai realist și realizabil, care să ducă la eradicarea problemei în timp de două ori mai scurt și fără uciderea în masă a câinilor atât de cuminți și de naivi încât să se lase prinși de hinghierii primarelui.
Ca planificator profesionist, vă pot garanta că un asemenea plan se poate concepe și realiza în cel mai scurt timp. Din păcate, principiile de planificare de la care trebuie să pornească un asemenea plan sunt inacceptabile pentru domnul primar general, deoarece ele includ scoaterea din procesul de concepere, aprobare și realizare a acestui plan a tuturor angajaților primăriei sale, pentru că aceștia, chiar dacă nu au fost dovediți corupți de nimeni, și-au etalat deja, de-a lungul anilor, totala incompetență de a rezolva această problemă.
Un alt principiu este că un asemenea plan trebuie să adreseze simultan întreaga populație canină de pe străzile Bucureștilor, iar acest lucru trebuie făcut în consonanță cu populația acestui mare oraș. Numai implicarea bucureștenilor poate garanta că acest plan nu va fi confiscat de corupții din administrația centrală și locală, ori că sumele alocate vor ajunge, în totalitate, la câini și vor fi folosite exclusiv pentru rezolvarea durabilă a problemei.
Dar ce bucureșteni știți dumneavoastră gata să se implice în curmarea corupției din propria lor primărie generală? Dacă nu s-au deranjat ei pentru alte probleme majore ale Bucureștilor, de ce s-ar deranja pentru niște amărâți de câini care numai ne încurcă și ne fac de râs în fața străinilor?



Iată și un exemplu de planificare adevărată. Bineînțeles, câinii din filmuleț nu sunt însoțiți, deci s-ar califica pentru abatorul Oprescu



16 comentarii:

  1. 300 de zile lucrătoare, avem deci un serial. Sau mai bine zis o telenovelă. Același subiect de la un episod la altul, niciodată dezlegat, același public țintă și același cost pentru filmare...

    La anul se va război cu cățeii câinilor de acum, gen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă gândeam... Pe vremea comuniștilor descoperiți, se făceau tot felul de planuri. Apăruse deja o nouă profesie, cea a raportorilor de planuri îndeplinite sau chiar depășite. Pe atunci, nu am văzut niciun plan adevărat, cum știam să fac eu și câțiva ca mine, care să fie și realizabil și realizat. Era un consens național: ei se fac că planifică, noi ne facem că suntem cu ei, ei ne îndeamnă să realizăm planul, noi mințim că îl realizăm, dar stăm degeaba, ei raportează că noi muncim și avem rezultate...

      Și mai știu că, în economia de piață, nu se poate fără rezultate adevărate...

      De unde rezultă că noi tot cu comuniștii și planificarea centralizată suntem. Doar că, astăzi, comuniștii sunt sub acoperire...

      Ștergere
    2. Da, seamănă cu un astfel de plan. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim. Doar că în cazul de față efectul scontat nu este acela de a da mai bine în fața șefilor, și nici de a-ți lua leafa obișnuită fără să faci nimic, ci de a delapida niște fonduri consistente cu care chipurile susții o acțiune de curățare a străzilor capitalei de maidanezi, acțiune gândită în așa fel încât din start nu are șanse de reușită. Că ce s-ar face primăria anul viitor fără acești câini? Deci pare ceva mai grav decât raportarea planului pe vremea lui Ceaușescu. Dar se va raporta, ca și atunci, doar că acum față de populație, că s-au omorât atâția câini...

      Ștergere
    3. Este aproape o garanție că vor mai exista câini maidanezi în București și în viitorul previzibil. Dacâ aceștia ar dispărea, ar dispărea și sursa de venit oneros pentru partide și clienții lor. Singurii care vor dispărea vor fi acei căței naivi și drăgălași, care dau din coadă și vin la tine sâ îi mângâi, căței ce vor fi ușor de capturat și ucis.

      Ștergere
  2. Fabulă... veche

    O haită de lupi a ajuns în preajma unei stâne, pe care o păzeau mai mulți câini ciobănești.

    Lupii s-au tot apropiat..
    ”Cum puteți voi,oare, care sunteți ca noi în așa de multe asemănări, să-i slugăriți pe ciobani și să le păziți turmele?
    Ei mănâncă doar carnea, iar vouă vă dau oasele!
    Vă bat cu nuiele și vă pun zgardă!
    De ce nu vreți să luăm oile și să le mâncăm împreună?
    De ce nu vreți să fiți liberi, cum suntem noi?”

    Gândind că lupii cam au dreptate, câinii , invitați fiind să discute mai pe larg planul, merseră în grota lupilor, unde fură sfâșiați și devorați pe dată.

    Așa a rămas turma de oi fără pază....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fabulă ... nouă: Acum ar mai trebui să rămână oile și fără ciobani. Dar nu au ele norocul ăsta!

      Ștergere
  3. Fabulă... veche( puțin „îndreptată„)

    O haită de lupi a ajuns în preajma unei stâne, pe care o păzeau mai mulți câini. (ciobănești, pe bune..)

    Lupii au adulmecat, au adulmecat și s-au tot apropiat..

    ”Cum puteți voi,oare, care sunteți ca noi în așa de multe asemănări, să-i să le păziți turmele și să-i slugăriți pe ciobani?
    Ei mănâncă doar carnea, iar vouă vă dau oase de doi bani..!
    Vă bat cu nuiele și vă pun lese! fără ca de voi să le pese..
    De ce nu vreți să luăm oile și să le mâncăm împreună?
    De ce nu vreți să fiți liberi și să duceți uite, așa, o viață bună?”

    Gândind că lupii cam au dreptate, câinii, invitați fiind să discute mai pe larg planul,
    merseră în grota lupilor, unde, pe dată, fură sfâșiați și.. înfulecați.

    Așa a rămas turma de oi fără pază....( asta oricine poate să vază)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Parcă, așa, cu rimă, e mai aproape de realitatea fabulizată :)

      Ștergere
  4. Oprescu face si spune ce dicteaza altii..asta cred,Suntem inca un stat centralizat de tip comunist,paranoic.
    Ma uitam la ce scriu romanasii pe diverse situri despre maidanezi,,,cam 80 % sunt ca si turbati dand vina pe toata natia de maidanezi.Nu mai comentez,sunt satul ,imi vine sa-mi iau campii din tara asta,sa ma duc incotro cu ochii...
    Avea dreptate cineva care imi spunea odata ca 80% din natia asta este rasa pe creier...nu am crezut atunci,expresia mi-a parut prea dura.Ba cam asa este,si inca procentul e optimist as zice.

    Prostia profilereaza multumita instinctului de turma!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Opinia mea avizată este că nu proștii și rașii pe creier sunt cei ce îi pun în funcții pe alți proști, dar răi, care „ne conduc”, ci cei ce au un interes evident ca cei ce „ne conduc” să fie neajutorați cu mintea, pentru a fi mai ușor manevrabili.

      Vina adevărată a celor proști dar mulți este că acceptă o asemenea situație și nu fac nimic pentru a o remedia.

      Ștergere
    2. Daca intr-o clasa de 30 de elevi 3 invata sunt competitiv buni,iar restul detesta scoala,cartea,,,atunci ei intre ei alegand un lider este clar ca va fi unul din cei 27.Majoritatile decid!Dupa criteriile lor fireste.Mai mult ,e fr posibil sa se pervertesca si cei 3 elevi !
      Adica conducatorii ii meritam dupa si efortul colectiv majoritar.
      Cu o floare nu se face primavara,nu?
      Ce aberatii ,cat de primitiv,de barbar gandesc ori cat cat de crestini sunt romanii s-a vazut clar cu aceasta ocazie.Ce sa ne mai mire rezultatele...asa mase asa conducatori.Pentru ca se lucreaza si pe parghii de jos in sus daca este democratie,dar nu este inca.

      Nu va contrazic eu la acest aspect ma referea ca idee.Desigur este o parere,poate ma insel dar asta cred.

      Oricum este necesar un cuantum de efort colectiv,poate nu musai unul majoritar,dar noi nu il implinim inca.Deoarece lucreaza si Dumnezeu cred ,dar noi nu facem ca natiune acel pas esential ca sa meritam gratia unui conducator de exceptie.Repet,e un punct de vedere si atat.

      Ștergere
    3. Nu am să dau o replică în contradictoriu. Doar vreau să nuanțez puțin. Doar la modul ideal sau într-o sală de clasă s-ar putea întâmpla ca majoritatea să decidă ceva, orice. În realitate și în cazul românilor, majoritatea adevărată nu a decis niciodată nimic. Iar când zic niciodată, mă refer la toată istoria românilor, de la facerea României încoace.

      Adică, avem o majoritate adevărată care tace, care acceptă și care îndură guvernările, una mai proastă decât alta. Ori, singurul motiv pentru care majoritarii fac asta este pentru că sunt ignoranți. Nu știu că se poate și mai bine. Dar nici nu vor să afle asta...

      Ștergere
    4. Eu nu ma refeream la o majoritate adevarata(minoritate de fapt) ..ci la majoritatea numerica!27 din 30 in exemplul meu....bineinteles ca "majoritatea" adevarata de 3 tace,accepta ,indura si uneori cad se pervertesc si ei....
      Ca masele sunt needucate, proaste ...e atat de evident in toata aceasta poveste.Un caine maidanez(nici nu cred ca era maidanez) omoara un copil nesupravegheat,iar concluzia este ca maidanezii sunt un pericol pentru om ,asadar sa omoram toti maidanezii!!!Cata minte sa aiba lumea asta?SOFISM!
      Ca sa nu iasa la iveala cati bani alocati maidanezilor au luat destinatia unor buzunare,fireste ca au facut pact cu aceasta masura extremista ca sa-si consolideze imaginea de edili bine intentionati si drepti.S-a jucat dupa reactia maselor in acest caz,reactie pe care mass-media a otravit-o si mai mult prin emisiuni telenovelistice de genul" Copilul si bestia","Ingerasul si fiara",etc



      Ștergere
    5. Matematica este relativ simplă. Din 16 milioane de alegători, se prezintă la urne 5 milioane, se numără 6 milioane de voturi ce se împart la 4, rezultând un partid mai mărișor, de 25 procente din 6.000.000, două mai micuțe, însumând alte 25 procente, vreo 3-4 formațiuni stranii, pentru cel de-al treilea sfert din 6.000.000, iar restul de redistribuie, pentru că au fost voturi pentru unii sub prag. Așa ajunge o coaliție să se împăuneze că a „câștigat alegerile”, fiind votată real de două milioane și ceva, trecută în acte cu peste trei milioane de voturi, primind prin redistribuție alte multe sute de mii, ceea ce îi asigură peste două treimi din locurile în Parlament, dar având simpatizanți doar 20 la sută din cetățenii cu drept de vot. Și ăștia își zic majoritari!

      Ștergere
  5. Si cate alte aberatii...asa se intampla cand nu-i lasi pe cei competenti intr-un domeniu sa se ocupe de problema!

    Auzeam acum de scoli dezastru unde erau necesare urgent reparatii de mai multi ani...eu stiu scoli care aratau foarte bine si care tot ele au primit bani din fondurile europene ca sa-si puna auziti...termopane! ...ori mobilier si mai nou,modern desi cel existent era impecabil ,perfect functionabil,si chiar mai de calitate,mai durabil decat moftul cel nou!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Această „gândire” descrisă aici este specifică domnului primar general Oprescu, cel ce se lăuda că a construit un stadion național, doar că nu îi făcuse terenul de joc, ca și când scopul construcției ar fi fost să stai în tribună și nu să vezi o .competiție. Exact la fel cu cei ce îi zic școală clădirii în care sunt adăpostiți elevii și dascălii.

      Ștergere