miercuri, 9 mai 2012

Prin Capitală în puța goală


Edilul Capitalei, domnul doctor, le are cu statuile. Un domn comentator ceva mai intelectual, deși originar de la țară, chiar s-a aventurat sa psihanalizeze fenomenul, speculând că i se trage domnului primar general doctor din copilăria sa, petrecută între cărți și tablouri pe pereți. Din păcate, domnul respectiv nu s-a aventurat până acolo încât să speculeze și ai ori ale cui erau, sau fuseseră pereții, cărțile și tablourile între care a crescut de mic domnul doctor.


În tot cazul, una dintre statui, ce este cam de mărime naturală și așezată pe treptele unui palat bucureștean, fără soclu și, deci, la înățimea privitorului, a trezit interesul cucoanelor de pe trotuar. Fără să știe la ce servește palatul, cuconetul au observat imediat că statuia este în puța goală.
Dacă nu era așa, ci statuia ar fi avut și chiloței ori un alt acoperământ, probabil că aceste cucoane s-ar fi plimbat mai departe pe trotuar, fără să o remarce. Precum și, dacă statuia ar fi fost cu penisul în erecție, poate nici nu s-ar mai fi dat duse de acolo. Iar, dacă tot rămâneau încremenite suficient de multă vreme, ar fi aflat că palatul bucureștean adăpostește Muzeul Național de Istorie a României, chit că nici această informație nu le-ar fi spus mai nimic.
            Câțiva trecători au reușit să își ridice privirea mai sus de testiculele de bronz și au descoperit că statuia reprezintă un bărbat ce ține pe palme o cățea ori lupoaică, ca și când ar fi vrut să o dea cuiva în dar. Cum în jurul gâtului animalului flutură un șal, au început speculațiile privind simbolistica statuii.
            Că este vorba despre Traian, împăratul roman de origine iberică de acum două mii de ani, scrie pe placa de sub statuie. Că animalul din genul canis integrat în aceiași statuie este unul din specia lupus scrie tot acolo, titulatura statuii fiind „Traian și lupoaica”.
S-a speculat însă că ar fi vorba despre Lupa Capitolina, adică statuia cu o lupoaică de pe Capitoliu, din Roma, înfiptă la Km 0. Imposibil să fie așa, pentru că lupoaica capitolină nu este importantă deoarece este o statuie amplasată în colțul primăriei Romei, ci pentru că, împreună cu ea sunt reprezentați și părinții Romei, Romulus și Remus, pe când erau prunci, alăptându-se de la țâțele lupoaicei. Fără ei, orice reprezentare de mamifer feminin din genul canis, indiferent de specie, rămâne exact atât, o cățea. Nici urmă de simbolistică aici. Este ca si când ai sculpta o mârțoagă și te-ai aștepta ca toată lumea să înțeleagă că este vorba despre faimosul Don Quichotte de la Mancha, călare pe Rosinante, dar fără să sculptezi și călărețul.
S-a mai speculat că fularul din jurul gâtului animalului din statuie ar fi un șarpe cu cap de lup, ceea ce ar reprezenta faimosul steag de luptă dacic, așa cum ne-a rămas el imortalizat de romani în istoria lor vizuală, inclusiv în basoreliefurile Columnei lui Traian. Și că lupoaica plus steagul cu șarpe, avânt capul comun, ar însemna formarea poporului român. Ceea ce ar fi cam la fel cu a sculpta doi inamici pe câmpul de luptă împreunându-se și devenind doar unul, așa, ca în vorba lui Shakespeare cu animalul cu două spinări, din Romeo și Julieta.
Dacă ar fi după mine, singura speculație simbolistică pe care aș face-o ar fi să mă gândesc la faptul că artistul plastic în cauză este un comunist convins, care continuă să promoveze propaganda comunistă la mai bine de douăzeci de ani de la câderea acelui regim politic, în România. Speculație întărită de faptul că omul a reușit să vândă aceiași statuie de trei ori, în decurs de 20 de ani, dintre care de două ori statului nostru, ceea ce este, trebuie să recunoaștem, o performanță pentru un român din România, unde arta plastică este ca și inexistentă. 


14 comentarii:

  1. De când vă citesc, eu v-am perceput ca fiind un tip sobru. Chiar foarte.
    De data asta, nu vă recunosc, deși faceți un lucru foarte serios- radiografia unei achiziții artistice, pe care edilul capitalei, de meserie doctor, stimulat de către un cunoscut academician, a achiziționat-o, pentru eternitate, cu nici mai mult , nici mai puțin de 200000 de lei , plasând-o, ca pe un trofeu, la intrarea într-un lăcaș național, spre nemulțumirea lesne de înțeles a directorului Muzeului..

    Comedie , nu alta!
    Păcat că autorul, Dumnezeu să-l ierte, n-a apucat să guste umorul ardelenesc.

    Aș spune și eu o vorbă- două, fără pretenția de a vă contrazice:
    - fiind o creație simbolică, ne-am putea imagina, cu un minor efort de imaginație, că toga imperială există, dar este transparentă.
    -sau că, anticipând criza, defunctul artist a mai redus din cost, făcând din imperator un egal cu semenii, când vine vorba despre șanse..
    -cățeaua nu este nici măcar leșinată, și pare , mai degrabă, mascul, deși are patru protuberanțe .
    Însă, cu tot respectul , nu pot să nu observ că sunteți răutăcios- insinuați că respectiva „operă „ atrage doar admiratoare.
    Sunteți convins?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa recunosc ca m-ati prins, doamna profesoara! Intr-un mod intentionat malitios, am vrut sa spun ca nu comentez valentele "estetice" ale statuii, pentru ca ele pot merge in ambele sensuri, adica si spre elogiu, cum a facut domnul academician de critica plastica Teodorescu, si spre oprobiu, cum au facut multi altii, mai modesti ca titluri si decoratii. Apoi, dupa pasajul malitios, m-am ocupat de ceea ce ma pricep, adica de opinii de simbolistica.

      Se intampla ca am vazut la televizor doua asemenea "cucoane" minunandu-se de genitaliile statuii, desi acestea nu erau de comentat mai mult decat cele ale calului lui Carol I, de pe aceiasi strada bucuresteana. Doamnele respective habar nu aveau de ce este acolo, in afara de obictul atentiei lor si m-au stimulat sa imi imaginez ca si alte doamne ce se plimba pe trotuarul acela ar avea aceleasi tresariri.

      Cred ca ma cunoasteti deja ca nu scriu niciodata cu intentia de a impune parerea mea cuiva, oricine ar fi acela. Dar asta nu inseamna ca eu imi voi forma vrodata vreo parere doar insusindu-mi-o pe a altora. Asa ca aceasta postare a fost doar expresia unei opinii personale si atat. Cat despre sobrietea mea in scris, sa ma vedeti ce umor caustic am, de nu va vine sa credeti :)

      Ștergere
  2. Nu mă pricep la artă, dar, dacă mi s-ar cere,
    aş face cunoscută umila mea părere
    şi-aş spune că primarul, să scape de frecuşuri,
    statuii să îi facă, urgent, nişte retuşuri.
    Chiar dacă-i mort artistul, să pună alt maestru,
    în bronz să dăltuiască un Împărat ecvestru,
    având, în loc de togă, pe umeri, o pufoaică
    şi în dârlogi să ţină chiar şi acea lupoaică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie să te pricepi la artă
      Ca să-nțelegi că și în șa
      De vrea, Traian tot își arată
      În ce constă puterea sa

      Ștergere
  3. Dacă-mi permiteți-

    Nu prea gustarăm arta,și nicidecum mesajul.
    Așa, cătând esența, distrugem ambalajul.
    Și fiindcă-i mare graba,
    Când se pornește treaba,
    Dilemei, noi, de capăt,nu mai putem să-i dăm,
    Că-n ițe și păreri, cu toții ne-ncurcăm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am, Doamne ferește!, nimic cu ambalajul,
      Chiar nu mă deranjează acesta, ca prezență,
      Nu toată lumea, însă, avidă de esență,
      Pricepe cum stă treaba, să zicem, cu... mesajul.
      Dilemei ce ne-apasă eu i-am găsit răspuns:
      Mesajul să rămână, doar dacă e... ascuns.

      Ștergere
    2. Dacă este democrație, pot să mai spun o vorbă doar?

      Cum primaru e chirurg de meserie,
      Ce-o să facă, doar el știe.
      Poate-i vine vreo idee-
      Să-(și) „cioplească„ o femeie!

      Ștergere
    3. Primaru ăst-ar vrea să spuie
      Că nici dacă îl bați cu biciu
      N-o să renunțe la statuie...
      Dar să vedem ce spune Pliciu

      Ștergere
  4. @Biliuta - Dom'le, chiar vrei sa i-o taie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am zis, nene, să i-o taie, că nu-s eu doctoru Ciomu,
      Am venit cu o părere de novice, ca tot omu,
      C-am văzut că-n presa noastră astfel de păreri abundă.
      După mine, cel mai bine cred că e să i-o ascundă,
      De-asta, dacă Împăratul va fi cocoțat călare,
      Nimeni n-o să-și dee seama dac-o are sau n-o are.

      Ștergere
    2. N-ascultati nici la nea Hari si nici la nea Biliuta
      Egoisti pe nea Oprescu ce arata ca mai are
      C-an povesti arama pura pe putica si biluta
      Dar nu sunt la purtator ci la .. altu-ntre picioare.

      Ștergere
    3. Eu nu m-am exprimat în rimă
      Ci, mai prozaic, am zis că, iată
      Statuia lui Traian nu e o crimă
      Ci doar o glumă deochiată

      Ștergere
  5. Dilema lui Traian.. Oprescu
    O privești puțin perplex
    și nu știi ce vrea să spună
    Că Traian avea și sex
    sau că lumea e nebună.
    Ne invită nea Oprescu
    În această lume dură
    Să resuscităm cățeaua
    Procedând gură la gură?
    Sau știind că este greu
    Fără joburi, fără ban,
    Ne invită fariseu:
    Luați toți …de la Traian…!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zgârcit ca și un scoțian
      Ne sugerezi c-acea Lenuță
      Ce se trăgea tot din Traian
      De fapt, îl cam trăgea de ...

      Ștergere