miercuri, 26 iunie 2013

CC arată guvernantilor un fanion de Ziua Drapelului

Curtea Constituțională a României, primenită cu doi noi membri, adică scăpată de doi curteni constituționali la fel de compromiși ca cei ce au rămas, a decis, în plină zi de doliu național, că reducerea cvorumului și a pragului de validare a referendumurilor să se întâmple doar după un an de la data reducerii lor prin lege.


Cum aceeași zi este și Ziua Drapelului, mi-am permis calamburul din titlu, în care asemuiesc decizia CCR cu cea a unui arbitru de margine, la un meci de fotbal european, care semnalează prin arătarea unui fanion că un jucător sau mai mulți, care se pregăteau să înscrie un gol nereglementar în poarta adversarilor, este prins sau sunt prinși în afara jocului.
Nu am niciun motiv să cred că decizia majorității curtenilor constituționali are ceva de-a face cu Constituția României sau cu legea de funcționare a Curții Constituționale. În schimb, înainte ca aceștia să își publice motivația deciziei, îi bănuiesc de asumarea unui rol nemeritat și neconstituțional de instanță morală, menită să semnaleze derapajele guvernanților, fie ei parlamentari, membri ai guvernului sau președinte de Țară.
Pentru că asta fac domniile lor atunci când decid că da, într-adevăr, este dreptul Parlamentului să legifereze modul în care se desfășoară referendumurile în România, indiferent dacă acestea sunt menite să consulte opinia publicului sau sunt unealta prevăzută în Constituție pentru exercitarea dreptului suveran al poporului de a decide în orice chestiune de pe agenda publică, numai că nici Parlamentul, nici președintele României nu pot să facă din asta o șmecherie prin care să își impună voința proprie, în afară de joc.
Este deja de notorietate cum atât parlamentarii uniunii covârșitor majoritare cât și președintele în funcție se pregătesc foarte deschis și vocal, să își satisfacă ambițiile, poftele, comenzile externe și chiar aranjamentele de culise pe seama poporului suveran, dar nebăgător de seamă. Uniții vor schimbarea din rădăcini a legii fundamentale a României, Constituția, pentru nevoi personale, cum mai vor și să se acopere cu voința populară exprimată prin referendum atunci când iau decizii cu impact strategic defavorabil Țării și poporului său, dar deosebit de benefic pentru conducători noștri și sponsorii lor din Țară și din străinătate.
Așa cum și președintele României vrea să își refacă bruma de credibilitate externă ce îi mai asigură rămânerea în funcție prin folosirea referendumului ca formă de guvernare proprie, indiferent de subiect.
Numai că, păstrându-ne în alegoria fotbalului sport național, CCR nu poate face mai mult decât să agite un fanion și să disrupă cursivitatea jocului politicianist, prin amânarea unui gol din poziție în afară de joc, care tot se va întâmpla, indiferent de voința spectatorilor. Doar arbitrul de centru poate sancționa jocul murdar, neregulamentar, cum poate și întrerupe jocul și trimite echipele acasă, până când vor învăța și vor respecta regulamentul.
Doar că acest arbitru, care își mai zice și poporul român, preferă să stea în tribune, să comenteze și să mănânce semințe. Și, din când în când, să înjure jucătorii și să se bată cu suporterii echipei adverse. După care să se laude ce meci pe cinste a văzut el, indiferent de rezultat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu