miercuri, 19 ianuarie 2011

Operativul


La o privire superficială, Tiberiu Frățilă „de la Biroul de Presă” al Ministerului Apărării Naționale, nu se deosebește de alți confrați ai săi foști jurnaliști și ajunși propagandiști ai unor miniștri sau chiar prim-miniștri ori președinți, dechizați în purtători de cuvânt ai acestora.

Însă, dacă ne uităm mai atent, faptul că Tiberiu Frățilă este la Ministerul Apărării Naționale și mai este și îmbrăcat într-o uniformă a statului, cu grade militare pe mâneci, îl deosebeșe esențial de alți așaziși confrați într-u propagandă și dezinformare. Deosebirea nu provine din faptul că este militar el însuși și nici măcar din faptul că îl apără nejustificat pe pârâtul penal Oprea de la minister împotriva militarilor în rezervă, ci din faptul că Armata este singura structură de putere a statului Român care are un compartiment de acțiuni psihologice.

Pentru cei neinițiați, aceste acțiuni psihologice sunt menite să influențeze, uneori decisiv, atitudinile și comportamentul colectiv ale unor grupuri identificate ca aparținând inamicului, astfel încât capacitatea de acțiune sau puterea armată ale acestuia să fie semnificativ diminuate, iar populația inamicului să devină favorabilă celor care au inițiat aceste acțiuni. Deoarece acțiunile psihologice de influențare și manipulare folosesc cam aceleași mijloace verbale și imagistice ca și alte acțiuni de comunicare în masă, este imperios necesar să fie o delimitare clară între informarea publică și acțiunile psihologice. Dacă această linie de demarcație nu este clar trasată, atunci credibilitatea informării publice este cea care suferă imediat și necondiționat. În plus, se naște suspiciunea că Armata și conducerea sa politică pregătesc și desfășoară operații de influențare psihologică împotriva propriilor cetățeni. Ori, o asemenea situație este inacceptabilă din punct de vedere legal, etic și moral.

De aceea, un militar a cărui misiune este informarea publică trebuie să refuze, pe baza legii și regulamentelor, orice ordin de a participa la operații de dezinformare și manipulare a opiniei publice în propria sa țară.

Însă domnul Tiberiu Frățilă a acceptat, probabil cu entuziasm, să se compromită personal și să compromită serios și „Biroul de Presă” cu a cărui etichetă s-a pavoazat pe toată durata campaniei de dezinformare legată de aplicarea legii privind conversia pensiilor militare de stat în pensii din sistemul public de asigurări sociale. Nu întâmplător, Oprea de la minister a luat apărarea în public sărmanilor ofițeri activi care îi îndeplinesc necondiționat ordinile ilegale și penale. Sunt convins că atunci când vorbea cu ochii rostogoliți în toate direcțiile despre răutatea cu care „unii exploatează politic” o situație pe care el însuși a determinat-o deliberat și nerușinat, Oprea de la minister se gândea, în primul rând, să îl apere pe domnul Tiberiu Frățilă de „atacuri” ca acesta de aici.

Cum caraghioasa sa prestație de la conferința de presă din ziua de miercuri, 19 ianuarie 2011 nu m-a convins, mă aștept ca Oprea să îi ia în continuare apărarea domnului Tiberiu Frățilă și să îl propună la avansare, nu mai târziu de luni, 24 ianuarie 2011, de Ziua Unirii și a protestelor de stradă a celor fără de rușine, ca mine.

Am să vă dau numai un exemplu de asemenea manipulare. Astăzi, cu ocazia conferinței de presă la minister, s-a lansat ”informarea” publică cu detaliile celor aproape 22.000 decizii de pensionare „recalculate”, din care rezulta că Oprea și Boc s-au ținut de cuvânt și pensiile sub 3.000 lei nu au scăzut (Boc vorbea ieri în public de „treizeci mii lei vechi”, că, la el, ce mi-este mii, ce mi-este milioane...). Adevărul, ascuns grosolan sub această demonstrație, este că s-au recalculat toate cele 82.000 de pensii militare de stat, care au devenit, odată cu această lună pensii de asigurări sociale, iar 60.000 dintre ele au fost diminuate și cu 60 – 70 la sută, mai ales dacă beneficiarii au fost plătiți, pe timpul activității militare, cu solde mai mari decât salariu mediu brut pe economie.

Dacă nu credeți, și se poate să nu mă credeți, mai ales dacă nu sunteți afectați direct, vă rog să găsiți măcar o singură pensie de militar care a fost plătită luna asta la fel ca luna trecută. Dacă nu veți găsi o asemenea pensie, înseamnă că toate au fost recalculate, nu numai cele afișate de domnul Frățilă pe site-ul de informare publică a Ministerului Apărării Naționale, cu osentație și intenție deliberată de dezinformare a publicului din propria țară.

În final, dacă ei doi, Oprea și domnul Frățilă, mă tratează ca inamic în cadrul campaniei lor de dezinformare și manipulare publică, vă întreb ce m-ar putea reține pe mine să îi consider pe ei doi dacă nu chiar inamicii mei, cel puțin ostili mie, personal?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu