sâmbătă, 1 iunie 2013

Stenograma

Lăsând la o parte toate detaliile tehnico-juridice pe care trebuie să le îndeplinească o stenogramă obținută în urma ascultării unei convorbiri între doi oameni, între care unul va ajunge inculpat, ce rămâne este că, în „Justiția” românească, cetățenii Țării sunt judecați și condamnați după ceea ce zic.


Deocamdată, lucrul acesta se întâmplă pe alese. Adică, sunt inculpați, judecați și condamnați doar unii aleși dintre cei ce sunt ascultați și stenografiați. Sau, cum ar vrea „puterea” să credem, dintre cei ce suntem ascultați și stenografiați. Și fac distincția aceasta, în seama „puterii”, pentru că noi știm, de pe vremea comunismului, că nu pot ei să ne asculte cât putem noi să vorbim, dar că, atâta timp cât nu știm cine este sau nu este ascultat, important e ca fiecare să creadă că este ascultat și, în consecință, să își țină gura sau chiar să tacă mânlc. Și, mai ales, să nu cârtească.
            La modul absolut, orice încurajare publică a conceptului de ascultare și stenografiere este doar un efort particular de consolidare a ideii că fiecare în parte și toți împreună trebuie să fim foarte atenți la ce vorbim, dacă nu vrem să fim sancționați de „Justiția” românească pentru ceea ce spunem. Chiar și simpla menționare în presă a existenței unor asemenea probe într-un proces penal duce la un astfel de efect, indiferent dacă jurnalistul se arată sau nu favorabil „administării” lor sau dacă ele au fost obținute prin respectarea tuturor cerințelor legii sau cu încălcarea îngăduită a unora dintre cerințe.
            Mă întreb, pe bună dreptate, zic eu, dacă cei de la Antena 3, postul de televiziune de „știri” din cadrul trustului de presă Intact, sunt conștienți de efectul acesta atunci când difuzează și analizează și în dungă ce a zis domnul director al Antenei 1, alt post de televiziune din același trust, deși efortul lor de analiză este evident îndreptat spre disculparea domnului director, care, pe baza respectivelor ziceri, consemnate în stenogramele depuse la dosarul „cauzei”, este acuzat de șantaj de procurorii domnului Băsescu Traian, președintele actual al României.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu