joi, 2 august 2012

Nu mai... Mergem la razboi


Sub titlul „Mergem la război”, am „blogat” un articol în care spuneam:


Curtea Constituțională a României a decis că listele de alegători trebuie revizuite, astfel încât pe ele să rămână doar cetățenii cu drept de vot, reali și în viață. Iar termenul pentru ca aceste liste revizuite să revină pe masa Curții este de 42 de zile.


Datele de la instituții paralele cu cele abilitate să întocmească aceste liste arată că cifrele reale sunt mult mai mici și că, alături de aceste cifre, totalul celor ce s-au prezentat la vot este mai mare decât jumătatea celor ce ar fi trebuit trecuți pe liste.
Deci, sunt șanse uriașe, aproape de sută la sută, ca, în septembrie, Curtea Constituțională să decidă, volens nolens, că referendumul de demitere din funcția de președinte al României este valid și că domnul Băsescu Traian, ocupantul funcției, este demis.
În consecință, dacă domnul Băsescu nu își dă demisia în această perioadă, înseamnă că mergem la război. Acesta va fi politic, adică un război pentru puterea politică, care, dacă va fi dus cu mijloace de masă, se va transforma într-un război civil, fie el rece, fie fierbinte.
Refuzând să demisioneze, domnul Băsescu va fi pregătit să conteste orice decizie a Curții ce îi va fi defavorabilă, pe ce motive va vrea domnia sa și, când contestațiile resprective îi vor fi respinse ca neîntemeiate, va trebui să folosească forța pentru a rămâne în funcție.
Am mai descris acest scenariu și nu insist aici.
Ceea ce este important acum este să înțelegem că, dacă nu demisionează, deși știe că a pierdut pe stratagema de invalidare a referendumului prin neatingerea cvorumului, domnul Băsescu Traian ne indică foarte clar că nu se va opri de la nimic.
Asta este clar.
Nu la fel de clar este când ne vom pune noi, cetățenii, în mișcare, pentru a pune ordine în Țară?

Sunt acum nevoit să recunosc faptul că m-am grăbit să comentez niște întâmplări care nu au avut loc și să îmi dau cu părerea despre consecințele unei situații inexistente.


Curtea Constituțională a României nu a cerut revizuirea listelor, ci doar a cerut Guvernului să îi pună la dispoziție listele permanente de votanți, cel mai probabil, așa cum au fost ele folosite la referendumul din 29 iulie 2012, iar timpul de mai puțin de 30 de zile (și nu de 42 de zile, cât stabilise inițial) a fost pus la dispoziție pentru colectarea acelor liste din teritoriu și nu pentru a le „actualiza”, cum am înțeles eu, greșit, anterior. De aceea îi amenința domnul Băsescu Traian cu „celula”, adică cu pușcăria, pe primarii care  ar fi îndrăznit să modifice acele liste, după referendum și înainte de a fi date spre consultare Curții Constituționale.


Aceiași Curte, în aceiași zi de 2 august 2012, s-a pronunțat și asupra cazului absenților la votul de la referendum și a „reținut” că aceștia au intenționat să voteze împotriva demiterii domnului Băsescu Traian.


Deci, atât decizia Curții de a respinge contestațiile celor ce îi cereau să nu ia în considerare condiția de cvorum, precum și decizia de a amâna decizia privind validarea referendumului pe temeiul că vrea să consulte listele permanente de alegători sunt în favoarea exclusivă a domnului Băsescu Traian.


Nu există nicio dovadă și nici măcar vreun indiciu că referendumul va fi validat și că domnul Băsescu Traian va fi demis. Deci, așteptarea ca acesta să demisioneze pentru a preveni un război civil nu este deloc realistă. Ba, mai mult, este complet fantezistă.


Îmi cer scuze celor ce au citit și chiar au apreciat acest articol, ca fiind bazat pe date și interpretări total eronate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu