joi, 4 august 2016

Lucrurile devin împuțite

Care lucruri devin împuțite? Cele din America, din păcate. Și, cum devin ele împuțite? Prin multiplicarea lui Donald Trump în rândul figurilor publice de la ei, de acolo. Care Donald Trump? Insul ăla bogat și blond, care spune orice, ca și când a spune orice este o chestie total lipsită de consecințe. Chiar dacă nu ne așteptăm să și facă ceea ce spune.

Foto: paulnehlen.com

Cea mai recentă povestioară împuțită îl are ca protagonist pe unul Paul Nehlen, care s-a dus in studioul programului de radio intitulat Chicago’s Morning Answer, pentru a spune următoarele: „Întrebarea este de ce avem noi musulmani în țara noastră?” „Haideți să fim clari: musulmanii americani au luptat de ambele părți în războiul ăsta. De fapt, mai mulți musulmani americani, 20, au fost uciși luptând pentru ISIS, de la 11 septembrie încoace, decât au fost uciși luptând pentru America.”
Ce poate fi mai dezgustător, mai oribil, mai grețos, cum a spus președintele Franței despre Donald Trump, mai penibil decât un politician care își canalizează populismul său către teme de ură confesională?! Si nu face asta din convingere, ci pentru că altui politician, mai faimos decât el, îi ține! În plus, nu numai că îl copiază pe ăla mare, dar și supralicitează, cu argumente aiuritoare, de tipul celui de mai sus. Cum poate cineva întreg la minte să emită ideea că eroii militari americani de credință musulmană ar fi mai puțini ca număr decât teroriștii americani de aceeași credință și, ca urmare, eroismul lor trebuie negat și vituperat cu vigilență civică de largă respirație?!
Nici nu mai contează că omul nu ne spune de unde știe el, iar noi nu știm, că ar fi fost 20 de americani care au murit luptând de partea ISIS, în ultimii cincisprezece ani. Cum nu ne spune de unde știe, iar noi nu știm, că eroii militari americani de credință musulmană ar fi fost mai puțini, în aceeași perioadă, de cinsprezece ani.
Iar acest Nehlen este bătut prietenește pe umăr de însuși Trump. Nu degeaba, ci tocmai deoarece Nehlen candidează pentru a obține nominalizarea Partidului Republican pentru Camera Reprezentanților, la concurență cu șeful actual al republicanilor din aceeași cameră, Paul Ryan. Ryan care, deși l-a susținut pe Trump în campania pentru președinția Americii, l-a admonestat public pe același Trump pentru că s-a luat de familia eroului american, căpitanul Humayun Khan, producând unul dintre cele mai stranii scandaluri politice din istoria campaniilor electorale prezidențiale din această țară.
Adică, neica Nehlen le spune la radio activiștilor și simpatizanților republicani din circumscripția lui electorală că trebuie să îl voteze pe el și nu pe Ryan, pentru a deveni candidatul republican pentru același loc în Camera Reprezentanților, pe motiv că Ryan e de modă veche și nu vede că „lucrurile s-au schimbat” de pe vremea când eroul căpitan Khan își dădea viața pentru a le salva subordonaților săi viețile, într-o situație cu mașină capcană, în Irak. Iar schimbarea este că eroii americani musulmani nu au reușit, la numărătoarea lui Nehlen, să depășească numărul teroriștilor americani morți pentru cauza ISIS.
Mai trebuie oare să așteptăm să vedem dacă mesajul ăsta este unul de succes? Să vedem câți îl vor prefera pe Nehlen în locul lui Ryan, ca să se lupte cu contra-candidatul democrat, pentru același scaun din Congres?
Nu este oare deja clar că lucrurile devin oribile, pe zi ce trece? Chiar dacă Nehlen nu va fi ales, nici de republicani, nici de toți americanii din circumscripția respectivă, simplul fapt că un politician american emite în eter asemenea idioțenii ar trebui să ne îngrijoreze. Pentru că, odată pornite pe panta asta, a absurdului public, nimeni nu știe unde pot ajunge lucrurile.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu