marți, 31 iulie 2012

România statistică


Nu știu dacă v-ați aflat vreodată în situația să ziceți: ajunge! Adică, să vi se pară mult prea mult să mai vedeți cum cineva se face din penibil și mai penibil, până nu mai puteți să vă uitați la acel cineva.


Cam acesta este sentimentul ce ne încearcă zilele acestea, când ne uităm la domnii de la Uniunea Social Liberală. Domniile lor și-au asumat sarcina corectă și patriotică de a-l îndepărta pe domnul Băsescu Traian din fotoliul incompatibil de președinte al României. Numai că încercarea de îndeplinire a acestei sarcini a eșuat lamentabil. Acum, aceiași domni încearcă să transforme eșecul în victorie, cu ajutorul instituțiilor băsiste 100%, adică instituții controlate cu mână fermă de adversarul lor, domnul Băsescu, cum este Curtea Constituțională a României. Ce poate fi mai penibil decât asta?!
            Mai penibilă decât asta este improvizația și amatorismul într-un domeniu în care ar trebui să predomine excelența profesională, cum este guvernarea Țării, cu aplicație la domeniul evidenței populației.
Vorbim aici de aplicarea legii. Lege care, făcută de aceiași guvernanți, a introdus o condiție de cvorum la referentumul pentru demiterea președintelui, care se referă la majoritatea votanților înscriși pe listele electorale.
Ceea ce nu este egal cu votanții aflați în viață, nici cu votanții aflați în România, nici cu cetățenii cu drept de vot și nici măcar cu cetățenii cu vârsta de peste 18 ani împliniți. Și nu este egal pentru simplul fapt că legiuitorul, adică majoritatea parlamentară uselistă, a preferat acest aspect în locul oricărui altuia. Iar totalul celor înscriși pe liste ar trebui să se facă, în spiritul și litera aceleiași legi, prin însumarea tuturor listelor de secție de votare, cartier, localitate, județ și Țară.
Deci, dacă se contestă cifra totalului celor înscriși pe liste și ea se dorește mai mică sau se dorește să fie egală cu votanții cu drept de vot, aflați în viață și în Țară, cu actele de identitate actualizate și valabile, singura modalitate este revizuirea acelor liste. Ar trebui scoși morții, plecații definitiv și cei ce nu mai au drept de vot. Mai mult ca sigur, ar rezulta o cifră mult mai mică decât cea comunicată de Biroul Electoral Central.
Numai că acest exercițiu se presupune că a fost deja făcut înainte de referentumul pentru demiterea președintelui, așa cum cere legea. Și ar trebuit făcut de administrația publică, prin serviciul de evidența populației. Ce putea fi mai simplu decât asta?!
O întrebare este de ce nu s-au întocmit corect listele electorale înainte de referendum? De ce nu s-a guvernat corect și profesional acest exercițiu de către actualul guvern? De ce este nevoie abia acum să se apeleze la statistici care să arate că, în realitate, vorbim de alte cifre decât cele oficiale?
Iar eu, personal, mă întreb, cu maximă seriozitate, dacă acești guvernanți chiar sunt capabili să guverneze Țara, văzând că ei nu au fost în stare să rezolve această simplă problemă de guvernare, cea de înscriere a realului pe o listă, în condițiile în care aveau nu numai responsabilitatea legală, dar și tot interesul ca acest real să fie reflectat acolo.

6 comentarii:

  1. Bun si indreptatit articol, si singurul raspuns pe care ti-l pot da la intrebarile tale e urmatorul:
    Liste preliminarii cu privire la numarul de votanti au ajuns la USL. Ei nu au continuat sa marseze pe aceasta cale pentru ca probabil au vazut acolo ceea ce nu vroiau (si anume mai mult sau cel putin tot atatia votanti ca in 2001), si atunci e mult mai simplu sa faci o lista in care si mortii pot vota. (Ex. sudul tarii)
    De ce zic asta? Pt ca desi se zice ca sporul natural la noi in tara este negativ, calculul corect se face scazand din numarul de nascuti cu 18 ani inainte de 2001 timp de 10 ani, numarul de morti din 2001 incoace. Privind statisticile (care erau la un moment dat pe internet libere) se observa ca populatia cu drept de vot nu a scazut. De asemenea legea permite cetatenilor romani sa voteze, indiferent daca sunt sau nu in romania.
    Cat despre guvernare, evident ca sunt in stare sa guverneze. Toti au fost. Problema se pune altfel, si anume, unde va duce guvernarea lor, pentru ca daca e proasta (ceea ce toate datele o indica) tara se va afunda si mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu cui i-ar place să fie doar un element de statistică. În ceea ce privește sistemul electoral, este complet inadecvat apelul la statistică. Ecuația este mult mai simplă: ești înscris pe liste dacă exiști și ai drept de vot și nu dacă, statistic, ar rezulta că tu ar trebui să exiști și să ai drept de vot.

      Am înțeles interesul înlocuirii realului cu statistica, dar nu pot să accept acest lucru. Doar statistic se pot justifica anumite decizii macro-sociale sau macro-economice ale guvernanților, atunci când aceste decizii le sunt favorabile lor și nu cetățeanului. Cum, exact invers, niciodată nu ar trebui ca cetățeanul să fie afectat de o decizie luată fără să îl aibă pe el, personal și individual, în atenție, atâta timp cât el plătește taxele și impozitele cu care se finanțează acea decizie.

      Cât despre capacitatea de guvernare, proasta guvernare nu este, de fapt, guvernare ci ticăloșie, prostie sau altceva.

      Ștergere
    2. Dar asta nu trebuie sa mire, toate guvernele au apelat la uneltele prin care au avut dreptate. Pana la urma nu am vazut nici un guvern sa se lupte pentru a face bine cetateanului, ci pentru a-si face agenda. Ca s-au numit de stanga sau de dreapta, toti au procedat la fel. Asta e si cazul acuma. Peste o vreme o sa se schimbe roata. Si tot asa.

      Se putea zice ca asa sunt invatati oamenii politici cu o anumita varsta si care vin cu invataminte de dinainte de 90, dar si generatia tanara face acelasi lucru. Si de mentionat ca generatia tanara e mai prost pregatita fata de cei vechi, care desi hoti, macar erau competenti. Acuma cand ma uit la guvernul asta (parerea mea personala) vad 2 tipuri de ministrii, incompetenti si hoti.

      Iar atunci raspunde la intrebarea, daca ne pot guverna .. Cum am zis mai devreme, or sa o faca la fel cum au facut-o si cei dinainte, si cei dinaintea lor .. etc. Iar o iesire nu exista, pentru ca e un cerc vicios. Esti de-al lor, sau nu esti pe scena politica. PUNCT.

      Ștergere
    3. Ieșire din acest cerc vicios există, bineînțeles! Ori de câte ori un sistem de guvernare sau, măcar, o clasă de guvernanți s-a dovedit prea coruptă și proastă ca să guverneze, dar s-a încăpățânat să țină de putere, poporul guvernat a dat de pământ cu acesta sau aceasta.

      Deci, singura întrebare este legată de gradul de suportabilitate a poporului român. Sau, de gradul de corupere a clasei politice. Se pare că se poate și mai rău.

      Ștergere
  2. Hari, deja am raspuns la intrebare pe facebook, o fac si aici pentru cei care nu au citit acolo: petru ca:
    1, daca s-ar fi actualizat numarul de votanti , acelasi numar ar fi fost luat in considerare si la votul pentru parlamentare ceea ce ar fi dus la miscorarea numarului de parlamentari cu aproximativ 35, lucru care nu convine nici unui partid.
    2. pentru ca PRIMARII ERAU CEI CARE TREBUIAU SA ACTUALIZEZE LISTELE SI DESI LI S-A CERUT NU AU FACUT-O, EI AVEAU ALTE TREBURI, EI AU UMBLAT IN TOT ACEST TIMP SA MOBILIYEYE OAMENII LA MITINGURI
    3. Pentru ca Ponta insusi a spus ca el nu a luat in calcul suspendarea lui Basescu, ca aceasta problema a aparut pe parcurs, deci nu a stiut ce are de facut.
    4 pentru ca au fost convinsi ca vor castiga , au suferit de sindomnul Solomon care a crezut si el ca va castiga la pas si nu a pus accent pe campanie. Aroganta si convingerea ca vor castiga i-a facut sa nu se uite la amanunte care nu ii interesau personal , dimpotriva le aduceau dezavantaje la alegerile parlamentare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marine, pe FB ți-am dat doar „LIKE” la comentarii. Aici trebuie să elaborez un pic.

      Ai dreptate în punctele 1 - 4. Numai că aceste explicații nu pot fi și scuze pentru proasta guvernare a domeniului.

      Nu primarii scriu personal listele, ci oameni plătiți să facă acest lucru și care sunt angajați de Ponta/Rus/prefect... Iar supervizarea activității acestora se numește guvernare.

      Măcar acum, în ultimul ceas, în loc să se ambaleze cu înlocuirea cu date statistice a datelor oficiale din listele prost întocmite, pentru motivele 1-4 expuse de tine, guvernanții ar trebui să revadă aceste liste și să le amendeze, înainte de a se finaliza procesul de constatare a rezultatelor referendumului. Dar ei stau pe loc și dau din gură.

      Vai de capul lor!

      Ștergere