Aproape orice comparație dintre o situație din România și una din Statele Unite ale Americii este falsă din start, deoarece diferențele dintre cele două state, popoare, economii sau culturi sunt imense. De aceea sunt rizibile orice sfaturi venite dinspre exemplele americane. Dar, cu toate acestea, nu lipsesc deloc referințele la ce și cum fac americanii un lucru sau altul.
Exită însă un loc unde comparațiile par normale: la nivelul individual, al persoanelor care populează cele două națiuni. Căci, de, oameni sunt și unii și alții…
Vă invit la o comparație între doi asemenea oameni: Traian Băsescu și Barack Obama.
Cum bine știți deja, miercuri, 22 iunie 2011, Traian Băsescu a lansat un mesaj către o parte a electoratului românesc, un fel de invitație să îi voteze partidul la alegerile din 2012, în situația în care acest partid este foarte jos în sondajele de opinie privind preferințele electorale.
Poate nu știți la fel de bine, dar, două zile mai târziu, Barack Obama a lansat și el un mesaj către o parte a electoratului american, un fel de invitație să îl voteze tot pe el ca președinte al Statelor Unite ale Americii, la alegerile din 2012, în situația în care, actualmente, el nu stă foarte bine în sondajele de opinie.
Ce a zis Băsescu: Îngrijorat că pierde susținerea naționaliștilor care văd cum Băsescu bate palma cu UDMR pe probleme de teritorialitate, omul se declară admirator al lui Ion Antonescu și spune că ar fi făcut la fel ca acela, în 1941, când, alături de Germania hitleristă, a pornit războiul împotriva Uniunii Sovietice, război care a început cu eliberarea Basarabiei. În plus, a mai declarat că nu Antonescu este vinovat de holocaust, pentru că el era doar un biet prim-ministru, pe când șeful statului era Regele Mihai, în sarcina căruia nu s-a reținut, din păcate, nici o responsabilitate, după război, pentru că era „sluga rușilor”. Și mai mult decât atât, regele a mai săvârșit și „trădarea interesului național” atunci când a abdicat, în 1947.
Ce a zis Obama: Îngrijorat că ar putea să nu câștige alegerile din 2012 și pentru că se afla în statul Pensilvania, care are puternice tradiții de producție materială, Obama a afirmat că, dacă se vrea o creștere robustă a economiei americane, atunci este nevoie de un sector robust de producție manufacturieră, mai ales că acest sector a fost foarte afectat de recesiune. „Noi suntem inventatori, noi suntem făuritori, noi suntem cei care fac lucrurile să se întâmple”, a spus el. De aceea, Obama încurajează un parteneriat între administrația publică, industrie și universități pentru a investi mai mult în noile tehnologii manufacturiere. Astfel, prin idei novatoare, se vor crea noi locuri de muncă, vor țâșni noi invenții și se va revigora sectorul manufacturier în America. Și asta se poate întâmpla chiar de astăzi, și nu cândva în viitor.
Esența mesajului lui Băsescu: Votați-mă pe mine și pe ai mei, deoarece eu țin cu mareșalul Antonescu, pentru că el nu a fost vinovat de nimic, dar cunoașem noi adevăratul vinovat: Regele Mihai. În subliminar, acest mesaj poate fi completat: Pentru aceasta, dacă votați cum vă spun eu, voi face o reparație istorică și îl voi reabilita pe Antonescu.
Esența mesajului lui Obama: Votați-mă pe mine, pentru că eu am încredere în capacitatea poporului american de a inova, de a crea noi tehnologii, de a face economia să prospere prin muncă și realizări manufacturiere. În clar, mesajul a continuat: Pentru aceasta, eu voi accelera procesele novatoare, printr-un parteneriat între administrația mea, industrie și mediul academic.
Concluzii:
Din această comparație, rezultă că fiecare dintre cei doi subiecți spun ceea ce cred că vor să audă cetățenii din țările lor. Amândoi identifică cu acuratețe ce probleme majore consideră acești cetățeni că sunt presante și amândoi oferă soluții viabile pentru rezolvarea acestor probleme.
Deci, nu putem găsi nici o diferență dintre cei doi, la nivelul individului. Amândoi sunt oameni de stat și politicieni devotați cauzei de a servi populațiile care i-au ales în fruntea statelor respective.
În rest, dacă ați observat cumva vreo nepotrivire sau vreun dezechilibru în această comparație, ele se datorează, cum spuneam la început, diferențelor imense dintre cele două state, popoare, economii și culturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu