joi, 15 martie 2012

Nemilitarii


Cu o întârziere de mai bine de o săptămână, am primit un apel al membrilor unei filiale de sector a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, adresat Biroului Permanent Central al acestei asociații. În mesajul însoțitor, eram rugat de autorul mesajului și al apelului să îi transmit textul mai departe, pentru „a fi cunoscut de toți militarii în rezervă”.
Mă conformez acestei solicitări și vă prezint mai jos Apelul în cauză.
Nu înainte însă de a face două precizări.
Nu sunt nici membru, nici simpatizant al asociației respective, cum nu sunt nici al sindicatului rival, ori al oricărei forme de asociere între „foști”, pentru simplul motiv că, atâta vreme cât rămân militar, fie și în afara activității, sau, cum se mai zice, impropriu, în „rezervă”, nu mă pot asocia nici pentru a „sprijini” statul România, nici pentru a fi apărat de abuzurile sale, ori pentru a-m exprima opiniile despre treburile Țării. Și nu mă pot asocia, pentru că eu fac oricum aceste lucruri, în mod independent și individual, așa cum îi stă bine unui cetățean aflat în realație directă și neintermediată cu Țara
Deci, nu rezonez sentimental sau asociativ cu nici una dintre opiniile, observațiile și convingerile exprimate în textul de mai jos, ori cu cele contrare lor. Pur și simplu, ele nu fac parte din viața mea.
Totuși, ca cititor al textului propus, cu totul detașat de problematica din Apel, mi-am format, vrând-nevârnd, unele păreri privind subiectul propus atenției dumneavoastră. Dacă aveți impresia că aceste păreri vă pot trezi interesul, le găsiți după ce se sfârșește Apelul următor.

APELUL
MEMBRILOR FILIALEI SECTORULUI 5
CATRE BIROUL PERMANENT CENTRAL

            Acum, aproape un an si jumatate, Filiala Sectorului 5 si-a asumat deliberat responsabilitatea de a supune atentiei Biroului Permanent Central al A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza” cateva probleme specifice domeniului de aparare, si in principal cele legate de respectarea statutului asociatiei, al drepturilor membrilor acesteia, precum si de aparare a pozitiei sociale, statale si juridice a acestora.
Nu am fost surprinsi de faptul ca, actualul presedintele in exercitiu si membrii Biroului Permanent Central al A.N.C.M.R.R., NU AU RASPUNS sugestiilor, propunerilor si comentariilor pe care le-am facut atunci, si de asemenea, pozitiei demne pe care am avut-o atunci cand „prost sfatuit” de apropiatii dvs. ati convocat o sedinta de destituire si pedepsire a conducerii Filialei sectorului 5.
Speram ca realitatea sa ne contrazica, si sa observam ca, deciziile promovate de B.P.C. si presedintele Asociatiei, au avut in vedere macar o parte din propunerile noastre si nu sa ne ignore.
Din pacate, timpul scurs de atunci şi până acum, a confirmat aserţiunile şi temerile noastre, că presedintele, care răspunde solidar cu intregul B.P.C. de reprezentarea, securitatea sociala, statutul cetatenesc al tuturor membrilor asociatiei, nu înţelege „că obiectivele A.N.C.M.R.R. sunt determinate şi de capacitatea militară a statului” şi că atunci când este vorba de cadrele in rezerva (retragere) si nevoile acestora, „niciun efort nu este prea mare”.
Actualul demers al Filialei noastre si a Biroului de Conducere al acesteia, se doreste a fi un PROTEST-APEL adresat B.P.C. si implicit domnului presedinte gl (r) ILIESCU MIHAI si are in vedere urmatoarele:
-          imbunatatirea imaginii A.N.C.M.R.R. in cadrul societatii romanesti si recastigarea prestigiului cadrelor militare in rezerva si/sau in retragere;
-          recastigarea tuturor drepturilor cuvenite tuturor membrilor Asociatiei;
-          reprezentarea cu demnitate, impartialitate si prestigiu a traditiei cadrelor in rezerva si retragere in relatia cu institutiile statului;
-          imbunatatire relatiilor de lucru intre filiale si conducerea centrala, prin inlaturarea stilului autocratic;
-          apararea insemnelor de reprezentare militara (grade, decoratii, medalii, ordine etc.);
-          respectarea devizei „PATRIE- ONOARE- DEMNITATE”.
Potrivit „Mesajului Biroului Permanent Central”, (care de altfel are un continut laudativ si autoflagelant), se poate observa aerul triumfalist, plin de impliniri si de „....actiuni de verticalitate militara si civica, comportament demn-potrivit virtutilor cuprinse in Deviza: PATRIE-ONOARE-DEMNITATE....”. Inainte de a se adresa audientei, sugeram ca actuala conducere, in frunte cu dl. General(r) Iliescu Mihai, sa-si faca un bilant personal al celor 6 ani de cand conduce A.N.C.M.R.R.
Biroul Permanent Central, in frunte cu domnul presedinte general (r) Iliescu Mihai a reusit in 6 ani, de cand conduce Asociatia, sa o duca pe un drum din care nu se intrevede vreun viitor.
Reprezentativitatea cadrelor in rezerva si/sau in retragere in societate, capacitatea de aparare a drepturilor si intereselor acestora, statutul membrilor asociatiei, respectarea prestigiului si traditiei armatei, sunt in cel mai critic punct din istoria lor.
Pentru a usura sarcina conducerii centrale a Asociatiei, ne permitem sa mentionam, in continuare, esecurile pe care ar trebui sa si le asume ”in integrum” membrii B.P.C si, barbateste sa adopte un alt stil de lucru sau cel mai bine, SA-SI DEA DEMISIA.
Suita de actiuni desfasurate in defavoarea asociatiei, in ansamblul si a fiecarui membru in parte, ne indreptatesc sa amintim in principal urmatoarele ESECURI:
1 Semnarea, la data de 21.02.2011, a „Protocolului de colaborare dintre Biroul Permanent Central al A.N.C.M.R.R. şi Primăria Sectorului 2”.
Acest document dovedeste, in ciuda celor afirmate de dl gl (r) Iliescu Mihai in cuvantul domniei sale, faptul ca “.... ancorat în realitatea cotidiană....” a pus la dispozitia politicului A.N.C.M.R.R., (Primaria sectorului 2 este condusa de dl. Ontanu Nicolae- prim-vicepresedinte al U.N.P.R.) desi „...în opinia cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a pensionarilor militari exista ideea privind partizanatul şi aservismul politic al Conducerii ANCMRR.”- sursa: site ANCMRR (realizat şi întreţinut de primăria sector 2) si roarmy.ro/protocol-de-colaborare-intre-ancmrr-si-primaria-sectorului 2(vezi anexa nr. 1).
2 Scrisoarea din data de 07.09.2011, adresata de B.P.C. conducerii partidului U.N.P.R. (presedintelui dl. Sarbu Marian si presedintelui executiv dl. Oprea Gabriel- ministru al apararii nationale)
Potrivit celor afirmate de presedintele A.N.C.M.R.R., gl (r) Iliescu Mihai, se doreste ca U.N.P.R.-ul „...să devină partidul de suflet al nostru, partid care ne-a păstrat rangul şi onoarea noastră ca militari ai rezervei armatei române, partid care are în compunerea sa generali şi ofiţeri în rezervă cu un înalt simţ al onoarei şi al datoriei faţă de patrie, partid pe care dorim să ne sprijinim la greu, partid pe care dorim să-l sprijinim în situaţii deosebite. (...). Mai mult, se apreciaza de catre B.P.C., prin vocea d-lui gl Iliescu M., că „... numai împreună cu o forţă politică formată din membri devotaţi patriei şi poporului nostru (...), cadrele militare în rezervă şi retragere, vom reuşi să fim o persoană juridică de utilitate publică.....”.
PROTESTAM fata de aceste gesturi, mai mult decat obediente, deoarece, potrivit
Statutului Asociatiei ( cap.I art.___) este interzisa afilierea la vreo organizatie POLITICA, aceasta, tocmai din nevoia pastrarii caracterului apolitic al acestei organizatii militare.  Nedumerirea, îngrijorarea şi chiar indignarea membrilor Filialei sectorului 5 (precum si al altor filiale judetene – ex. Alba, Arad, Mures, Maramures, Brasov etc.) pentru acest demers al dumneavoastră, a determinat parasirea Asociatiei de catre multi membrii, adevarate pesonalităţi de înaltă competenţă profesională, socială şi politică, cu verticalitate, devotaţi ţării si armatei, care au ştiu să-şi exprime demn opiniile.
Fata de acesta actiune, CONSIDERAM CĂ TREBUIE SĂ TRECETI DE URGENTA LA APLICAREA PREVEDERILOR art. 12, al. 2, rândul 3 din Statutul
A.N.C.M.R.R., prezentandu-va demisia şi apoi să vă urmaţi crezul politic, dar fără noi.(pentru detalii vezi anexele nr. 2 si 3).
3 Distrugerea gradul de credibilitate al A.N.C.M.R.R. , pe care această instituţie  trebui să-l aibă, deoarece, una e să-ţi aperi interesul legitim, folosind orice pârghie legală şi morală, şi alta e să te transformi în “instrumentul” unor interese de partid.
Transmiterea catre Consiliul Naţional al Audiovizualului a unei “Scrisori de protest” faţă de prestaţia neprofesională şi jignitoare la adresa pensionarilor militari în cadrul emisiuniiSubiectiv” din 08.12.2011, la postul de televiziune Antena3. Ne-am fi asteptat ca in cadrul dialogului prelungit cu autoritatile guvernamentale dar si parlamentare sa luati o altfel de pozitie, activa si protectoare pentru toti membrii asociatiei noastre. (vezi anexa nr. 4).
4 Ne-apararea de catre B.P.C. a cuantumurilor pensiilor militare dobandite IN MOD LEGAL de toti membrii A.N.C.M.R.R.
In urma derularii procesului de recalculare si ulterior revizuire, potrivit datelor furnizate de dumneavoastra prin Mesajului Biroului Permanent Central”, EXISTA APROXIMATIV 6000 DE FOSTI PENSIONARI MILITARI carora le-au fost diminuate cuantumurile pensiilor.
Pozitia dvs. duplicitara fata de prevederile Legii nr. 119/2010 si al O.U.G. nr. 1/2011, a determinat cresterea gradului de nemultumire, nereprezentare corecta a pozitiei militarilor in rezerva si in retragere si de revolta al acestora.
Prin actiunile dumneavoastra ati GIRAT POLITICA ACTUALA de scoatere a cadrelor militare în rezervă din sistemul de pensii militare de stat.
Totodata, mentinerea unui dublu standard de catre B.P.C., fata de recalcularea pensiilor fostilor militari, a determinat retragerea multor membrii din cadrul filialelor si migrarea acestora catre S.C.M.D., pentru a le fi aparate drepturile dobandite dupa o cariera (in majoritate de peste 25-30 ani si mai mult), desi multi nu se regasesc in idealurile si obiectivele acestei organizatii.
Pozitia dvs. fata de apararea dreptului castigat de existenta a PENSIILOR OCUPATIONALE, ne duce la concluzia ca, actualul statut social al dumneavoastra si al colaboratorilor apropiati, va MULTUMESTE, iar actiunile in justitie intreprinse in acest caz, au avut caracter formal, de inducere in eroare, atat a opiniei publice, dar mai ales al membrilor A.N.C.M.R.R. (vezi procesele, prelungite, ineficiente si timid formulate, pentru a nu supara Presedintia Romaniei, dar mai ales U.N.P.R. si ministrul apararii nationale).
De altfel, am retinut BRAVADA dumneavoastra din Mesajului Biroului Permanent Central”, potrivit caruia o considerati ca o realizare a mandatului actualei echipe de conducere a Asociatiei.
PROTESTAM FATA DE scoaterea cadrelor militare în rezervă din sistemul de PENSII MILITARE DE STAT, plătite direct de la bugetul apararii şi trecerea lor în sistemul de pensii civile, încălcandu-se contractul de carieră al rezerviştilor. Acestia, potrivit cadrului legislativ actual, fiind rezerva armatei si deci putand fi oricând chemaţi sub arme până la vârsta de 62 de ani
5 Acceptarea de catre B.P.C. a pierderii gradului militar, dobandit ca o virtute  dupa o cariera militara (si de altfel proprietate a militarului, potrivit Legii nr. 80/1995 si al Constitutiei Romaniei) reprezinta o grava atingere la adresa demnitatii corpului militarilor in rezerva si/sau in retragere.
Mai mult, acceptarea avansarilor in grad a persoanelor (de partid) fara cariera militara (de altfel, dvs aveti obligatia de a aviza propunerile inaintate M.Ap.N.) si afectarea “demnitatii gradului general”, ne determina domnule presedinte al B.P.C. gl(r) Iliescu Mihai sa PROTESTAM PENTRU MODUL IN CARE ATI TOLERAT acordarea gradului de general unor persoane care nici macar nu gandeau ca il pot dobandi.  
Domnule Presedintele al A.N.C.M.R.R. ati compromis definitiv gradul de general incalcand regulile si criteriile pe care militarii cu cariera completa sau incompleta nu le accepta pentru ca nu le inteleg dar si pentru faptul ca, prin comparatie, asa ceva este de neimaginat in armatele tarilor membre N.A.T.O.
6 Acceptarea de catre conducerea A.N.C.M.R.R. a aderarii la Platformă Civică de pe lângă Uniunea Social-Progresista si acceptarea “invitaţiei” de a susţine U.N.P.R., reprezinta incalcarea flagranta a Statutului – art.3.
Intalnirile periodice cu persoane din conducerea U.N.P.R.(fosti generali, actuali consilieri ai ministrului apararii nationale) cu conducerea A.N.C.M.R.R. si filtrarea participantilor la aceste reuniuni din cadrul filialelor, ne determina sa PROTESTAM si fata de astfel actiuni. Daca este necesar, supuneti aprobarii Consiliului Director, dar in mod onest si camaraderesc numarul, participantii si problematica de discutii.
7 Transformarea Asociatiei, de catre membrii B.P.C. si presedintele sau, in propria organizatie, usor de manipulat, cu o consultare formala si apreciativa, doar pentru cei ale caror opinii va sunt favorabile, au dus la instaurarea unui stil de conducere discretionar, neconsultativ si indreptat impotriva membrilor sai.
x x
x
Militarii in rezerva (retragere) din Filiala Sector 5 , spera ca Presedintele A.N.C.M.R.R. domnul gl (r) Iliescu Mihai si B.P.C. vor intelege profunzimea APELULUI, se vor orienta pentru re-dobandirea statutului apolitic, demn si reprezentativ al asociatiei si, vor lua aceste propuneri ca o PLATFORMA DE RECREDIBILIZARE.
Asteptam ca apropiatul Consiliu Director al A.N.C.M.R.R., sa genereze un dialog sincer si barbatesc intre membrii filialelor, pe de-o parte si presedinte si B.P.C., pe de alta parte, dialog care sa evidentieze că intre promisiuni şi realitate trebuie sa existe un echilibru.
Bilantul ar trebui sa evidentieze adevaruri de care domnul general (r) Iliescu ar trebui sa se rusineze si pe care ar trebui sa si le asume in integrum ca esecuri personale in calitatea de presedinte al A.N.C.M.R.R. Altfel, presedintele va constata ca are in fata sa un auditoriu dezamagit, obligat sa asculte inca o data promisiuni si minciuni care nu au nicio legatura cu asteptarile membrilor asociatiei si realitatea din filiale.
Credem, cu sinceritate ca se va renunta la formatul „bilanturilor de tip „activul de comanda si de partid din armata”, laudativ (asa il percepem din „Mesajul Biroului Permanent Central”), ci din contra, se va adopta un dialog tonic si deschis cu toate filialele si nu numai cu cele care va sunt obediente.
NU SUNTEM MANIPULATI, NU DORIM SA RUPEM FILIALA DIN A.N.C.M.R.R. SI NICI SA MIGRAM CU FORTE SI MIJLOACE IN S.C.M.D.
Dorim ca PROTESTUL militarilor in rezerva si/sau in retragere din Filiala Sector 5, sa fie perceput si apreciat pentru franchete, demnitate, puterea de a spune lucrurilor pe nume si ca un APEL la redesteptarea constiintei corpului de rezerva al Fortelor Armate.
In spiritul devizei „ONOARE-PATRIE-DEMNITATE”, si cu convingerea realismului mesajului nostru, va asiguram de respectul cuvenit varstei, profesiei, pregatirii profesionale si al dragostei de cariera militara.
Cu aleasa pretuire si demnitate militara,
Biroul Filialei Sectorului 5 al ANCMRR
(Pentru conformitate in calitate autor, Vicepresedinte Gl bg (r) Conf univ Florea SURDU)
NOTA. Prezentul PROTEST-APEL a fost adoptat in Adunarea Generala a Filialei Sector 5, din data de  06.03.2012 cu 182 voturi pentru, 6 impotriva, 0 abtineri, din totalul de 188 de membrii prezenti.
Acesta a fost Apelul.


Și acestea sunt părerile mele.

Într-o marți din luna martie 2012, 188 de membrii ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere s-au adunat într-o adunare generală, unde au votat Apelul de mai sus, adresat conducerii naționale a Asociației. Adică, un document care cere explicit demisia adresanților. Motivul acestei cereri-apel este că respectivii au încălcat statutul asociației și au devenit politici din apolitici ce ar fi trebuit să fie.

Din câte știu eu, această asociație se află sub „înaltul patronaj” al președintelui de Țară, în calitate de comandant al Forțelor Armate și sub patronajul Ministerului Apărăii Naționale, ministrul fiind „Președinte de onoare”. Mai politic de atâta nici nu se poate. Adică, avem de a face cu o asociație a primului politician al Țării și a primului politician al Armatei.

Sunt convins că, atunci când inițiatorii au stabilit acești „patroni”, nu s-au gândit la subordonare politică, ci la avantajele materiale pe care un asemenea patronaj le conferă. Ca dovadă, ei au primit sedii în clădirile Armatei, au chiar telefoane incluse în sistemul de comunicații militare, conducerea asociației este „consultată” în luarea deciziilor de avansare a membrilor săi și, probabil, chiar și a nemembrilor asociați de către respectivii politicieni-patroni și așa mai departe.

Deci, nu ar fi trebuit să fie nici o surpriză și nici un prilej de indignare sau apel când această „conducere” s-a hotărât să facă și pasul următor, adică să extindă patronajele și la partidul politic al patronului-președinte-de-onoare în vigoare.

În aceste condiții, cei 181 de semnatari ai Apelului ar fi trebuit să părăsească Asociația, dacă li se pare că a devenit prea politică, decât să ceară demisia „conducerii”, care nu a făcut decât să urmeze cursul firesc al lucrurilor. Dar, asta este treaba lor, nu a mea.

Treaba mea este să constat că această Asociație Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere nu are cum să reprezinte nici interesele membrilor asociați, nici pe cele ale Armatei României, atâta vreme cât este condusă politic. Ea este doar un instrument de putere al aceleiași puteri politice.

Iar, în zilele noastre, puterea politică este deosebit de particulară. Ea servește interesele unora, împotriva sau pe seama ignorării intereselor celorlalți. Iar Asociația în cauză reflectă exact acest lucru. Unora li s-au „mărit” pensiile, pe când altora le-au scăzut. Unii au fost avansați în grad, alții nu.

Dar, ca membri ai acestei Asociații, nici unii, nici alții nu pot sau nu au voie să constate și să ridice glasul împotriva dezastrului instituțional în care actuala putere politică, ce îi patronează, a împins instituția Apărării Naționale.

Nici măcar Apelul de mai sus nu spune nimic despre faptul că domeniul public al Apărării Naționale este subfinanțat până la jumătate din minimum necesar pentru a-și putea constitui puterea militară necesară îndeplinirii funcției de apărare a Țării.

Nu se spune nimic despre distrugerea completă a rezervei armate, ca forță și formă de apărare, Apelul reținând doar pierderea „gradului militar” al unor membri ai asociației.

Aflați sub „înaltul patronaj”, ei nu pot să îi spună patronului că acesta, în mod intenționat și trădător, nu a emis nici o viziune strategică privind apărarea națională, astfel încât nu știm unde suntem și unde mergem, altceva decât că suntem la mâna străinilor pentru a ne apăra ei Țara, fără să putem avea un cuvânt de spus nici măcar în această privință, cea a apărării comune, în NATO.

Nici celuilalt patron-președinte-de-onoare nu au voie asociații să îi amintească faptul că a „patronat” bulversarea legislativă a instituționalizării apărării, făcută cu bună știință și rea intenție, pentru un câștig financiar personal modest, în comparație cu magnitudinea dezastrului produs.

Și lista părerilor mele despre acest caz ar putea continua, dar mă opresc, deocamdată, aici.

9 comentarii:

 1. Fără vreo legătură cu esența postării, ci doar cu prefixul „ ne„-cred că este cel mai productiv afix, al deceniului.
  Nu doar pentru „îmbogățirea vocabularului„, prin mijloace interne.
  Din vârful piramidei, până la ultima piatră.
  O spun cu mare tristețe.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și o spuneți cu foarte multă dreptate, doamnă Profesoară!

   Ștergere
 2. Hari, felicitari. Ai pus punctul pe I. Fara a fi membru al asociatiei, fara a ma amesteca in treburile interne ale colegilor, (in paranteza fiind spus am primit si eu acest apel dar nu i-am dat curs.Chiar si trimiterea acestui apel tuturor , dar mai ales celor care nu au nici o legatura cu asociatia pune pe ganduri. Cine vrea simpatie, sa o castige, nu sa o ceara)consider ca domnul General ar fi trebuit sa se adreseze celorlalte filiale ale ANCMRR nu sa se planga la porti straine. Si eu am avt si am nemultumiri vizavi de sindicat, dar le-am pastrat pentru sindicalisti. Nu am externalizat decat aspectele care devenisera de notorietate publica. In fine , asa cum spuneai, cat s-au facut avansari in rezerva din randul membrilor asociatiei pe filiera Iliescu Oprea, nu s-a plans nimeni. Atunci ANCMRR nu era implicat politic ? Cum spuneai, cu asa presedinte si patronaj, nu ai cum sa fii independent si nici sa spui ca nu iti place mierea. Recomand colegial domnului General si membrilor ANCMRR sa purceada la schimbari majore, daca vor sa schimbe ceva, schimbari inclusiv de aspect moral. Dupa ce vor da inapoi gradele primite in rezerva pe filiera amintita, pot spune ca vor schimbare. Pana atunci sa se pastreze in limitele autoimpuse.Schimbarea trebuie sa plece din interior.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru felicitări, Marine. Nu pot fi de acord cu îndemnul tău la schimbări majore, pentru că am credința că Asociația, la fel ca și Sindicatul, nu sunt instrumente de reprezentare a mea, ca militar, chiar dacă s-ar schimba din temelii. Din contră, m-aș bucura dacă s-ar recunoaște substanța partinică a congregației. Pentru că s-ar preciza fără echivoc pozițiile. Am ști care cu cine este.

   Ștergere
 3. Salut, Hari! Am citit acest apel la Mehedinţi. Văzând titlul fără să mă uit la antet, am crezut că e vorba de sindicatul lui Iliuţă, filiala SCMD sector 5. Aşa că am făcut o gafă invitându-l pe Iliuţă să comenteze. Şi nu numai pe el, ci şi pe Marin. Nu e prima dată când gafez. Asta e. Imi cer scuze şi faţă de gl. bg. , conf. univ. dr. Florin Surdu, semnatarul (pentru conformitate)documentului cu pricina.
  Ce să-i faci Florine, dacă ai intrat într-un sindicat, pe care eu îl percepeam ca fiind "apanajul" seniorilor militari.Schimbă-ţi patronul spiritual!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, Victor! Mă bucură faptul că ești „pe baricade”. Eu pot doar să raportez că am îndeplinit misiunea de a publica Apelul. Mai departe, ce face fiecare cu el, iese de sub interesul meu personal.

   Ștergere
 4. Nu vrei să scoţi verificarea cuvintelor? Ar fi mai uşor pentru "comentatori".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gata, am scos-o! Numai să vină comentatorii, că prea se lasă așteptați :)

   Ștergere