marți, 16 iulie 2013

Zilele acestea...

Alegerile libere, democratice, nu garantează și o guvernare democratică”, explică, la televizor, din mijlocul unei mulțimi de demonstranți iritați, un cetățean turc. Omul răspundea astfel unei întrebări puse de reporterul BBC despre ce caută demonstranții aceia în stradă, răsculați împotriva unui guvern ales democratic, cu o majoritate confortabilă, cum este cel actual, din Turcia.


La fel, în Cairo, sute de mii de cetățeni egipteni s-au ridicat împotriva propriului guvern, deși acesta a fost primul guvern ales democratic din istoria Egiptului, tot pe considerentul că, după ce a obținut puterea politică cât se poate de democratic și de majoritar, respectivul guvern a guvernat anti-democratic și împotriva intereselor generale ale egiptenilor. Pe baza demonstrațiilor de stradă care dădeau o voce nemulțumirilor populare, guvernul a fost dat jos de șefii armatei egiptene iar președintele ales democratic a fost arestat și este și acum ținut într-o locație secretă. Nicio cancelarie străină nu s-a grăbit să proclame această schimbare ca fiind anti-democratică, iar americanii au mers și mai departe, declarând că nu poate fi vorba de o lovitură de stat.
În România este cum știm cu toții, fie că ne place sau nu, fie că am vrea să fie altfel sau nu. Nici vorbă de disociere între conceptul de alegeri libere, democratice și cel de guvernare democratică sau buna guvernare, așa cum este la turci. Nici vorbă de nemulțumiri că deținătorii puterii politice nu guvernează în favoarea poporului, nu își reprezintă cetățenii și nici nu rezonează la interesele, năzuințele și aspirațiile lor, cum este la egipteni. Iar când președintele român a fost pus sub indexul oprobiului public pentru nenumăratele sale fapte anti-democratice și pro-corupție la cel mai înalt nivel, conform procedurilor constituționale în vigoare, a fost imediat proclamată lovitura de stat, teză acceptată și chiar promovată de câteva cancelarii occidentale.
Astăzi, în România, toată lumea stă liniștită, fiecare la locurile lor. Exact așa cum le cerea tovarășul Nicolae Ceaușescu, președintele Republicii Socialiste România și secretarul general al Partidului Comunist Român demonstranților din 21 decembrie 1989, ușor bulversați și chiar cam împrăștiați de niște provocatori din rândurile lor, tocmai când urmăreau, din stradă și din frig, cuvântarea tovarășului. Astăzi, nu avem parte nici măcar de o tresărire din partea publicului român, ca să nu mai vorbesc de demonstrații de nemulțumire, de iritare sau de combatere a acțiunilor guvernului, deși este evident că acesta acționează exact pe dos decât a primit mandat prin alegerile generale de acum opt luni. Nu aflăm nici măcar de vreo șoaptă reprobatoare, ca să nu mai vorbim de acțiuni de arestare cetățenească a președintelui care nu numai că și-a pierdut orice credibilitate, dar acționează pe față și cu nonșalanță împotriva intereselor publice și chiar naționale.
Unii nemulțumiți români, ascunși sub anonimatul internetului, mai ridică glasul, doar pentru a condamna Occidentul, în special Statele Unite ale Americii, NATO și Uniunea Europeană, pentru că nu fac nimic ca să schimbe regimul politic în România, deși actualul Regim Băsescu este unul al extrem de proastei guvernări, cu toate că a fost instaurat în mod democratic, prin alegeri generale, libere și, în mare parte, corecte. Dintre ei, câțiva se adâncesc și în speculații privind conspirațiile pe care același Occident le uneltește împortiva României, așa cum arată, insistent, Vocea Rusiei, postul cel mai urmărit și mai comentat de președintele român Băsescu Traian.
Toate acestea se întâmplă în condițiile în care nu sunt deloc semne că noi, românii, am putea gândi vreodată cu mințile noastre. Indiferent de momentul istoric, întotdeauna vor veni străinii să ne spună ce și cum să gândim. Singura diferență între aceste momente istorice este dată de care străini sunt mai mult luați în seamă de românii ce stau, cuminți și ascultători, la locurile lor. Dacă tot este să ne spună străinii ce este cu noi, poate ar trebui să importăm turci și egipteni, dintre cei ce stau în stradă cu zilele și se bat, la propriu, pentru ideile lor de bună guvernare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu