luni, 30 iulie 2012

Lupta pentru putere se tocește


Cunosc drama pe care o trăiește cineva care, mesianic sau cassandric, a spus, dinainte, că lucrurile vor merge rău, dacă... Iar lucrurile au mers exact așa de rău pe cât a prezis acel cineva, care nu mai are acum altă replică decât „v-am spus eu...”


Și mai este drama unei mase semnificative de milioane de oameni onești, care au crezut că, dacă își manifestă preferința lor politică, ea este de luat în seamă și care află acum, cu stupoare, că se fac vinovați de opinie separată față de o majoritate mută, amorfă și chiar fictivă.
Bineînțeles, este vorba despre situația creată prin referentumul de demitere a președintelui României, domnul Băsescu Traian.
În momentul de față, întregul electorat românesc s-a transformat din actorul de ieri în spectatorul de astăzi. Ceea ce vede acest electorat, este continuarea luptei pentru putere, pe un palier specific românesc, adică cel de la fundul ceaunului cu mămăligă.
De mămăligă sunt și useliștii și băsiștii. Câștigătorul acestei lupte va fi cel care face cocolașe mai mari, astfel încât mămăliga lui să ajungă mai greu de înghițit decât a celuilalt.
Sintagma cea mai uzitată în propaganda pro- și anti-Băsescu a fost „statul de drept”. Din traducerea oficială în limba engleză a acestei sintagme, aflată în Constituția României, ar rezulta că toți cei care o folosesc au în gând, de fapt, „domnia legii” (rule of law). Este drept că statul de drept există în România și trebuie apărat, pe când domnia legii nu există și nu a existat niciodată.
Am mai spus asta, dar merită repetat. Statul de drept este acel stat care este subiect al procesului de justiție, numit și „drept”, ca orice alt subiect, fie el o persoană „fizică” ori una „juridică”. Ceea ce este important să existe, pentru că, altfel, statul nu ar putea fi chemat niciodată în instanță.
Domnia legii se autodefinește și nu necesită explicații. Iar aceasta nu există la noi, așa cum am scris mai sus. În recenta luptă pentru putere politică, s-au călcat în picioare orice legi, fără nicio tresărire, de amble tabere, și cea băsistă și cea anti-băsistă. Chiar și acum, la numărătoarea voturilor și stabilirea cvorumului, se încearcă, de aceleași ambe părți, ignorarea sau îndoirea legii.
Legea este clară. Guvernanții, adică domnul Ponta de la Guvern și subordonații, trebuiau să dea, cu două zile înainte de referendum, listele cu alegători. Deci, guvernanții sunt de tras la răspundere dacă au fost înscriși morți, plecați, foști și alții pe aceste liste, în sumă de două – trei milioane sau chiar mai mult, după unele estimări. Cum tot domniile lor sunt responsabili și pentru că actuala putere parlamentară uselistă a fost cea care au votat „pragul de validate” ce le cauzează acum atâtea „probleme”.
De cealaltă parte, băsiștii ignoră orice lege ce nu le asigură accesul la putere. Ba, mai mult, pe timpul campaniei și desfășurării referendumului, au încălcat flagrant și imoral orice lege, de la Constituție la legea penală.
Singura scăpare din această situație este inventarea românului drept ca bradul și la propriu și la figurat. Care să mănânce numai pâine crescută cu drojdie și rumenită bine în cuptorul cu lemne. Un asemena român ar mătura imediat cu toți mămăligarii și ar pune ordine în viața și mintea oamenilor. Care oameni ar trebui să înceapă prin a înțelege ce înseamnă să fii român și european, în același timp. Și să continue cu o viziune strategică despre unde să ducem Țara asta din fundătura în care se află. Cât timp mai avem o singură Țară și nu mai multe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu