duminică, 16 august 2015

Viitorul luminos

Știrea formulată de RFI.ro, sub titlul „Spectacol la Constanța de Ziua Marinei” a sunat așa: Aproximativ 10.000 de localnici şi turişti au asistat astăzi pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările de Ziua Marinei, fiind prezenţi și vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă”.

Foto: Romania libera
Spre deosebire de RFI.ro, alții s-au referit la aceeași știre astfel:
Mediafax: Titlul lor a fost: „Oprea, la Ziua Marinei: Marinarii români, o carte de vizită a țării noastre în lume. Dușa: O manifestare de suflet prin care cinstim curajul și vitejia marinarilor”, știrea fiind că „Ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a declrat, sâmbătă, la ceremonia de la Constanța, cu ocazia Zilei Marinei, că marinarii români, fie că apără frontierele maritime și fluviale, fie că lucrază pe nave comericale, sunt o carte de vizită a țării noastre în lume”.
Cotidianul: Titrează că „Prezent la Constanța: Gabriel Oprea, mesaj de Ziua Marinei” și spune că mesajul a fost unul de mulțumire pentru modul exemplar în care își servesc marinarii țara.
Adevărul: Titrează direct știrea: „Oprea, la Ziua Marinei: Marinarii români, constructorii navali și angajații portuari sunt o carte de vizită a țării noastre în lume”.
B1.ro: „Gabriel Oprea, mesaj de Ziua Marinei: Vă felicit pentru modul exemplar în care vă îndepliniți misiunile!
ZiuaNews.ro: „Oprea, mesaj de Ziua Marinei: Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți sarcinile!
Curierul Național: „Gabriel Oprea, mesaj de Ziua Marinei: Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți sarcinile!
România liberă nu începe știrea cu numele lui Oprea, dar ne prezintă o galerie foto de la Ziua Marinei, în care, din nouă poze, patru sunt cu Oprea, patru sunt cu marea, elicopterul și navele, iar una este cu Oprea, asistenta VIP de la Cazino, steagul fluturând al României și ceafa marinarilor din gardă. În textul care însoțește galeria foto, aflăm că „ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, la ceremonia de la Constanța, cu ocazia Zilei Marinei, că marinarii români, fie că apără frontierele maritime și fluviale, fie că lucrază pe nave comericale, sunt o carte de vizită a țării noastre în lume”. Chestia cu „ministrul Apărării Oprea” este evident o greșeală necorectată, sau o farsă a subconștientului redactorului știrii, deoarece tot „ministrul Apărării” îi zic cei de la RL, în același paragraf, și lui Mircea Dușa.
Vă propun să ne oprim aici cu exemplificările. Dar nu pot să mă abțin de la a observa că Antena 3, fără niciun fel de surpriză, de Ziua Marinei, a difuzat o știre despre ce nu a făcut Băsescu Train, informâdu-și publicul că individul „nu a participat nici în acest an la Ziua Marinei”.
Desigur, Antena 3, i-a consemnat domnului Oprea spusa cu „modul exemplar”, spusă transmisă pe ecran prin cadre video frumos alese, cu marinari mărșăluind în uniforme albe și călcate. La acest post de televiziune, ultima știre numai despre Oprea G. datează de acum o săptămână și este o „veste extraordinară pentru vicepremierul” care a devenit bunicul unui băiețel de „trei kilograme la naștere”. Adică, după anteniști, domnul Oprea G. ar fi o vedetă cu drepturi depline.
Însă, dacă ne luăm după ceilalți mediatici menționați mai sus, același domn Oprea este mult mai mult decât o vedetă cu drepturi depline. Domnia sa este, indubitabil, o personalitate. Și nu oricare fel de personalitate, ci una care generează cult.
Pentru că ce altceva i-ar îndemna pe „jurnaliști” și pe editori să facă o știre din nimicul spus de Oprea la un microfon și să o mai și suprapună, cu întâietate, peste știrea că a avut loc o paradă navală de Ziua Marinei, la Constanța.
În asemenea condiții, nu mai pare a fi nici măcar o glumă proastă că pe noi, publicul României, ne așteaptă un viitor luminos, spre care ne va îndrepta noul cârmaci Oprea G.
Problema cu viitorul este că el poate fi prefigurat atât de bine și atât de departe, pe cât de bine ne-am învățat lecțiile trecutului și pe cât de demult ne aducem aminte de acest trecut.
Adică, ar trebui să ne aducem aminte că domnul Oprea G. era acum două decenii un trepăduș dispus la orice pentru a intra în grațiile unor șefi noi, emanați. Același Oprea era, acum cinsprezece ani, un cârciumar destoinic, doar ca să fie selecționat din această calitate pentru funcția de șef al Administrației Rezervelor Statului și, imediat după aceea, pentru cea de prefectul Bucureștilor, ocazie cu care primarul general de atunci, viitorul președinte Băsescu Traian, a aflat și ne-a spus și nouă că domnul Oprea ar fi, de fapt, șeful mafiei personale a premierului de atunci Adrian Năstase. Acum zece ani, ca șef al social-democraților din Ilfov, ajungea în Parlamentul României, doar ca să trădeze acest partid, patru ani mai târziu și să își formeze propria gașcă politică, din alți trădători de partid și dezertori politici, care l-au urmat disciplinați. Acum cinci ani era deja de multă vreme „re-evaluat” de președintele de atunci Băsescu și pus de acesta ministru la Apărare, ocazie cu care, pe lângă „inventarea” managementului apărării cu un „buget de avarie”, Oprea a făcut multe sute de ofițeri din activiștii partidului său și alți activiști, fără nicio bază legală, așa cum a descoperit următorul ministru. Acum doi ani a devenit vicepremier, inițial fără portofoliu, apoi, se pare, pentru „apărare, ordine publică și siguranță națională”, ca acum să își zică în public că ar fi vicepremier „pentru securitate națională” (?!), în guvernul Ponta 2, singurul merit care a fost făcut public pentru alegerea sa fiind că este nașul unuia dintre copiii premierului. Asta, deși, de la tribuna Parlamentului, Oprea ne informase că tatăl finului său ar fi un „om fără Dumnezeu”.
Dacă ne aducem aminte toate acestea despre domnul Oprea G., atunci domnia sa nu ar mai trebui să aibă niciun viitor legat de noi, publicul aducător de minte. Pentru că, în toate funcțiile de partid sau de stat în care domnul Oprea a fost pus de cine a fost domnia sa pus, omul a avut numai rezultate dintre cele mai proaste. Așa că nu ar avea cum, oricât s-ar strădui, să aibă vreun rezultat mai bun în oricare ar fi funcția la care se gândesc să îl pună cei care îl pregătesc atât de serios ca personalitate românească de top, emergentă.
Desigur, exercițiul acesta al aducerii aminte, al proiectării viitorului pe baza asimilării trecutului, nu este unul ușor și linear. Cel mai bun exemplu este că, deși rezultatele proaste ale domnului Oprea, cele despre care am amintit mai sus, au fost făcute publice, la vremea lor, ele au fost trecute complet cu vederea de opinia publică. Adică, ele n-ar trebui să mai aibă nicio consecință în prefigurarea viitorului domniei sale. Viitor care se anunță cu adevărat luminos.
Așa că, dacă ne vom aducem aminte doar că domnul Oprea a fost la Ziua Marinei, că a primit onorul gărzii marinărești și că i-a felicitat pe marinari și pe toți ceilalți care au profesii legate de mare pentru că sunt marinari și ce mai sunt ei, atunci putem să ne așteptăm, fără nicio surpriză ca, în viitorul apropiat, domnul Oprea să participe și la alte activități, mai importante și mai fastuoase, să primească și alte onoruri, mult mai mari și de la gărzi mult mai colorate decât cea îmbrăcată în albul marinăresc. Și va face asta domnul Oprea Gabriel într-o calitate și mai tare decât cea de vicepremier pentru securitate națională, ministru de interne, membru al Parlamentului României și al Consiliului Național de Apărare a Țării, profesor universitar doctor, general cu patru stele de justiție militară și nașul copilului premierului.



2 comentarii:

  1. Dl Oprea este cel care a taiat pe nedrept pensiile militarilor, asumându-şi acest proiect ca erou naţional care îndeplineşte misiunea divină de a salva Armata şi Ţara în moment de grea cumpănă, pe timpul guvvernului Boc-Băsescu. Cel puţin în parte, Justiţia, şi mai ales Presa, ne ajută acum să înţelegem şi cine era de partea cealaltă a cumpenei...Tot acum, fiind din nou "la putere", însuşeşte cu un firesc halucinant pentru oamenii normali gesturile politice reparatorii ale guvernului Ponta...Dacă "interesul naţional" ar fi explicaţia pentru duplicitate, sub deviza "aşa-i în politică", atunci ori naţiunea trebuie să îşi redefinească ce este interesul naţional şi om de stat, ori dl Oprea să-şi vadă de alte treburi, la care poate se pricepe mai bine, fiind deprinse din tinereţe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnul Oprea a demonstrat un cinism iesit din comun, daca este sincer. El este politicianul care a exploatat cel mai bine faptul ca Armata este singura institutie a statului Romania investita cu incredere de electorat, aceasta incredere nescazand sub 65 la suta niciodata. Mai este SRI cu increderea la jumatate, toate celelalte institutii administrative sau politice fiind la nivelul de neincredere. Nici macar fostii sefi ai Armatei care au intrat in politica nu au beneficiat de increderea asta atat de mult.

      De aceea, Oprea tine mortis sa stie lumea ca el e „general”, ca e cu „interesul national”, ca e „om de cuvant”, ca „da militaria jos din cui” si alte cascadorii politico-propagandistice.

      Cinismul apare cand se foloseste fara rusine de calitatea sa indoielnica de militar parat ca sa faca rau, dar rau-rau, arhitecturii nationale de securitate si aparare. De cinci ani, de cand se ocupa de acest domeniu, Oprea a avariat bugetele ministerului, a descumpanit irevesibil orice incercare de planificare a carierei militare, a invrajbit militarii activi imporiva celor in rezerva, a desfiintat rezerva apararii nationale, a ignorat sau a incalcat legea planificarii apararii, a incurajat un curent popular anti-NATO si, mai ales, anti-americani, concomitent cu o subordonare slugarnica fata de aliati egali, a folosit in interes propriu sistemul, instalatiile si tehnica militara, si, probabil, a facut afaceri serioase cu banul public. Intr-un cuvant, a lovit in institutia care i-a dat imaginea publica de credibilitate si incredere.

      Ștergere