vineri, 30 decembrie 2011

Vinerea rosie


Vineri, 30 decembrie 2011, poate fi foarte potrivită pentru bilanțul realizărilor de peste anul care se va încheia a doua zi. În logica sărbătorilor de iarnă și în tradiția societății de consum, la care mulți dintre noi încă aspirăm, există, în acest sezon, o zi de vineri în care bilanțul comercial al vânzărilor este întotdeauna pozitiv, adică se încasează mai mulți bani de pe urma vânzărilor decât s-a cheltuit pentru ținerea magazinului, pentru simplul motiv că marfa existentă este vândută repede și în cantități mari, dar la prețuri mult mai mici decât în alte zile. De unde și numele de „vinerea neagră”, deoarece, în registrul contabil, plusurile se scriu, în mod tradițional, cu cerneală neagră, iar minusurile, cu roșu.


Nu trebuie să facem eforturi matematice, nici să apelăm la experți în folosirea formulei contabile ca să ne dăm seama că, pentru foarte mulți dintre români și pentru țara lor în totalitate, vinerea aceasta este una roșie.

Este foarte posibil ca mulți dintre cei care citesc aceste rânduri să se oprească din lectură aici, zicând că le este de ajuns câte asemenea bilanțuri au văzut zilele acestea, toate adunându-se într-o lamentație lacrimogenă a celor care nu s-au descurcat pe asemenea vremuri. Eu vă recomand tuturor să citiți mai departe, pentru că nu am să fac acest bilanț al minusurilor sociale, economice, politice sau chiar morale ale românilor ca nație, în anul 2011, ci am să mă refer doar la unele cauze ce ne-au adus aici și, mai ales, am să încerc să dau o idee de speranță pentru anul ce o să vină.

Restul articolului il puteti gasi in ZiuaVeche.ro, la adresa internet http://www.ziuaveche.ro/opinie/vinerea-rosie-67021.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu