duminică, 8 decembrie 2013

Lasă că merge si asa

Dreptul la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic nu este unul colectiv, ci unul individual. Adică, nu trebuie să fim mai mulți de unu pentru a beneficia de acest drept sau, la nevoie, pentru a reclama orice încălcare sau negare a lui.


Așa că, atunci când domnul premier Ponta Victor remarca faptul că doar vreo 70 de persoane se împotrivesc îmbolnăvirii mediului înconjurător la Pungești și dezechilibrării lui ecologice prin forare în vederea fracturării hidraulice a rocilor îmbibate de gaze naturale, domnia sa spunea de fapt că protestatarii sunt de 70 de ori mai mulți decât ar trebui pentru a fi luați în seamă de statul România, prin reprezentanții săi oficiali.
Iar obligația statului de a-i băga în seamă pe protestatarii de la Pungești derivă direct din legea fundamentală a Țării, Constituția României. „Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic” afirmă articolul 35 din această Constituție a României.
Desigur, poate veni cineva să spună că a recunoaște un drept nu este echivalent cu a-l lua în seamă pe cel care se plânge că acel drept îi este negat ori încălcat. Ca să nu mai vorbim de obligația statului ce recunoaște acel drept de a repune în drepturi persoana lezată sau împiedicată în exercitarea lui. Numai că, ce credeți că face acelaști stat România, conform aceleiași constituții? „Asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept”, ne promite textul suprem, la același articol 35.
Dacă nu avem de-a face cu o limbă română oficială de lemn, atunci asigurarea cadrului legislativ ar însemna că toate legile Țării sunt întocmite de puterea executivă a statului, sunt aprobate de puterea legislativă a statului și promulgate de președintele României, adică al statului, sunt aplicate de autoritățile statului și, bineînțeles, sunt apărate de puterea judecătorească a statului astfel încât orice persoană să își poată exercita acest drept de a beneficia de un mediu încojurător sănătos și echilibrat ecologic.
Iar dacă statul România vi se pare un concept abstract, ori o entitate difuză, pe care nu o poți trage la răspundere decât pe la curțile de justiție internaționale pentru drepturile omului, trebuie să vă amintim că statul este reprezentat de președintele României, de membrii guvernului, de magistrați și membrii ai forțelor de ordine publică și siguranță națională. Pentru a ajunge să reprezinte statul, orice președinte al României, orice membru al guvernului României, inclusiv premierul și prefectul de Vaslui, orice jandarm sau procuror, orice judecător sau curtean a jurat să respecte Constituția Țării și să apere drepturile cetățenilor, printre altele.
În consecință, orice premier, orice ministru, orice prefect, orice jandarm, orice procuror, orice judecător sau altcineva angajat la stat și mandatat să facă ceva în numele lui, al statului, trebuie să recunoască și să respecte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic. Și asta, necondiționat.
Când colo, săptămâna care s-a încheiat, premierul Ponta Victor, ministrul de interne Stroe, prefectul de Vaslui, jandarmii locali sau aduși ca întărire din alte părți, procurorii de pe acolo și alți reprezentanți ai statului România nu au respectat niciunei persoane aflate în zona Pungești, Vaslui, acest drept la mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic. În schimb, au apărat și au promovat în forță dreptul companiei Chevron de a îmbolnăvi acest mediu prin forări în vederea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, drept primit de companie de la aceiași reprezentanți ai statului România.
Cum a fost posibil acest lucru? Simplu! Acest lucru a fost posibil deoarece în statul România merge și așa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu