luni, 4 iunie 2012

La vot


Astăzi este luni, dar va veni și duminica asta, când vor fi alegerile locale. Locuitor al Bucureștilor și al Sectorului 6, eu mă voi duce la vot. Nici nu este mare efort, căci secția de votare este chiar peste drum. De fapt, chiar peste alee. Și mă voi duce la vot ca să nu fiu catalogat în toate felurile în care cei ce ne îndeamnă să mergem la vot ne tot amenință că ne vor spune dacă nu mergem.


Votul este secret. Nu veți știi niciodată cu cine am votat eu, deadevăratelea. Problema este că nici eu nu știu cu cine să votez. Așa că votul meu va fi o mare surpriză și pentru mine.
Îmi este clar, însă, cu cine nu o să votez, nici în ruptul capului.
Nu voi vota cu nimeni de sub siglele PDL, UNPR, UDMR, adică partidele și formațiunile politice din fosta coaliție guvernamentală Boc-Ungureanu, pentru că eu sunt un cetățean convins de faptul că aceste partide și formațiuni au guvernat extrem de prost, în detrimentul meu și al oamenilor onești din rândul cărora fac parte. Mai mult, îi bănuiesc pe foștii guvernanți de mari ticăloșii, de spolierea banului public, de trădare de neam și de comportament mafiot. Bineînțeles, cei pe ce care îi știu băsiști, bociști, udriști, opriști sau udemeriști, chiar dacă și-au schimbat tabăra ori sigla, nu vor primi votul meu.
Dar nu voi vota nici cu „independentul” domn doctor Oprescu de la Primăria Capitalei. Și asta nu pentru că nu și-a îndeplinit mare lucru din mandatul ce i l-am încredințat acum patru ani și că a uitat să „ducă lupta” cu corpuția masivă din Primărie, așa cum promisese. Ci pentru că s-a dovedit a fi un individ cu inteligența plecată de la el, care a crezut cu sinceritate că un stadion se construiește pentru tribune, salonul oficial și parcări, nu pentru terenul pe care se desfășoară jocurile sportive și a făcut o construcție „națională” pe care nu s-a putut juca nimic până nu a venit cineva să îi explice, ca unui copil, cum este cu gazonul stadionului. Ori, votul meu nu poate merge la un asemenea om. Dacă nu l-a dus mintea într-o asemenea situație, cum să mă aștept să fie mai deștept în alte probleme ale guvernării Capitalei?!
Cum nu îmi vine să votez nici cu acei candidați onești, bine intenționați, doritori „să facă treabă bună” și să înlocuiască toată șleahta de corupți și nestăui puși în funcții publice de „marile partide”. Aceștia, dacă nu au nimic în spate, cum ar fi o echipă de tehnicieni, sau o organizație puternică și credibilă, ori o experiență de autoritate convingătoare, nu vor putea niciodată să facă față încrengăturilor de „interese” ce s-au țesut fără nici o opreliște prin administrațiile locale în ultimii douăzeci de ani.
Pentru că, vrem sau nu vrem, ne place ori nu ne place, problemele Bucureștilor și ale Sectorului 6 sunt de natură existențială, adică viața noastră este afectată direct de această corupție generalizată și instituționalizată.
Iată doar câteva exemple ilustrative. Sectorul 6 are două cartiere mari: Drumul Taberei și Militari, care au, intenționat, cea mai proastă infrastructură imaginabilă. Militari este principala intrare în București de pe autostrada A1, adică dinspre jumătate de România, dar nu are nici o parcare unde cei ce vin din această jumătate de Țară să își poată lăsa mașinile în siguranță și să circule civilizat cu transportul în comun. Pentru că, dacă ar avea, Bucureștii s-ar descongestiona și nu ar mai putea mafia ridicărilor de mașini să colecteze bani pentru partid și conducătorul iubit, local și central. Atât Drumul Taberei cât și Militari se „varsă” într-o strungă îngustă, în Cotroceni și Panduri, ceea ce face ca mii de tone de carburant să se consume zilnic pe străzile acestor două cartiere, doar pentru statul degeaba în traficul blocat, spre satisfacția benzinarilor și a clienților lor politici și spre distrugerea plămânilor locuitorilor acestor două cartiere. În Militari, pe artera principală, se întrețin „spații verzi”, îngrădite cu drugi masivi de fier, ce alimentează generos conturile celor ce sunt „plătiți” să pună flori sau să vopsească fiarele, pe când mașinile nu au loc să întoarcă la stânga fără să blocheze întreaga bandă.
Cum ar putea un „independent” ori un domn bine intenționat dar singur-singurel, fie el ales primar general sau primar de sector să rezolve asemenea probleme? Dacă ar putea să mă convingă, i-aș da bucuros votul meu. Dar, numai pentru că nu este din gașcă sau că nu este de acord, ca și mine, cu această corupție generalizată, nu poate să îmi ia votul.
Așa că, săptămâna aceasta, aștept sugestii eu cu cine să votez.

6 comentarii:

  1. De fiecare dată când scriu ceva la dumneavoastră, am emoții. Știți de ce? mă gândesc că prea sunt îndrăzneață..
    Dumneavoastră scrieți să înțeleagă toată lumea, ce nu înțeleg eu este de ce tac unii?

    Și dacă este să răspund întrebărilor finale, cu mâna pe suflet spun că am aceleași incertitudini ca și dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi face plăcere să vă mulțumesc, a nu știu câta oară, pentru cuvintele frumoase la adresa mea! Cât despre faptul că avem aceleași incertitudini electorale, nu am a spune decât: „the great minds think alike” :)

      Habar nu am de ce nu sunt citit și, mai ales, comentat mai mult decât aproape deloc, cel puțin pe acest blog, ce îmi poartă numele. Dacă este să emit o ipoteză, probabil este vorba de stilul meu, care nu prea îndeamnă la comentarii și nici la răspândirea scrierii în „blogosferă”. Fenomenul este și mai interesant la www.poporul.ro, unde, la peste 6.300 de vizitatori unici și la aproape 50.000 de pagini accesate am numai 74 comentarii, inclusiv replicile mele. Deci, este un mister și cred că așa va rămâne, până când cineva va vrea să răspândească gândirea mea în mase, cu mai multă aplicație decât mine :)

      Ștergere
  2. Nae Roman, poate fi o solutie pentru primaria generala. Poate nu este perfect, dar poate fi mai bun decat ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel puțin este prietenul nostru și fostul nostru coleg, de o viață.

      Ștergere
  3. Votati, domnule Hari, cu acel candidat care,din multitudinea de culori de "politichie", vi se pare a fi cel mai aproape de dorintele si problemele ridicate de dv., ar corespunde modelului pe care vi-l imaginati dv. Cine stie, poate se loveste...! In ceea ce priveste cititul articoleleor dv.( de fapt,necititul lor), probabil ca sunt mult prea aplicate si pretentioase pentru o viata asa de zbuciumata. Citim,poate, in mare parte,pentru divertisment,delectare si cautam lecturi facile, cele, care ofera informatii,cu tinte precise, necesita o mai mare atentie,concentrare etc.(Este doar o parere, nu neaparat si cea care concorda cu adevarul. Recunosc, pentru mine ,este o placere si onoare ca v-am descoperit!)M.M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc cu drag si pentru sfaturi si pentru aprecieri! Eu am pornit publicistica on-line, pe blog, cu obiectivul de a fi citit de cine ar vrea sa ma citeasca. Nu mi-am propus cucerirea unui public si atingerea unui anumit scor din acest public. Deci, nu am nici o strategie sau tactica de atragere a cititorilor, ca sa nu mai vorbesc de atragerea eventualilor admiratori. Si tare mult imi doresc sa ramana asa. Asta nu inseamna ca nu mi-ar place ca numarul celor ce imi citesc vorbele sa fie cat mai mare si, mai ales, cititorii sa fie cat mai buni.

      Ștergere