marți, 19 februarie 2013

Oprea nu va fi re-re-reevaluat


Aceasta este o știre de ultimă oră: domnul Oprea Gabriel nu va fi reevaluat. Cel care a dat această știre este domnul Ponta Victor, premierul nostru. De obicei, nu iau drept știre ceea ce zice unul sau altul în spațiul public sau chiar în spațiul guvernamental, pentru că respectivii emitenți nu prea mai au credibilitate, oricine ar fi ei, de la președintele României în jos. Doar ceea ce fac ei poate constitui o știre pentru mine. De data asta, însă, îl cred pe domnul Ponta că va face tot ceea ce îi stă în putință pentru ca domnul Oprea să nu mai fie reevaluat, deși îi stătea bine așa, cu o reevaluare la fiecare unu sau doi ani.


De fapt, știrea nu este despre domnul Oprea nominal, ci despre pensiile foste pensii militare de stat. Transmisă de Mediafax, marți, la ora 12.56, sub semnătura lui Thomas Dinca, știrea sună așa: "Vreau să închidem situaţia asta cu pensiile şi vreau să audă toată lumea de la mine: nu se recalculează pensii. Există, la momentul la care s-a aplicat Legea privind pensiile în special în zona militară – dar nu doar la zona militară, ci şi la celelalte pensii speciale – au existat probleme în modul de calculare. Dacă există ceva la Parchet, trebuie să ştim, să vedem dacă este cineva vinovat şi va fi tras la răspundere – vorbesc de cei care au calculat, că nu miniştrii calculează, nici fostul, nici actualul ministru nu calculează pensii, ci cei care au în atribuţii legale. Dacă vine Curtea de Conturi şi spune că ceva s-a calculat greşit, sau Avocatul Poporului, trebuie să tratăm foarte serios problema. O să vedem care sunt constatările autorităţilor în drept şi, după aceea, vom lua decizii", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
De ce ar fi fost nevoie ca lumea să audă de la el, de la domnul Ponta, că nu se recalculează pensii? Ar fi câteva răspunsuri posibile, care nu se exclud reciproc.
Unul ar fi că, la fel ca în multe alte dăți, domnul Ponta este obligat să revină asupra a ceea ce au zis miniștri săi peste weekend și să schimbe complet sensul spuselor ministeriale. De data aceasta, ar fi vorba de doamna ministru de la muncă și asigurările sociale, care ar fi spus că sunt atât de multe erori în calculul pensiilor transformate din pensii speciale în pensii de asigurări sociale, încât singura soluție de îndreptare a situației ar fi prin recalcularea tuturor. Declarație cu care, evident, domnul Ponta nu este de acord.
Alt motiv ar fi că domnul premier este depozitarul unor informații privilegiate, care reflectă unele rațiuni superioare dar ascunse ale mersului treburilor în stat și, pe baza lor ia domnia sa deciziile, însă fără să le poată numi. Este vorba de motivația decizională consacrată în România prin sintagma „lasă că știu eu mai bine!” Deci, știe domnul Ponta ce știe când zice că nu se vor recalcula pensiile. Explicațiile sunt de prisos, dar, asta nu îl împiedică pe domnia sa să transmită „acest mesaj foarte, foarte, foarte clar. Nu ne apucăm iarăși să răsturnăm tot sistemul...”
Unele guri rele mai vorbesc despre posibilul motiv generat de pericolul la care ar putea fi expus domnul Oprea dacă se recalculează pensiile și s-ar putea vedea cu ochiul liber, la modul comparativ, diferența dintre intenția legii și rezultatele guvernării personale pe acest subiect. Numai că, din punct de vedere politic și organizațional, deja sunt imens de multe dovezi publice că domnul Oprea a folosit prilejul revizuirii pensiilor militare de stat în pensii de asigurări sociale pentru a-și finanța propriul partid, prin cooptarea în rândurile lui a celor cărora le-au crescut acele pensii, pe merit ori nu. Așa că un studiu comparativ nu ar aduce nimic nou, ci doar ceva elemente de probatoriu penal. Lucru mai dificil decât s-ar părea la prima vedere, pentru că, se zice, domnul Oprea a condus acest proces de finanțare a partidului mai mult din vorbe, care nu s-au păstrat decât în mintea și sufletul celor care i-au îndeplinit ordinele. Indiferent de valoarea penală a probelor strânse eventual prin recalculare, acestea nu au cum să aibă și vreo valoare politică ori administrativă, în condițiile în care politica domnului Ponta este de a menține în Guvernul său pe oricine „are probleme cu justiția”, până se dumirește toată lumea dacă respectivul este vinovat definitiv. Cel puțin deocamdată.
Mai rămâne să discutăm motivația dată de lupta pentru puterea politică. Cum bine cunoașteți, domnul Băsescu are sub control toate „instituțiile” de forță din stat, iar domnia sa nu uită și nu iartă. În eventualitatea în care dezertarea trădătorului Oprea din tabăra domnului Băsescu, la scurtă vreme după ce fusese reevaluat, a fost reală și nu doar o manevră de culise, prin care domnul Băsescu și-a instalat omul de suflet în coasta primului ministru, ca să aibă un oarece control și o oarece comandă asupra Executivului, ne putem aștepta că domnul Băsescu a considerat că a sosit momentul să pună Procuratura și pe acest domn Oprea. De unde, inițierea investigațiilor Direcției Naționale Anticorupție din această Procuratură, pentru lămurirea aspectelor penale ale revizuirii pensiilor militarilor.
După formularea utilizată de domnul premier în ședința de Guvern și citată de Mediafax, mai că aș înclina către ultima variantă de motivație. Prea a decis domnul Ponta să excludă orice alternativă în care investigația procurorilor ar putea duce la domnul Oprea și la re-re-reevaluarea sa. Și prea l-a separat pe acesta de cei ce, fără echivoc, i-au executat ordinele, fie ele și numai verbale. Oricum, următoarele evoluții ale acestei situații ne vor aduce și lămuririle necesare.
Până atunci, însă, trebuie să menționăm, cu regret, că zecile de mii de pensionari militari de asistență socială sunt incluși în această poveste doar în rolul de carne de tun. În ei vor trage și useliștii, și băsiștii, și uneperiștii, și procurorii, și opinia publică ofticată de ce pensii nesimțite au ei, și toată lumea. Ce este sigur, este că, undeva, prin toamnă, cei care vor mai scăpa cu viață, vor avea pensiile pe care le merită, după caz, indiferent de cine va câștiga războiul politic pentru puterea în România.


2 comentarii:

  1. 1. "Ce este sigur, este că, undeva, prin toamnă, cei care vor mai scăpa cu viață, vor avea pensiile pe care le merită, după caz, indiferent de cine va câștiga războiul politic pentru puterea în România". Cred ca e posibil daca de problema aceasta se va ocupa singurul politician roman in care mai am incredere - Klaus Johannis.
    2. Piesa Pompiliei Stoian mi-a produs profunde vibratii emotionale, mi-a redesteptat amintirile din vremea cand traiam, un adolescent roman intr-o Romanie normala, in care, in viziunea mea de elev toate aveau un sens, in care stiam ca daca dau voi primi. Din pacate am ajuns in zilele in care dau si mi se mai ia pe de-asupra.
    3. In alta ordine de idei poate ca o aud si prietenii nostrii care ne-au intors spatele pentru cativa gologani si ii pupa picioarele lui goprea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este remarcabil că mai există un politician în care cineva să mai abiă încredere! Fără să încerc să zdruncin această încredere, trebuie să știm că, deocamdată, domnul Johannis este doar un foarte bun edil. Mai departe, rămâne să vedem...

      Ștergere