joi, 26 ianuarie 2012

Tactica lopeții


Au devenit deja faimoase imaginile cu premierul Boc Emil dând la lopată pentru dezăpezirea unui autoturism Audi Q7 avariat și abandonat pe marginea unui drum din apropierea Bucureștilor, în plină zi de dezastru național, cu mii de vieți de oameni puse în pericol de incompetența crasă a autorităților corupte. Incompetență atât de mare, încât ar trebui să numim un asemenea dezastru ca fiind făcut de mâna omului și nu unul natural, datorat zăpezii și viscolului.

Toată lumea a remarcat situația revoltătoare, când primul administrator al averii naționale și-a găsit timp să se joace cu lopățica în zăpadă, în loc să supervizeze, la nivel strategic, activitățile de remediere a situației provocate de o ninsoare normală pentru această perioadă a anului și, de altfel, anunțată cu cel puțin o săptămână înainte.


Mult mai puțină lume a remarcat cine era în jurul bocului cu lopata și ce se întâmpla acolo, deși unii dintre participanți ar fi putut atrage atenția, fiind îmbrăcați ca de război.

Erau acolo șeful Statului Major General, adică ofițerul cel mai important din Armata Română, alături de alți doi generali, cu funcții de comandă operativă, precum și ceva colonei, dintre care unul chiar a luat, la rândul său, o lopată și a trecut-o prin zăpadă, când l-a văzut pe Boc ce face, crezând, bietul om, că premierul său chiar vrea să dezăpezească el însuși hârbul abandonat acolo și s-a gândit să nu îl lase pe micuț singur. Abia când l-a tras cineva de mânecă, și-a dat seama că era vorba de „imagine”, adică de propagandă deșănțată și s-a oprit din scurmat, cedându-i toată scena premierului Boc Emil.

Râdem noi râdem de această situație ridicolă, dar problema este extrem de gravă.

Ce căutau capul Armatei și generalii acolo, la marginea unui drum? I-a chemat Boc să îi țină de urât în „inspecție”? Dacă da, cu ce drept? Unde scrie că primul ministru, fie el și chiar acest Boc, are dreptul să convoace la datul zăpezii cu lopata pe toți comandanții strategici și operativi ai Armatei Române? Și nu numai că i-a scos la zăpadă, dar i-a luat și de la pupitrul de comandă operativă și strategică a trupelor destinate apărării Țării și, în cazul concret, dezăpezirii Ei. Cine mai conducea Armata în timpul ăsta?

Mai departe, dacă acești generali și coloneii care îi însoțeau au fost chemați de Boc la margine de București, ei de ce s-au dus? Ei, generalii, nu cunosc legile țării și regulamentele militare? Nu își cunosc atribuțiile de serviciu, dintre care lipsește cu desăvârșire datul la zăpadă din ordinul șefului guvernului sau al oricui altcuiva?


Știți de ce este extrem de gravă această problemă? Pentru că ea arată, fără nici o urmă de îndoială, dependența Armatei României, în frunte cu generalii săi, de cheful unui politician minuscul, din toate puctele de vedere!

Să nu îmi spună mie nimeni că așa este într-o democrație, că Armata se subordonează conducerii civile și trebuie să execute ordinile politicienilor aleși si numiți. Pentru că nu are nimic de a face controlul civil și democratic asupra Armatei cu abuzul de funcție, săvârșit în public de premierul Boc Emil. Iar, dacă un simplu telespectator își poate da seama de acest abuz, suntem siguri că și generalii convocați de Boc știau precis ce fac, adică știau că sunt subiectele abuzului de putere politică și au acceptat acest lucru.

Cum a fost posibil să se ajungă aici? Simplu, prin faptul că generalii pe care i-am văzut în imagini, precum și alții rămași invizibili în aceste momente, nu își datorează cariera și funcțiile competețelor personale și legilor Țării, ci chefului politicienilor și agendei lor politice.

Iar „mesajul” pe care îl transmite o asemenea situație este la fel de grav: generalii sunt la ordinele politicienilor contestați, zilele acestea, în piețe și nu la ordinele Țării. Ca urmare, ei îi vor apăra pe cei care i-au pus în funcții și nu Țara și poporul Său.

Să ne fie clar!

9 comentarii:

  1. Şi încă ceva, Hari! În timp ce unii erau echipaţi ca de război, Boc era îmbrăcat de parcă ar fi mers la vreo sindrofie de partid.
    Să ai o zi bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fără generali, Boc ar fi apărut în imagini că dezăpezește mașina vreunui șef, care nu a vrut să îl lase pe șoferul său neîndemânaitic să facă acest lucru, că era încălțat în pantofi. Asta, pe când Boc era cu bocanci și pantaloni colanți pe pulpe, cum a văzut el la șefa lui, doamna EU (Elena Udrea).

      Ștergere
  2. Aiurea, faimoase..amintesc de clăcile de odinioară, doar că, în locul scovergilor, se dau gogoși.( cu țurțuri)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze, poate nu am ales bine cuvântul, dar îmi doresc foarte mult ca situația asta să devină de referință, când vorbim de comunicare, versus propagandă. Adică, tare m-aș bucura să devină faimoase imaginile, dacă nu sunt încă :)

      Ștergere
  3. Salut, Hari!
    Ce conducere strategică? Ăsta atât poate să înţeleagă. I-a zis matelotul să se facă luntre şi punte, să treacă de valul nemulţumirilor şi să crească în sondaje. Şi aşa a crezut el că trebuie să înceapă. Daca era vară, în loc de lopată ar fi luat coasa. A văzut el, că atunci când a demonmstrat, cu televiziunile-n cârcă, faptul că se pricepe la cosit şi la ascuţitul coasei, i-a crescut procentul de încredere cu 0,5%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Victor!
      Câtă dreptate ai! Numai că sunt convins că nici domnul Dănilă de la SMG nu are mai multe în comun cu gândirea și conducerea strategică. Părea chiar foarte fericit că a dat micuțul mâna și cu el, care stătea lângă SPP-ist să îi deschidă ușa la limuzina 4X4. Ce rușine pentru uniforma militară!

      Ștergere
  4. Hari,
    Mai omule,ce vrei tu sa conduca Oprea ? Bucataria de campanie ? Nici nu stie cum se deschide o marmida.Face fiecare ce poate. Care cu lopata, care cu limba .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marin, ceea ce spui se descrie în zicerea bătrânească „a tunat și i-a adunat”. Și, cum erau toți la un loc, am putut vedea și noi cu cine avem de-a face și ce îi ține împreună. Sper ca tot împreună să ajungă și acolo unde merită cu prisosință.

      Ștergere
    2. Marine, nu ştii că tăişul limbii este, uneori, mai ascuţit decât cel al sabiei? Tăierea limbii ar rezolva problema.

      Ștergere