sâmbătă, 21 ianuarie 2012

România de mâine


Să zicem că mâine este duminică, dar nu 22 ianuarie, ci 29 aprilie 2012. Ne vom trezi de dimineață, cei care am mai apucat să dormim după sâmbăta seara și dăm drumul la televizor.

Prima știre va fi despre vreme, pentru că este total neobișnuit să ningă atât de mult, la două săptămâni după Paște. Norocul celor care nu și-au pus cauciucuri de iarnă este că nu mai stă nimeni să îi controleze și, mai ales, să îi amendeze. Greva polițiștilor ține deja de mai bine de o lună, încât nici nu mai face obiectul știrilor, nici măcar duminica.



Dar nici nu le merge bine șoferilor, pentru că, fără niște cauciucuri mai bune nu ai cum să mergi pe drumurile astea necurățate. De când a început iarăși să ningă, drumarii și ceilalți clienți ai primăriilor, care au contract de dezăpezire, refuză cu îndărătnicie să iasă la curățat străzile, până când nu vor primi banii restanți de la primării, pentru dezăpezirea din iarnă. Nu contează că nu a nins atunci, contractul este contract și primăriile sunt bune de plată. Primarii se roagă de prefecți să le aloce fonduri de calamitate, de la stat, dar prefecții nu au nici o instrucțiune de la Guvernul Boc și, bineînțeles, nu au nici un ban.

În contextul știrilor despre vreme, comentatoarele televiziunilor remarcă, la unison, că tot răul este spre bine, pentru că oamenii vor face, astfel, economie la benzină și motorină, pentru care, dacă ar merge cu mașinile lor, ar trebui „să scoată din buzunar” aproape șapte lei pentru un litru.

Tot în acest context, se amintește, cu amuzament, la televizor, de soarta celor care se mai încăpățânează încă să demonstreze în Piața Universității din București, precum și în câteva localități din Țară.

Câteva imagini fugare, luate cu o zi sau două mai devreme, îi arată pe cei douăzeci și ceva de demonstranți, păziți de doi-trei jandarmi, mai mult ca să nu fie agresați de trecătorii enervați de încăpățânarea revoltaților de a-și spune păsul în stradă, chiar și pe ninsoarea asta abundentă. Nici o televiziune nu a mai scos însă echipele de reportaj pe teren, pentru că este weekend și nu merită să îi plătească suplimentar pe reporteri pentru o relatare care nici măcar nu mai este o știre. Faptul că tocmai astăzi, 29 aprilie, se împlinesc 100 (o sută!) de zile de la începerea demonstrațiilor anti-Băsescu și regimul lui se poate anunța la televizor și fără imagini recente.

De altfel, Băsescu nici nu este în Țară. Până ieri, a participat la o nouă întâlnire a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană dedicată salvării Euro. Nu avem nici știri și nici imagini de la această întâlnire, deoarece s-a ținut cu ușile închise, iar presa a fost anunțată că nu vor fi „oportunități” de luat imagini. Oricum, presa românească nici nu l-a mai însoțit pe președinte la această activitate, cum nu a mai mers nici în vizita de lucru pe care acesta a făcut-o, cu două săptămâni în urmă, în Ungaria, unde a discutat cu premierul Orban un plan comun de acțiune pentru păstrarea independenței politice a statelor membre UE.

Băsescu ar fi trebuit să revină în cursul serii de ieri, dar pistele aeroporturilor din sudul României sunt toate impracticabile și nu există șanse să se dechidă înainte de luni pe la prânz. Așa că a rămas la Berlin, unde a avut loc Summitul european.

Tot luni se vor întoarce la lucru și parlamentarii, aflați încă în vacanța de Paște. În dupăamaiza zilei de luni vor lucra în comisii, iar marți, se vor aduna în plen, în ședință comună a celor două camere, pentru a dezbate asumarea răspunderii Guvernului Boc pe legea electorală, care stabilește modul de realizare a alegerilor comasate, locale și generale din decembrie 2012. Cei șaizeci și doi de deputați și cei unsprezece senatori care mai fac parte din opoziția parlamentară au declarat deja că vor încerca, încă odată, să adune numărul necesar de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, însă și UDMR și UNPR au anunțat că sunt împotriva unei asemenea moțiuni.

O știre îngrijorătoare este legată de numărul tot mai mare al restanțelor la întreținere, înregistrate în București și multe dintre orașele Țării. Statisticile arată că aproape jumătate dintre locatari au restanțe de două luni la întreținere, iar alte 20 la sută au depășit trei luni. Practic, la trei apartamente din cinci se înregistrează restanțe mai mari decât un salariu mediu pe economie, iar unul din șapte proprietari declară că nu știe cum va putea plăti vreodată aceste restanțe, mai ales în condițiile în care iarna a revenit în forță, cu totul neașteptat.

Se mai spune la știri că unul din principalele lanțuri de super-marketuri din România se va închide începând cu întâi mai, adică peste două zile. În speranța că se vor lichida stocurile, mii de oameni și-au petrecut noaptea în fața ușilor acestor magazine, pentru a mai apuca ceva reduceri, deși aprovizionarea cu mărfuri a magazinelor a fost deja întreruptă, de mai bine de o lună. Adică este de mirare dacă vor mai găsi ceva de cumpărat.

Ministrul educației, domnul Funeriu, a fost aseară prezent la o emisiune a doamnei Rodica Culcer, la TVR1, unde a anunțat că luni va anunța noile modificări la regulamentul de susținere a bacalaureatului 2012, pe care speră să îl facă și mai greu de fraudat decât pe cel de anul trecut. Această știre a fost preluată de toate agențiile naționale și de toate televiziunile. Deoarece doamna Culcer nu l-a întrebat, noi nu știm însă de ce este nevoie de o nouă metodologie și nici de ce aceasta este promovată la mai puțin de cincizeci de zile până la examenul propriuzis.

Tot la televiziunea națională, ministra muncii a spus că speră ca, până la sfârșitul lunii mai să poată să finalizeze studiul efectuat în toate județele Țării privind acordarea drepturilor materiale persoanelor cu dizabilități, ocazie cu care va dispune și reluarea plăților restante celor îndreptățiți să le primească, plăți ce fuseseră sistate în luna februarie, ca urmare a constatării unui număr semnificativ de mare de fraude în acordarea certificatelor de „handicapat”. În schimb, ministra transporturilor a spus că nu vede cum își va îndeplini promisiunea ca anul acesta să dea în folosință cei 20 000 de metri de autostradă, în condițiile în care ninge din nou, la sfârșit de aprilie.

Celelalte știri ale dimineții de duminică au fost despre fotbal (ce a zis domnul Gigi Becali că a făcut în cea mai recentă vizită a sa la Muntele Athos, cu ocazia Sfintelor Paști), despre cultură (ce a zis domnul Andrei Pleșu în cel mai recent interviu din Adevărul.ro despre cât de diferită de acum era primăvara în timpul cât domnia sa a fost ministru de externe), precum și despre faptul că încă un consilier prezidențial a fost îndepărtat din funcție, pentru că a refuzat să o primească pe doamna ministră a dezvoltării și turismului, la ceas de seară, la Palatul Cotroceni și l-a lăsat pe șeful său să facă acest lucru din ce în ce mai neplăcut, pe măsură ce doamna crește în vârstă și greutate. 

11 comentarii:

  1. Asta este varainta trista.
    Aveti si una mai incurajatoare? :)
    Preiau pe facebook

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varianta mai imbucuratoare ar trebui sa ne-o facem singuri. Adica, viitorul este in mainile noastre!

      Ștergere
  2. Iti arde de glume Hari. Sper sa nu ai gura aurita , ca imi retrag ambasada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este meseria mea, sa fac scenarii, Marin. Uneori, scenariile mele sunt de tipul cazul cel mai prost (worst case scenario), alteori sunt mai roze, depinde de datele introduse. Asta de aici este undeva la mijloc, adica se poate si mult mai rau... cum se poate si mult mai bine. Pana acum nu am fost cobe niciodata, asa ca stai prin preajma, nu pleca!

      Ștergere
  3. Dacă tot „suntem„în preajma Paștelui, ar trebui să sperăm într-o rază de lumină, chiar dacă și lumina își are propria-i umbră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumina este in noi. Uneori ne stralucesc ochii, alteori trebuie sa deschidem gura ca sa iasa afara, sa o vada si ceilalti. Cum este cazul cu "lumina isi are propria umbra": ce frumos spus...

      Ștergere
    2. da, fără ”-i„! Mai bine așa.

      Ștergere
  4. Nu mă îngrijorează nici că ninge în aprilie. S-a mai întâmplat. Nu-mi fac griji nici în privinţa preţului benzinei. E de aşteptat. Cu starea proastă a drumurilor m-am obişnuit. Cu alte grozăvii, de asemenea. Mă îngrozeşte însă gândul că, până la urmă, Summitul european la care urmează să participe Băsescu se va încheia, iar el, chiar şi după topirea zăpezilor, va trebui să revină în ţară.
    Să auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, Hari! Ai putea să scrii subiecte "science fuction" fără nicio problemă! Dar ceva "a good scenario thinking", nu ne poti furniza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Victor! Iată o idee bună... Nu promit nimic, stai să vedem ce iese... nu din mintea mea, ci din realitățile noastre

      Ștergere
    2. Scuze! N-a ieşit nici function nici fiction, aşa cum de fapt am vrut să scriu. Deci, "science fiction".

      Ștergere