miercuri, 30 decembrie 2015

Anul 2016 pentru români

Să începem direct cu concluziile. Apoi, daca vom mai avea timp, ne vom ocupa și de procesul de ajungere la aceste concluzii. Asta, deoarece nu cred ca are cineva răbdare, atunci când este vorba de predicții, să treacă, mai întâi, prin introducere, argumente, comparații, explicații metodologice și altele asemenea, doar ca să afle ce crede prezicătorul că ne-ar rezerva viitorul.

Foto: ariasystems.com

Concluzia generală este că, pentru românii din România, anul 2016 va fi un an tumultos în evenimente, atât în țară cât și în locurile din Lume care contează pentru noi. Numai că puține dintre aceste evenimente vor avea consecințe directe și imediate asupra noastră, a românilor.
De altfel, unele dintre aceste evenimente ar putea fi privite ca șanse, ocazii sau chiar oportunități pentru schimbări majore în viața colectivă din România. Vom constata, însă, că noi, românii, le vom rata, dacă nu pe toate, măcar pe majoritatea acestor șanse, ocazii sau oportunități.
Așa că marile lucruri notabile din anul care vine vor fi frustrările, ciuda, disperarea sau dezamăgirile colective românești, provenite din ratarea acelor șanse, mai mult decât din producerea evenimentelor ce le-au făcut posibile.
Cu alte cuvinte, în anul 2016 nu se va schimba mai nimic, la nivelul publicului, față de anul care se încheie zilele acestea.
Nici la nivel personal, românul nu va vedea schimbări majore, în bine, schimbări provenind din surse colective. Adică, statul și străinii, cele două surse de bunăstare colectivă, din mintea românului majoritar, nu vor fi foarte darnici cu acesta, în anul care vine.
Și, atunci, românul mediu și majoritar va căuta vinovați pentru lipsa de schimbare majoră în bine, de care va suferi și la anul, în oricare alt loc decât la el acasă sau în sinea sa. La fel ca anul acesta, atât la nivel personal, cât și în opinia publică, vor fi arătați cu degetul pentru absența mai-binelui, în ordine descrescătoare, (1) străinii, mai ales occidentalii; (2) politicienii, mai ales cei din administrația centrală a statului; (3) fosta Securitate; (4) foștii comuniști; și (5) serviciile secrete actuale.
Spunând toate acestea despre publicul românesc, spunem, de fapt, că, în prefigurarea viitorului apropiat, acest public nu va avea niciun cuvânt de spus, în afară de lamentrări și acuze colective. Mai exact, nici în anul care vine, românii nu își vor determina viitorul, măcar în parte sau în domeniile esențiale ale existenței lor ca popor.
Cea mai importantă șansă care va fi ratată și care va duce la frustrări colective și chiar personale va fi șansa alegerilor din România. Atât a celor locale, cât și a celor generale.
Prevăd că rezultatul va fi că tot cei ce sunt acum în Parlament vor rămâne și pe mai departe, cu mici ajustări, să guverneze România, în același mod ca și până acum. La nivel local, aceiași politicieni vor ocupa consiliile și primăriile și vor face ce știu ei să facă. Așa cum publicul va face și el același lucru pe care l-a făcut și până acum. Adică, va sta degeaba și va comenta de pe margine, ca la fotbal, fără să intre în teren și să influențeze rezultatul în vreun fel.
O altă șansă ce va fi ratată va fi șansa poziționării României în cele două organizații regionale din care face parte, respectiv în NATO și Uniunea Europeană.
Anul 2016 va intra în istorie ca anul reașezării raporturilor interne între membrii acestor două organizații. Dintre ei, cei care vor fi activi, care își vor stabili obiectivele strategice și vor acționa pentru atingerea lor vor fi câștigătorii procesului de reașezare a raporturilor interne. Cei ce vor rămâne pasivi ori obedienți altora, mai puternici, vor fi perdanții, ca întotdeauna. Iar România, de când este ea membru, numai pasivă și obedientă a fost, prin comportamentul reprezentanților ei la vârf. Așa că nu avem motive să credem că, la anul, va fi altfel.
Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii vor fi, fără îndoială, un eveniment major mondial, în 2016. Avem în vedere nu numai procesul electoral propriu-zis, dar și comportamentul principalilor actori, în special comportamentul președintelui în funcție, dar și comportamentul Congresului, actori care vor adopta atitudini și vor lua decizii specifice unui an electoral.
Ceea ce va afecta, într-un fel sau altul, întreaga Planetă Pământ. Desigur, românii nu au cum să influențeze aceste atitudini sau decizii americane. Dar nici nu se întrevede că noi am fi pregătiți să profităm în vreun fel de pe urma lor, deși oportunități vor fi.
Războaiele și alte violențe distructive, cum ar fi atentatele teroriste, ce se vor petrece în proximitatea României, nu ne vor afecta direct și imediat, așa cum nu ne-au afectat nici în anul 2015. Deși s-a vorbit mult despre ele, în public. Și se va mai vorbi.
Numai că absența unor consecințe directe și imediate pentru noi, ale acestor evenimente, va duce, ca și până acum, la amânarea oricăror măsuri de securitate, în special a celor de creștere a puterii militare, pe care România ar fi trebuit să le ia de mult timp, pentru a fi pregătită să facă față unor astfel de războaie și violențe, atunci când ele se vor apropia și mai tare de noi. Măsuri pe care, din păcate, România nu le-a luat niciodată. La anul nu, dar, peste doi sau trei ani, când aceste lucruri ne vor afecta, noi doar ne vom plânge că am fost luați prin surprindere, la fel cum se plâng drumarii noștri de zăpada iernii.
Anul 2016 s-ar putea să fie și anul revoluțiilor tehnologice. Avem și noi un asemenea proiect revoluționar tehnologic pe teritoriul României. Este vorba despre laserul de la Măgurele, cel mai puternic din Lume. Alte proiecte însă nu avem, datorită izolării noastre intelectuale instituționalizate și migrației creierelor românești.
Chiar și despre acest laser am putea specula, în ton cu prezicerile de mai sus, că nu este exclus să ratăm șansa de a continua instalarea lui în 2016, din lipsă de interes public, maifestat în întârzieri în definitivarea infrastructurii necesare proiectului.
Presa de propagandă și de manipulare, precum și unii dintre așa-zișii leaderi de opinie cu o agendă ascunsă vor aduce în atenția publică și vor pune în discuție câteva teme irelevante pentru noi, dar care vor avea scopul de a ocupa spațiul mediatic atât de tare, încât să nu mai încapă și subiectele esențiale pentru noi, cum ar fi corupția, sănătatea, educația sau securitatea națională.
Cam așa va arăta anul 2016, pentru români.



4 comentarii:

  1. Hari, dar dacă toată lumea mă îcurajeajă ca să candidez, la președinția Rusiei, tu ce părere ai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu se va intampla anul asta. Dar asta nu inseamna ca nu se va intampla niciodata.

      Ștergere