vineri, 9 septembrie 2011

Zece ani fără Gemeni

Acum zece ani, la 11 septembrie 2001, s-au prăbușit cele două blocuri de câte 410 m înălțime fiecare, ale World Trade Center din New York, Statele Unite ale Amercii, cunoscute sub porecla de Twin Towers, adică Turnurile Gemene. Evenimentele care au dus la acest deznodământ sunt arhicunoscute în lumea întreagă, iar numele vinovaților de lovirea cu avioane de pasageri a Gemenilor, respectiv organizația teroristă internațională al-Qaeda, precum și Osama Bin Laden, leader-ul ei până de curând, au intrat în limbajul cotidian al oamenilor de pretutindeni.

Alături de aceste două blocuri-turn, tot cu un avion de pasageri, a mai fost lovită și clădirea Pentagonului, care adăpostește Departamentul Apărării și Cartierul General al forțelor armate americane. Un al patrulea avion deturnat de sinucigașii al-Qaeda s-a prăbușit pe un câmp. Sunt speculații că acesta ar fi trebuit să lovească un obiectiv guvernamental din Capitala Washington D.C.

Se pare că teroriștii au depus eforturi pentru alegerea țintelor pe care să le lovească la fel de mari ca pentru pregătirea sinucigașilor, iar simbolistica acestor ținte a contat enorm în decizia lor atât de malefică.

Dacă Pentagonul simbolizează puterea militară, iar Casa Albă sau Capitoliul puterea politică, Gemenii simbolizau nivelul de progres civic, civilizație materială și inovație care caracterizează națiunea americană și care fac și acum din Statele Unite ale Americii prima putere a lumii, din toate punctele de vedere.

La 11 septembrie 2001, din cele trei ținte-simbol, două au fost lovite și cea care simboliza societatea civilă s-a prăbușit. Dar numai simbolul, nu și societatea au fost distruse.

La zece ani de la prăbușirea Gemenilor, alte blocuri-turn se înalță acum pe locul rămas liber și cunoscut în cultura americană ca Ground Zero, adică epicentrul loviturii devastatoare. Unul dintre acestea a trecut deja de etajul 80 și este acoperit cu sticlă până spre etajul 60, iar altul se înalță spre etajul 40, cu pereții de sticlă construiți peste etajul 15. Vor mai fi și alte două blocuri construite în aceiași zonă.

Simbolistica acestora va fi, probabil, la fel de evidentă ca cea a Gemenilor. Noile blocuri vor fi două de peste 380 m înățime, unul de peste 350 m și al patrulea de aproape 290 m, și ele deja simbolizează reziliența sau hotărârea de neclintit a americanilor de a merge mai departe și tot în sus, în pofida loviturilor primite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu