joi, 16 februarie 2012

Ce părere aveți...


Vă invit să presupuneți că sunteți martorii unei scene în care o stradă este scăldată în ploaie. Sub o copertină, în fața unei vitrine, o persoană se adăpostește de ploaia destul de deasă.

Apoi, vine un individ, care intră în vorbă cu persoana de sub copertină și îi zice că nu și-a ales o poziție bună, pentru că este prea aproape de geam ca să vadă ce este în vitrină și prea lipită de clădire ca să vadă de-a lungul străzii, să își dea seama când se va opri ploaia.

Și așa, din vorbă în vorbă și din argument în argument, persoana de sub adăpost este convinsă că e mai bine să stea mai departe de clădire, pe trotuar, în ploaie. După ce începe să fie udată destul de deranjant, individul cu putere de convingere îi spune că n-ar fi lipsit de rațiune să stea sub o umbrelă, dacă tot stă în ploaie. Și, că el îi poate procura o asemenea umbrelă, în câteva momente, numai să îi dea banii cu care să o cumpere.


La care persoana udată îi dă individului suma cerută pentru o umbrelă, iar acesta pleacă să facă ce a promis. După o vreme, individul se întoarce cu o veste neplăcută. Datorită faptului că plouă și cererea de umbrele a crescut, nu a mai găsit nici o umbrelă la prețul pentru care persoana din ploaie i-a dat banii. Așa că îi cere bani în plus, iar persoana udă îi dă, cu speranța că va avea, totuși, o umbrelă. Individul pleacă și nu mai vine.

După o vreme, ploaia se oprește. Individul apare cu scheletul unei umbrele și îi spune persoanei noastre că atât a putut procura de sumele ce-i fuseseră avansate. Este drept că scheletul ăsta nu poate fi folosit ca umbrelă, dar nici nu mai este nevoie de una, acum că ploaia a stat. În același timp, scheletul poate fi privit ca o bună investiție, în eventualitatea că posesorul va face rost de o pânză impermeabilă cu care să îl îmbrace.

Cu aceste observații, individul se duce mai încolo, se urcă într-o mașină luxoasă și trece pe lângă persoana udă leoarcă, rămasă la marginea trotuarului, cu scheletul de umbrelă în mână și o stopește din cap până în picioare, intrând printr-o baltă formată chiar în locul acela. Șoferul oprește mașina și își cere scuze. Apoi pleacă în treaba lui. Persoana udă ridică din umeri și remarcă faptul că nu a suferit nicio pagubă propriuzisă, pentru că, oricum, era deja udă leoarcă.

Acum, stați un moment pe gânduri și încercați să vă formați o părere despre cele două personaje ale scenei descrise mai sus.

Bine, să zicem că a trecut momentul și v-ați lămurit despre cine este vorba.

Cum ați descrie persoana udă și cu banii dați pe nimic? În eventualitatea că viața v-ar aduce împreună, ce i-ați spune, dacă v-ar povesti această istorie? Dar, dacă descoperiți că persoana aceea este cineva apropiat sau chiar drag dumneavoastră, cum v-ați simți?

Haideți acum să înlocuim ploaia din poveste cu „criza”, strada cu Europa, să zicem că magazinul cu vitrină este societatea din Vestul continentului, persoana udă ar fi omul de rând din România, iar individul cu idei și inițiative ar fi chiar guvernantul român de astăzi. Ar mai fi de comparat cu cineva și vânzătorul de umbrele, dar el nu iese la vedere în poveste.

Vă mai vine acum să gândiți despre persoana din ploaie gândurile pe care le-ați format mai devreme? Poate, nu. Poate veți fi mai indulgenți cu apelativele cu care erați gata să o catalogați mai devreme.

Însă, alții, care nu au legături sentimentale cu biata noastră persoană, ar rămâne la primele gânduri ce v-au venit și dumneavoastră în minte.


25 de comentarii:

  1. TOP GUN
    Interesant si de reflectat la ceea ce ati postat!!!In primul rand nu suntem noi in masura sa-i judecam pe cei de langa noi,(ma refer la cel care e plouat si batut de soarta)("Vă mai vine acum să gândiți despre persoana din ploaie gândurile pe care le-ați format mai devreme? Poate, nu. Poate veți fi mai indulgenți cu apelativele cu care erați gata să o catalogați mai devreme. ")

    atata timp nici pe noi nu ne 'loveste' vreo perfectiune,in al doilea rand ca situatia prezentata e oarecum fortata sau ca sa edulcorez un pic realitatea, e metaforizata la maximum!!!!!Daca avem un cap pe umeri ar trebui noi sa gandim si nu s-o faca altii in locul nostru,da,poate suntem naivi,ne lasam manipulati si pacaliti dar dupa catva timp ne-om destepta si noi!!!!(vreo 20 ani,e suficient??)La vot ,ma gandesc si atunci ii taxam ,sau ma rog asa avem noi impresia!!!! E doar un punct de vedere,altfel,n-as vrea sa intru in divergenta cu distinsa dvs .persoana,mai ales c-ati precizat,,Ce parere avem,drept e ca n-ati pus semn de intrebare,lasand sau nelasand loc la interpretari mai mult sau mai putin ireverentioase!!!!!!Eu cred in soarta si destin,asa ca orice am face noi, altii decid ptr.noi(oculta mondiala si alte teorii ale conspiratiei)(dupa unii),eu zic ca Dumnezeu si timpul vor decide!!!!!
    O ZI EXCEPTIONALA MULTUMESC PTR.GAZDUIRE,SCUZE PTR.INCISIVITATE!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru vizită și comentariu, amândouă făcute cu atâta grație.

      Nu mi-am propus să gândesc în locul nici unui cititor al acestei parabole. Așa că nu pot nici să vă dau dreptate, nici să am o altă părere despre poporul român și soarta lui, în contextul acestei postări, bineînțeles.

      Asta, mai ales că eu sunt mai angajant de felul meu și contez pe Dumnezeu să îmi fie alături atunci când fac eu binele și nu să facă El acel bine în locul meu.

      Ștergere
  2. TOP GUN
    Sunteti dragut si darnic cu epitetele!!!!!Imi place melodia postata,Dan Spataru unul dintre preferatii mei,imi aduce aminte de dulcea pasare a tineretii si a copilariei!!!!!Va doresc o dupa amiaza placuta si scuze ptr.incisivitate......!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine spune ca nu a fost niciodata in pozitia udatului, ar face bine sa gandesca mai profund. Intr-o teara care a inventat teapa ;i in care Vlad Tepes este chemat la tot pasul, iar tepele baietii cu " umbrela" dau tepe dupa tepe, cine nu s-a intepat niciodata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam ai dreptate, Marin, cam ai!

      Ștergere
    2. Dintr-o parabolă, ar trebui să aflăm o soluție pentru problema de la care pornește construcția.
      În privința personajelor, măcar unul dintre ele ar trebui să placă, într-un fel sau altul.
      Mie nu-mi plac deloc cele două personaje- este credul, lipsit de personalitate și de imaginație- de ce să privești lumea prin vitrină?
      Bănuiesc că era deschis, nu era noapte.
      Ar fi putut intra, vedea una/alta, sta și la adăpost, departe de ploaie.
      Cum să ofere aiurea bani unui necunoscut? este cam ca într-o altă parabolă, aceea cu femeia, care , trimisă de bărbat să vândă făină la Brăila, îi dă cumpărătorului, pe lângă toți sacii de făină, și scurteica de blană- ca să-l recunoască , după o săptămână, când va reveni ea la Brăila , să primească banii.
      Nu-mi place deloc șmecherul, săritorul .
      Este plină lumea de ei- fățarnici, mincinoși, vrăjitoare- de fapt, ei nu te obligă să dai, doar te manipulează.
      Concluzia mea este că fiecare este stăpân pe soarta lui- nu în totalitate, categoric- sunt și mulți factori exteriori care modifică lucrurile și cursul lor.
      Îmi place o maximă- Quisque est faber suae fortunae.
      Și Dan Spătaru!

      Ștergere
    3. Sunt impresionat cu câtă ușurință ați surprins esența poveștii. Și cât de bine ați găsit maxima appiană.

      În spirit pozitivist, pot zice că cel puțin unul dintre presonaje poate deveni unul pozitiv, numai să vrea.

      Ștergere
    4. Unde e prostie se gaseste intodeauna un "destept" sa profite de pe urma ei.

      Ștergere
    5. Eu îi zic „dăștept”, ca să îl deosebesc de unul ca mine :)

      Ștergere
  4. TOP GUN
    Si iadul e pavat cu bune intentii,totul e sa distingem binele de rau......restul e o chestiune de fler,intuitie, tine de cineva de acolo sus care ne iubeste,da ,aveti dreptate,poate devenim mai buni,cu o gandire pozitiva totul e sa intalnim adevaratii mentori si reformatori de opinii!!!!!!Cat despre tepele lui Peter Pan,da le luam in tinerete,dar ,nu-i asa ne mai maturizam si noi,invatam din greselile noastre,ale altora,daca ne plangem soarta si ne certam cu Dumnezeu,atunci in cine ne mai punem nadejdea??????!!!!!!
    Sa fiti iubiti si optimisti,cu siguranta va rasari soarele si pe strada noastra!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. TOP GUN
    Tuturor ne este dat sa fim fericiti. Doar ca nu ne iubim suficient pe noi insine si nu vrem sa facem sacrificii, asteptam doar valetul care aduce tava cu iluzii. El e politicos, le orneaza rafinat si atractiv, apoi pleaca si noi facem un mic jaf in farfuria sanselor noastre. Tare-as vrea sa nu mai fim asa de lenesi cu noi, asa de inerti, de fatalisti, de convinsi ca doar destinul leaga si dezleaga, iar noi asteptam fericirea ca-n statia de autobuz, topaind de pe un picior pe altul.
    Uite ce propun eu… Azi e joi, nu? Ok. Pai, cam pe marti-miercuri asa, sa zicem, vreti sa ne apucam de renovare?
    SA FITI IUBITI .....FOR EVER!!!!!!
    P.S. Mai postati o melodie,sa zicem din repertoriul lui Gianni Morandi,ca raposatul Dan Spataru, era comparat cu el!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ar trebui să începem cu o curățenie generală, înainte de renovare?

      Ștergere
    2. Mai în glumă, mai în serios, nu este vremea potrivită pentru curățenie generală-este prea frig!
      Dacă, dintr-odată, dă soarele, se vor topi nămeții și o vor lua la vale, ducând mare parte din ce-a mai rămas pe Apa Sâmbetei.
      Dacă tot spunem că suntem un popor de credincioși și credem în ce spunem înseamnă că abia după ce toate apele se vor duce în Tărâmul Blajinilor, vom învăța să ne smerim, fără a mai jindui după îndestulare.. zic și eu.

      Ștergere
  6. Niciodata nu esti suficient de destept pentru a nu fi prostit de un alt destept. Fii pregatit pentru orice, oricat de destept ai fi .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era doar o ironie, Marine, dar se pare că nu mi-a ieșit. Mulțumesc oricum pentru atenționare.

      Ștergere
    2. Nu era pentru tine Hari. Si oricum nu era cu rautate. Era doar o maxima. In nici un caz nu era legata de ceea ce ai spus tu cu dăştepti.

      Ștergere
  7. TOP GUN
    Peter Pan,
    Si tu ai dreptate,cum ar zice rabinul,totul e sa privim partea plina a paharului,sa nu esuam in lamentabil si-n prozaic,orice rau are binele lui,orice sut in fund e-un pas inainte!!!!!N-am zis ,n-am decretat ca eu detin adevarul absolut,si ca sunt super destept,prefer sa-mi spun cu calm opiniile si sa mi le sustin cu argumente,daca ma las orbit de manie ,nu rezolv nimic,dar cu rabdare pot sa conving pe interlocutorul meu oricat ar fi de pornit pe mine!!!!!!
    Merge si curatenia generala ca altfel,se duce naibii sandramaua!!!!!A,neaparat sa lasam orgoliile si vanitatile si sa-i ascult si pe cei de langa noi,sa iertam,,,,,e o terapie nu si iertarea si smerenia!!!!!!
    Seara buna si pe maine, dragii mei interlocutori!!!!!!
    Noaptea e un sfetnic bun,ma bucur ca mai gasesc si oameni draguti si cu simtul umorului,e bine sa am in portofoliu astfel de prieteni chiar si numai virtuali!!!!!!!!
    Best regards,cum ar zice Shakespeare,daca ar fi contemporan cu noi!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce poți face dintr-o șandrama? poate doar să-i pui proptele, adică boală lungă, moarte sigură.

      Ștergere
    2. Chestia asta cu daramatul si reconstruitul nu este de gluma. Disolutia sau descompunerea este, de fapt, cea mai naturala evolutie a societatilor nefunctionale.

      Ștergere
  8. Se pare ca si noi, romanii, ne-am procopsit cu un schelet de umbrela, suntem plouati, mai recent ninsi si inghetati, in curand inundati... SI TOT N-AM INVATAT NIMIC...

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, mi-a placut articolul :)
    Cred ca incepem sa ne trezim din pumni ... am vazut asa ceva in box
    HAI CA SE POATE!

    RăspundețiȘtergere
  10. TOP GUN
    Sa-nteleg ca pisica e a ta ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Motanul Miu este vedeta familiei noastre. Asta pana isi va gasi o familie unde sa fie singurul pisoi.

      Ștergere