luni, 30 ianuarie 2012

Reguli de angajare în Piață


Piața Universității, așa cum este ea zilele acestea, pe frig și dezinteres din partea puterii, are mai multe voci. Ceea ce este foarte bine. Cu cât sunt mai multe păreri și mai multe glasuri de exprimare a acestor păreri, cu atât cresc șansele de succes ale mișcării de protest pentru îndepărtarea de la guvernare a actualei puteri politice și pentru recucerirea Țării de către oamenii cinstiți și onești.

Aș merge până acolo încât să declar că apariția, în această fază a protestelor, a unei personalități individuale, care să devină porta-vocea sau simbolul Pieții Universității este cu mult mai mult un pericol decât o șansă pentru victoria mișcării spontane. Asta, din motive evidente, cum sunt lipsa condițiilor necesare pentru identificarea și promovarea cu bună știință și credință a unei asemenea candidaturi, ori lipsa de protecție a Pieții în fața manipulărilor, confiscărilor și deturnării sensurilor demonstrației.

Asta nu înseamnă că Piața nu are nevoie de personalități deja recunoscute, care să fie acolo sau alături de ea. Cum are nevoie și de susținerea largă a publicului, chiar dacă acesta nu ia parte direct la demonstrații.

Este însă nerealist să ne așteptăm că atât personalitățile marcante vor putea, chiar dacă ar vrea, să se transforme în simpli demonstranți, cât și că publicul numeros ar vrea, chiar dacă ar putea, să ocupe tot timpul Piața, alături de demonstranții inimoși și dedicați cauzei.



De aceea, propun aici deschiderea unei liste a regulilor de angajare în Piață, care să facă loc prezenței vizibile și remarcabile a personalităților și mulțimii publice.

1 Instituirea unui gest de  salut al Pieții

Odată instituit, acest salut va putea fi practicat de toată lumea, nu numai de cei din Piață. Astfel, mult mai mulți și-ar putea declara susținerea lor față de demonstranți și cauza acestora, chiar dacă nu ar veni cu toții în locul unde are loc efectiv demonstrația.

Oricare formă de salut este la fel de bună, cu condiția să fie unică și ușor înțeleasă și practicată de toată lumea, cum au fost, la vremea lor, semnul V sau L, făcut cu degetele, sau pumnul strâns, ridicat deasupra capului. La un moment dat, am propus, pentru o cauză similară, salutul cu degetul arătător îndreptat în sus, la nivelul feței, ca pentru dojană, dar ținut nemișcat. Un asemenea gest de salut ar însemna că cel care salută și cel care răspunde se recunosc unul pe celălalt și mai recunosc și faptul că fiecare dintre ei este unic dar angajat moral și ideatic în susținerea cauzei Pieții și, în același timp, la fel de important ca oricare alt cetățean român. Dar, așa cum am zis, oricare altă formă originală de salut este la fel de bună.

2 Instituirea unui moment al zilei pentru personalități marcante care susțin Piața

Ar trebui să se cunoască de către toată lumea, adică de demonstranți, de mass media și de publicul larg, că există o oră a zilei în care pot să vină personalități marcante din rândul publicului, cum sunt oameni de cultură, de știință, sportivi, interpreți și alții, și să se adreseze Pieții și camerelor de luat vederi de acolo.

Oricare oră a zilei este bună, dar mai bună ar fi o oră de lumină, apropiată de seară, cum este, acum, ora 16.00. Oricare dintre personalitățile din categoriile sugerate mai sus și care ar vrea să vină să spună lumii că aderă la mesajul Pieții, ar putea să vină atunci, pentru câteva minute,  ar spune ce are de spus și ar pleaca. Sau, tot la aceiași oră, se pot transmite mesajele altor personalități care sunt alături de demonstranți, dar nu au putut să vină până acolo.

Pe lângă posibilitatea transmiterii în direct a acestor mesaje, o asemenea oră ar oferi televiziunilor și bloggerilor timpul de a re-transmite mesajele personalităților marcante mai târziu, în prime-time.

3 Instutirea unui semn al Pieții

Oricare dintre artiștii plastici care aderă la ideile Pieții Universității ar putea propune un semn distinctiv, ce poate fi purtat de fiecare sub formă de insignă, cocardă, eșarfă, fular sau ceva asemănător.

Purtătorii semnului ar trebui să fie numai cei care au făcut un stagiu de cel puțin o oră în Piață. Astfel, participanții, chiar așa spontani și individuali cum sunt, se pot recunoaște unul cu altul și când nu sunt acolo, precum și fiecare în parte va putea arăta celorlalți, cu mândrie, că a fost demonstrant pentru această cauză.

Singura grijă este ca această atribuire să nu se transforme într-o afacere comercială, pe seama sau pe spinarea Pieței, cum s-a întâmplat cu certificatele de revoluționari. Scopul semnului este unul de prestigiu civic și nu de obținere a unor avantaje materiale personale.

Las acum deschisă lista și pentru alte reguli de angajare.

3 comentarii:

  1. interesant reguli ... dar imi este imposibil sa le fac propunerile astea acolo ... este prea frig ca sa ma asculte cineva .. o sa preaiu link-ul pe facebook asa sunt sanse mai mari
    theodora0303

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru atenție, Theodora!
      Ideea de bază este că Piața trebuie să fie mai mare și mai cuprinzătoare decât locul efectiv din fața Teatrului Național sau din alte localități.
      Iar cei care trebuie să o lărgească prin metode ca cele propuse de mine sunt numai cei din Piață, pentru că demonstrația este doar a lor. Și trebuie apărată de orice formă de confiscare.

      Ștergere
  2. Cred ca ar trebui schimbat cuvantul "angajare" ... nu imi dau seama cum ar fi mai nimerit dar "angajare" poate fi interpretat gresit.
    theodora0303

    RăspundețiȘtergere