marți, 25 octombrie 2011

Rex dixit


Se zice că, în ajunul zilei aniversare a Regelui Mihai, cineva din presă l-ar fi întrebat pe Băsescu de la Președinție dacă are să îi transmită vreun mesaj public majestății sale. La care Băsescu ar fi răspuns: „Ce să îi transmit?”
Nu am verificat veridicitatea acestei informații și nici nu aveam de ce să o facem. Descrierea reacției băsesciane este, oricium, foarte credibilă. Bineînțeles că este total nepoliticos să răspunzi la o întrebare cu o altă întrebare, dar cine ar putea să dea cel puțin un exemplu de comportament politicos al acestui marinar grobian, abandonat pe uscat după ce a făcut prăpăd cu vapoarele proprii sau cu cele aflate prin preajmă? Pe lângă asta, este în stilul caracteristic al domnului Băsescu să facă pe prostul, încât nici nu mai ști când este chiar prost și când este doar needucat, incult și nepriceput în treburile biroului său.
Probabil că, în mintea lui rudimentară, a crezut că este spiritual punând acea întrebare în chip de răspuns, adică: ce ar mai fi de spus, după câte am spus eu despre Rege?
Cert este că Băsescu a tăcut. Nici măcar La Mulți Ani, Majestate, nu a spus.
Regele Mihai i-a trasmis totuși domnului Băsescu Traian, aflat în scaunul prezidențial al țării, câteva vorbe, fără să îi pomenească însă numele. Și nu de oriunde, ci de la înalta tribună a Parlamentului României. Și nu oricând, ci de ziua sa aniversară, la împlinirea a 90 de ani de viață și 84 de ani de regalitate. Adică, cu o inegalabilă autoritate morală, instituțională și existențială.
Iată-le:
„Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor statului.”
„Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei.”
„Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice.”
„Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața.”
„Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce câuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.”
„România are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.”

Oare Băsescu ar fi în stare să înțeleagă cât îi sunt de potrivite aceste remarci regale?

2 comentarii:

  1. Salut, Hari! La multi ani tie, de ziua Armatei Romaniei, si la multi ani tuturor militarilor romani, activi, in rezerva si in retragere.
    La multi ani si regelui Mihai I! Sa ne traiesti Majestate!
    PS Faza cu "ce sa-i transmit" e adevarata. Am vazut-o in direct. Punct de maxima penibilitate!
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, Ică și mulțumesc pentru confirmare.
    Să ne urăm și să le urăm tuturor La Mulți Ani!

    RăspundețiȘtergere