luni, 1 septembrie 2014

Transcript dintr-o emisiune de televiziune

(Din ciclul să nu ziceți că nu v-am spus)

Moderatorul: Domnule Hari Bucur, vom vedea în continuare confruntări militare (în Ucraina)?

Hari Bucur-Marcu: De fapt, vom vedea jocuri de putere, ca să zic așa, că suntem la emisiunea asta („Jocuri de putere”). Realitatea este că asistăm la jocuri de putere militară. 

Rusia nu a avut încotro, după criza din 2008, criza mondială din 2008, decât să își maximizeze sigura putere de care dispune, care este puterea militară. Altfel, ar fi fost într-o situație mult mai grea decât este în momentul de față. Chiar dacă suferă sancțiuni, chiar dacă este pusă la colț, Rusia este subiect de discuție, este capabilă să își arate puterea militară. Pe care Germania i-o și recunoaște și de aceea se și apropie de ea, ca un fel de contra-partidă la faptul că, în momentul de față, singura putere militară a Vestului, reală, sunt Statele Unite. Care pivotează spre Pacific și, atunci, există o îngrijorare firească pentru restul Europei Occidentale.

Și aceste jocuri de putere nu au o finalitate. Nu va exista niciodată un cîștigător și un învins sută la sută. Nu mai există, cum se spunea, nu mai avem de mult timp un joc cu sumă nulă, în care unul câștigă și celălalt pierde, și ce pierde unul câștigă celălalt. Ci sunt jocuri în care se definesc parametrii și unde, dacă vrei să fi învins, te poți declara învins chiar dacă nu ești atacat.

Ceea ce este cazul României, într-o mare măsură, în momentul de față. De ce? Pentru că, la asemenea vremuri, avem nevoie clar de altfel de conducători decât de cei pe care îi avem. Deci, noi nu avem nicio politică de apărare. Absolut deloc. Așteptăm să ne spună alții care-i politica noastră de apărare, deși apărarea-i națională în continuare. N-avem o politică externă coerentă decât în măsura în care ne prindem de vreo oportunitate și ne agățăm de ea. Deși ar fi trebuit să creăm oportunități prin politica noastră externă, nu numai să beneficiem de cele create de alții. Și, bineînțeles, nu avem o politică de stat, în care statul România să fie foarte bine consolidat și să poată să fie un actor credibil pe arena internațională pe toate domeniile, nu numai pe cel militar sau diplomatic.


Moderatorul: Vă mulțumesc. 


2 comentarii:

  1. Totuși, nu îți poți dezvolta puterea militară fără bani. E adevărat, ruble și nu dolari, dar rublele au acoperire în petrol și gaze iar Rusia e proprietară pe armamentul din țara ei. Mă întreb dacă și dolarii au aceeași acoperire.

    Se spune că schimbarea de optică a Ucrainei, mai exact manifestațiile de pe Maidan, au fost sponsorizate de americani, cu participarea unor țări din UE. Aceleași țări se mulțumesc acum să emită sancțiuni (care le afectează și pe ele) și să facă declarații. Cum ar fi aceea că NATO va trimite trupe în estul Europei, într-un viitor incert.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestia asta cu sponsorizarea unor acțiuni de stradă sau de maidan vrea să arate doar că manifestanții nu sunt sinceri îngrijorați de situația împotriva căreia protestează, adică ei nu sunt îndemnați să iasă în stradă de capătul răbdării, ci pentru bani și alte avantaje pe care le-ar primi. Iar situația împotriva căreia protestează nici nu este o problemă, zic responsabilii de acea situație.

      America și Occidentul au sprijinit și încurajat, într-adevăr, orientarea pro-occidentală a Ucrainei, că doar era în favoarea lor, dar toată lumea avizată știe și știa și pe timpul Maidanului că acest sprijin nu a implicat niciodată unul de factură militară. Așa că teza Perfidului Occident, care i-a pus pe ucrainieni să se bată cu rușii, dându-le totodată speranața că vor sări și ei la bătaie, ca apoi să stea deoparte și doar să comenteze nu este nici realistă, nici rezonabilă.

      Ștergere