luni, 18 iulie 2011

Vizionarul român



Vizionarul, la modul general, este acea persoană care are puterea să se proiecteze în viitor, să vadă cum ar fi acel viitor mai bun pentru el și, mai ales, mai bun pentru cei care îi vor urma. Și, văzând acel viitor, mai are și înțelepciunea să știe ce trebuie făcut pentru ca viitorul acela, și nu altul, să se întâmple.
Asemenea vizionari vorbesc despre ”I have a dream” sau despre cum arată lumea pe care ei vor să o lase moștenire copiilor și nepoților. Ei le oferă celor din jur o direcție de acțiune care este promițătoare și atractivă pentru toți și îi încurajază să depună eforturi susținute pentru a ajunge acolo, în viitorul acela frumos.
Nu-i vorbă că și propagandiștii de toate tipurile și curentele de gândire fac aproape același lucru, cu mai multă sau mai puțină credibilitate. Și nu îi putem deosebi de vizionari decât prin tipul promisiunii de mai bine în viitor.
La ei, singura condiție a prezentului pentru a ajunge în viitorul promis este să îl votați pe cel pentru care se face propaganda, fie el o persoană sau un partid. Sau, dacă nu este vorba despre vot, atunci măcar să îl lăsați pe cel pentru care se face propaganda să fie sau să stea în capul mesei, să împartă el bucatele cum crede de cuviință și cui crede de cuviință. Fie el o persoană sau un partid.
Vizionarul adevărat însă știe că drumul către viitor este ceva mai complicat, mai greu și mai obositor și ne spune și nouă, celorlalți, acest lucru. Și el ne mai spune și de ce trebuie să plecăm la drum: pentru că ne va fi mai bine fiecăruia dintre noi în parte, care suntem ceea ce suntem acum și putem deveni ceea ce vede el în viitor.
Propagandistul va vorbi despre binele colectiv, sau binele în general, sau despre stat sau națiune sau popor, dar niciodată nu va îndrăzni să promită bunăstarea unuia sau altuia.
Vizionarul are un program, cu obiective clare, cu etape de parcurs spre acele obiective, cu liste de condiții ce trebuie îndeplinite și cu canalizarea resurselor și eforturilor în direcția justă.
Propagandistul nu poate vorbi despre un program, pentru că nici nu știe ce este acela. Nu va putea să formuleze cu voce tare nici un obiectiv concret, pentru că nu ar fi pe placul auditoriului să descopere că acele obiective pe care le are propagandistul sunt, de fapt, favorabile numai beneficiarului propagandei și, de cele mai multe ori, defavorabile publicului larg. Cât despre resurse și eforturi, acestea sunt canalizate exclusiv pentru atingerea obiectivelor ascunse.
Propagandistul român este la fel ca oricare alt propagandist în general, așa cum l-am descris sumar aici.
Vizionarul român, însă, este o specie unică în lume. Deși și el își dorește ca fiilor și nepoților lui să le fie bine în viitor, el crede că acel viitor trebuie să arate exact la fel ca prezentul pe care îl cunoaște bine și în care se simte confortabil, oricât de urât și de murdar ar fi acesta. Iar programul său este să nu se schimbe nimic.
Pentru că aceasta este înțelepciunea ancestrală a românului, fie el vizionar sau nu, respectiv că orice schimbare nu poate să fie decât în mai rău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu