luni, 11 iunie 2012

Cu ce ne-am ales


După alegerile locale de ieri, duminică 10 iunie 2012, noi, cetățenii români, ne-am ales cu noi sau vechi primari și consilieri locali, inclusiv președinți județeni. Eu, personal, după alegeri, m-am ales cu vechiul meu loc de parcare din fața blocului, pe care l-am închiriat cu acte în regulă de la administrația locală pentru fiecare zi și fiecare oră a anului în curs și care îmi fusese ocupat abuziv de un autoturism adus de cineva din secția de votare de peste drum, pe parcursul întregii duminici, până noaptea târziu.


Deoarece eu o să am o săptămână ocupată cu treburi serioase și, tot deoarece, politica locală nu este chiar interesantă la nivel național, acum este singura șansă pentru a-mi spune părerea despre aceste alegeri.
Cea mai serioasă și îngrijorătoare situație, cu semnificații pentru întregul public românesc, este scorul obținut de domnul Boc Emil în competiția pentru fotoliul de primar al Clujului-Napoca. La această oră nu știu care este rezultatul final și nici nu mă interesează. Se spune, pe surse, că diferența dintre acest domn și principalul contra-candidat este de câteva sute de voturi și că sunt și câteva contestații de rezolvat. Însă, indiferent de cine va colecta cel puțin un vot în plus și va deveni primar al Clujului-Napoca, este serios și îngrijorător că sunt câteva bune zeci de mii de clujeni care au votat cu domnul Boc Emil.
Adică, sunt zeci de mii de indivizi care au votat cu o slugă ca să le fie stăpân, manager, gestionar, edil sau cum mai vreți să îi spuneți funcției de primar. Sincer, nu știu ce fel de oameni pot fi aceștia. Se pare că mulți dintre ei nici nu au vrut să recunoască acest vot, declarând, la ieșirea de la urne, că au votat cu altcineva, așa că sondajele făcute pe timpul zilei îl arătau pe Boc cu mai bine de zece procente în urma contra-candidatului său.
M-am referit la domnul Boc Emil ca fiind o slugă pentru că este principala lui calitate dovedită cu prisosință. Celelalte „calități”, cum sunt inteligența modestă, tupeul imens, cultura precară, apetența pentru ignorarea sau chiar încălcarea legii, nepotismul exacerbat și totala lipsă de bun simț, inclusiv absența celor șapte ani de acasă, la fel de bine documentate din comportamentul public al bocului, pălesc în fața calității de slugă. Nu sunt documentate și dovedite, ci doar prezumate, actele penale ale domnului Boc, mai ales cele legate de corupția generalizată și de protejarea sistemului mafiot de stat, săvârșite pe timpul guvernării sale. Singura certitudine este că acest Boc a „garantat” un protejat la primăria Clujului-Napoca ce a ajuns după gratii, ca urmare a infracțiunilor și actelor de corupție, foarte asemănătoare cu cele de care este bănuit și domnul Boc.
Aceste lucruri sunt de largă notorietate. Toți și fiecare dintre votanții săi știu aceste fapte, caracteristici și trăsături de caracter ale candidatului lor. Așa că este îngrijorător cum de atâția inși îl preferă pe acest candidat îl locul oricărui altcuiva, poate la fel de putred, dar mai puțin notoriu.
În rest, alegerile locale au evidențiat o victorie generalizată și substanțială a politicului românesc. Politicienii de la puterea actuală, câștigată prin cooptarea dezertorilor în Parlament, cu acte în regulă, jubilează că au câștigat mai multe locuri în consilii, primari și județe decât politicienii de la fosta putere, ce o pierduseră, cu o lună în urmă, prin trădarea dezertorilor în uniforme de carton. Rămâne să vedem împotriva cui este reputată această victorie. Până la următoarele alegeri, va fi suficient timp să ne lămurim despre ce este vorba.
Cum majoritatea problemelor Țării nu sunt de natură politică ci de natură instituțională, de construcție statală, ori de natură economică și, mai ales, socială, nu există nici cel mai mic indiciu că toți acești și aceiași politicieni, fie ei la putere sau în opoziție, vor putea vreodată să le identifice corect, să le definească, să le analizeze și să le rezolve vreodată. Este ca și când un organism uman are o problemă anatomică, cum ar fi un os rupt sau un rinichi lipsă, iar doctorul nu este pregătit să ofere decât soluții medicamentoase.

10 comentarii:

  1. Totul este ca-nainte,
    De belele n-am trecut,
    Se trag sforile, se minte,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Se urzesc pe-ascuns vendete,
    Cum nicicând nu s-a văzut,
    Ţara-i plină de vedete,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    (Constantin Tănase - Şi cu asta ce-am făcut?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot la fel ca înainte,
      Prost cu prost s-a întrecut
      Ca să ne învețe minte.
      Păi, cam asta am făcut!

      Ștergere
  2. Aveam în minte o întrebare despre culoarea hărții, dar, pentru că astăzi a început bacalaureatul , cum era și firesc, cu proba de literatură română, și pentru că domnul Biliuță v-a adus în dar niște catrene, aduc și eu un gând Poetic-

    ”Privitor ca la teatru
    Tu în lume sa te-nchipui:
    Joace unul si pe patru,
    Totusi tu ghici-vei chipu-i,
    Si de plânge, de se cearta,
    Tu în colt petreci în tine
    Si-ntelegi din a lor arta
    Ce e rau si ce e bine.„
    Glossă, MIHAI EMINESCU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ar fi fost ca această Glossă să fie învățată de pubicul românesc încă de acum o sută și treizeci de ani! Poate, după cinci-șase generații, am fi ajuns să pătrundem înțelesul binelui și răului din viața noastră națională.

      Ștergere
  3. Si de'nveti ce-i rau sau bine
    Ce-ti ajuta biet votant
    cand tu tragi bietul de tine
    pentru Bocul ignorant?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bocu-i poate ignorant,
      Dar nu-i despre rău sau bine
      Gândul meu de biet votant
      Ci că-mi pasă și de tine...

      Ștergere
  4. Pai pe cine ati fi vrut sa voteze clujenii ?
    Contracandidatul uselist al lui Boc a facut greseala sa se creada castigator fara sa aiba sacii in caruta si asta a schimbat rezultatul votului .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iată o întrebare corectă, dacă ar fi vorba de oricine altcineva decât domnul Boc. Desigur, este greu, dacă nu chiar imposibil să găsești un politician, chiar local, care să fie cât de cât compatibil cu funcția pentru care candidează. Asta nu înseamnă ca putem găsi o scuză celor de la Cluj care l-au votat pe acest domn, prin faptul că nu au avut alternativă sau alternativa a fost proastă. Uimirea mea rămâne întreagă: cum să se adune zeci de mii de oameni, aparent normali, și să pună ștampila pentru acest slugoi domn Boc, pe care l-am descris destul de blând și favorabil mai sus?!? Este ca și când ai zice că nu ai găsit apă potabilă și atunci bei una infestată, la alegere dintre sticlele murdare și puturoase pe care le ai la îndemână. Și, din toate, o alegi chiar pe cea care are analizele la zi și aceste analize spun că apa din ea este infectată cu hepatită, gonoree, tetanos, mercur, plumb și chiar arsenic. Ce om normal la cap ar alege tocmai acea sticlă cu apă?

      Ștergere
  5. Pai, daca suntem la cenaclu, hop si eu:
    Nu conteaza ce-i in urna
    Oricum... Boc iese la urma
    Ai votat sau n-ai votat
    Conteaza... cine-a numarat.
    Si in situatia asta a contat "numaratoarea" portocalie si sacii cu voturi desigilati de oarece ceteteni balaoachesi care au primit ordin (nu se stie de la cine) sa-i transporte. Bine-nteles, in timpul transportului s-au desfacut... accidental. Iar piticul bokk a ajuns primar. Sa si-l pupe clujenii si sa se spele pe cap cu el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru catren si pentru informatii. Comportament specific boccist, nimic de zis. Subscriu intr-u totul urarii din finalul comentariului.

      Ștergere